25 října 2010

Udělala G20 dost, aby bylo v měnové válce vyhlášeno příměří?

Víkendová „oťukávací“ schůzka zemí G20 nepřinesla měnovým trhům téměř nic nového, i když určité nové zajímavé prvky stojí za zmínku. Geithnerovo prosazování numerických cílů pro bilanci běžného účtu ve vztahu k HDP se setkalo s tvrdým odporem, nicméně některé komentáře k těmto záměrům spolu s poněkud tvrdšími vyjádřeními k otázce směnných kurzů byly zahrnuty do závěrečného komuniké.

V komuniké ze schůzky zemí G20 se hovoří o menší globální nerovnováze, ale také o větším soustředění na dopady, které na ni mají směnné kurzy. Komuniké vyzývá země k přechodu na směnné kurzy vycházející více z tržních podmínek a k „upuštění“ od kompetitivní devalvace. (Hmm, kurz USDCNY byl dnes oproti páteční uzávěrce na hladině 6,6590 fixován na úrovni 6,6729.) Kromě toho by země s „rezervními měnami“ měly být ostražité vůči nadměrné volatilitě a chaotickým pohybům, a tak se v konečném důsledku oběma stranám doporučuje držet situaci více pod kontrolou – dobré úmysly, ale otázkou zůstává, jak je prosadit…

Za tímto účelem dostal MMF za úkol sledovat případy odchylování od tzv. indikativních směrnic pro udržitelnou bilanci a měřit dopady úprav měnové politiky v hlavních ekonomikách. Způsob nápravy takových „zbloudění“ by si však vyžadoval širokou spolupráci.

Obchodování začalo tento týden spořádaně, i když s přibývajícím ránem získal ve vztahu k dolaru na síle negativní tón. Rozptýlení otevřené měnové války nahrálo riziku a zaznamenali jsme poptávku po obvyklých rizikových měnách. Podpory se záhy dostalo AUD, protože hodnoty indexu výrobních cen za třetí čtvrtletí byly nad očekávání dobré (+1,3 % mezičtvrtletně a +2,2 % meziročně oproti očekávaným 0,5 % a 1,4 %). To je chápáno jako předzvěst středečních hodnot indexu spotřebitelských cen. Na pořad dne se vrátila diskuse o zvýšení australských úrokových sazeb na dalším zasedání RBA.

Údajů zveřejňovaných v Evropě není mnoho, čekáme pouze půjčky na bydlení ve Velké Británii, takže směrodatné jistě bude, jakým způsobem přijme Evropa prohlášení G20. V USA je množina zveřejňovaných údajů větší, jedná se index aktivity chicagského Fedu, prodeje existujících domů a index výrobní aktivity dallaského Fedu.

0 komentářů: