24 června 2011

FX Update: AUD oslabil po vyjádření agentury Fitch k trhu s bydlením a expozici bank v Evropě

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

Asijské trhy dnes ráno po několika vyčerpávajících dnech přistoupily ke konsolidaci a přemítání, jelikož z hlediska makrodat je v podstatě nemá co vyrušit. AUD se trochu zatřásl poté, co agentura Fitch uvedla, že australský realitní trh je trochu přepjatý, a poukázala na to, že australské banky jsou v Asii spolu s jihokorejskými nejvíce vystaveny riziku důsledků evropské krize a znepokojující je také skutečnost, že se až příliš spoléhají na zahraniční financování. Ztráty se nicméně omezily přibližně na 30 bodů a kurz se zase brzy usadil ve středu aktuálního pásma.

Právě ve chvíli, kdy trhy pociťovaly další pozitivní vibrace v souvislosti s řešením situace v Řecku, přispěchal guvernér Evropské centrální banky J.-C. Trichet s vyjádřením, že výstražná světla blikají v Evropě červeně, a to kvůli hrozbě, kterou pro finanční stabilitu představuje vnímaný vztah mezi problematikou státních dluhů a bankovním systémem EU. Přidejme k tomu určité zklamání trhu z toho, že B. Bernanke již dále neprosazuje žádná opatření v podobě QE3, a pak není divu, že posilující dolar poslal EUR na jeho nejnižší úroveň za poslední týden. Určitý tlak mezitím vyvolaly i spekulace o významných nedostatcích v řeckém balíčku úsporných opatření a obavy, že by tento balíček nemusel být příští úterý parlamentem schválen. Jistou úlevu však přinesly pozdější informace o dohodě ohledně chystaného pětiletého plánu mezi Řeckem a inspektory EU/MMF.

Americké údaje i nadále přinášely zklamání, když týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti prudce vzrostl na 429 tis. (a údaj z minulého týdne byl revidován o 6 tis. nahoru) a index aktivity chicagského Fedu nedosáhl na žádné z očekávaných zlepšení. Index vyšel -0,37 oproti očekávaným -0,05 a dubnový údaj byl snížen z -0,45 na -0,56. Něčeho pozitivního jsme se dočkali až u prodejů nových domů, kde došlo v květnu k meziměsíčnímu poklesu o 2,1 %, což bylo méně, než se očekávalo, čímž pokračují o něco slušnější data, které v poslední době přináší realitní sektor. Wall Street se masivně propadal do červených čísel, dokud nepřišla zpráva o dohodě týkající se Řecka, a tak nakonec DJIA uzavíral o 0,49 % níže, S&P -0,28 % a Nasdaq +0,66 %.

Ceny ropy šly včera obzvláště dolů poté, co Mezinárodní energetická agentura odsouhlasila uvolnění 60 mil. barelů ropy ze strategických zásob za účelem zmírnění přerušení dodávek libyjské ropy. To přineslo ještě před koncem obchodování na burze v New Yorku oživení v ochotě riskovat. Samozřejmě se to jako vždy negativně odrazilo na komoditních měnách, takže AUDUSD se propadl na 1,0450 a USDCAD šel zpátky na 0,9820, než došlo zase k obratu. Shodou náhod Japonsko také oznámilo zmírnění požadavků na zásoby rafinérských společností s platností od 27. června na dobu jednoho měsíce.

Evropská obchodní seance je poměrně klidná. Průzkumy IFO z Německa jsou jedinými plánovanými událostmi, které dnes budou zveřejněny, jakkoli během seance vystoupí také guvernér Bank of England M. King a člen jejího měnového výboru A. Posen. V americké obchodní seanci nás čekají objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a třetí revize HDP za 1. čtvrtletí.

Market Preview – 24. června 2011

Saxo Bank UK

Britské akciové trhy: otevřou pravděpodobně výše
Britské akciové trhy dnes pravděpodobně otevřou v zelených číslech, index FTSE 100 se při otevření předpokládá výše o 65 bodů.

Investoři očekávají projev guvernéra BoE A. Kinga a zprávu této banky o finanční stabilitě.

Své hospodářské výsledky by během dnešního dne měly zveřejnit společnosti Berkeley Group Holdings a Real Estate Opportunities.
V soudním sporu o 9 mld. USD s konkurzním správcem Madoffovy společnosti, v němž je banka HSBC Holdings obviňována ze špatné správy financí, si podle agentury Reuters bude banka muset na verdikt počkat až konce července.
Společnost Unilever oznámila vytvoření fondu rizikového kapitálu pro investice v Indii. Fond by měl sloužit k investicím do mediální oblasti, technologií a dalších sektorů mimo klíčové oblasti podnikání společnosti.
Americký Úřad pro potraviny a léčiva (Food and Drug Administration) vydal prohlášení, že lék Firazyr společnosti Shire bezpečně a účinně léčí vzácné genetické onemocnění, dědičný angioedém.
Podle oznámení společnosti BHP Billiton se odhad nákladů na rozšíření zařízení na zpracování hliníku ve Worsley v Západní Austrálii zvýšil kvůli složitosti a inflačním tlakům na 2,995 mld. USD.

Asijské akciové trhy: obchoduje se výše
Na asijských trzích se dnes ráno obchoduje výše, neboť investoři ulevili svým obavám v nadějném očekávání, že vrcholní představitelé EU dosáhnout shody ohledně záchranného balíku pro Řecko.
Poté, co japonský jen oslabil vůči euru, se v Japonsku akcie exportního sektoru, konkrétně společností Sony Corporation a TDK Corporation, obchodují na burze výše. Přepravní společnosti Kawasaki Kisen, Nippon Yusen K.K a Mitsui O.S.K. Lines posílily v závěsu za stoupajícím indexem Baltic Dry. Akcie společnosti Toshiba se obchodují výše díky makléři, jenž zvýšil její rating z hodnocení „neutral“ na „out-perform“. V 6 hodin ráno se index Nikkei obchodoval o 0,5 % výše, tedy na úrovni 9640,8.
V Jižní Koreji se akcie technologických společností Samsung Electronics Company a LG Electronics obchodují výše. V Hongkongu posílily akcie společnosti Prada, která zde zažívá premiéru. Akcie přepravců Air China a Cathay Pacific Airways se v návaznosti na klesající cenu ropy obchodují výše. Na čínských trzích se obchoduje výše, zisky si připisují akcie automobilového a leteckého průmyslu. V důsledku zpráv, že se státní instituce snaží dosáhnout zrušení limitů na nákup automobilů, posílily akcie společnosti SAIC Motor Corporation.

Americké akciové trhy: futures se obchodují výše
Futures na americké akciové indexy se v 6 hodin ráno obchodovaly výše, futures na index S&P 500 vzrostl o 5,9 bodu.
Z hlavních makroekonomických údajů se dnes očekává anualizovaný údaj o hrubém domácím produktu, výdaje na osobní spotřebu, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a objednávky civilního průmyslového zboží.
Své hospodářské výsledky by dnes měla oznámit společnost Command Security Corporation.
V rámci včerejšího následného obchodování zaznamenala společnost Oracle Corporation v důsledku neuspokojivých výsledků své hardwarové divize ztrátu 4,4 %. Poté, co hospodářské výsledky společnosti Micron Technology zcela minuly očekávání analytiků, zažily její akcie propad o 12,9 %. Společnost STR Holdings snížila odhad svých výsledků na druhé čtvrtletí, na což její akcie zareagovaly poklesem o 9,9 %. Akcie Ellie Mae vyskočily o 21,1 %. Akcie společnosti Southern Union vylétly o 14,8 % v reakci na nabídku společnosti Williams Companies na odkup Southern Union. Společnosti Navios Maritime Holdings a AeroVironment si připsaly 6,1 %, resp. 3,2 %.
Index S&P 500 včera zaznamenal ztrátu 0,3 %, neboť sentiment na trhu z větší části ovlivnily nepříznivé údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, a to navzdory nedávnému růstu trhu v reakci na zprávy, že se Řecku podařilo dohodnout s EU na plánu úsporných opatření. Akcie Flowserve klesly o 3.0 %. Akcie realitních společností HCP, Avalonbay Communities, Boston Properties a Vornado Realty Trust klesly v uvedeném pořadí o 3,0 %, 3,0 %, 2,9 % a 2,9 %. Akcie společností Genworth Financial, Fifth Third Bancorp a Bank of New York Mellon klesly o 2,7 %, 2,5 %, resp. 2,3 %. Společnosti Bristol-Myers Squibb a Pfizer si připsaly 5,7 %, resp. 1,8 %. Důvodem bylo oznámení pozitivních výsledků testování jejich léku na ředění krve. Akcie společnost Western Digital šly nahoru o 7,1 %, a to po prohlášení makléře, že společnost by mohla překonat očekávání na druhé čtvrtletí a zlepšit svou prognózu na příští čtvrtletí.

Evropské akciové trhy: pravděpodobně otevřou výše
Evropské akciové trhy pravděpodobně otevřou s kladnými přírůstky. DAX zřejmě otevře o 70 bodů výše, CAC o 50 bodů výše.
Investoři očekávají informace o průzkumu spotřebitelské důvěry GfK, maloobchodních tržbách a index současných podmínek IFO z Německa a dále pak index spotřebitelské důvěry z Francie.
Společnost Chrysler Group uvedla, že „intenzivně“ analyzuje možnost výroby většího počtu automobilů v Číně, a to v rámci společného podniku Fiatu a Guangzhou Automobile Group Company.
Francouzský ministr průmyslu Eric Besson požádal společnost Total o revizi cen benzínu pro koncové zákazníky. Této žádosti předcházelo rozhodnutí Mezinárodní agentury pro energii (IEA) o uvolnění 60 mil. barelů surové ropy ze strategických zásob.
Společnost Credit Suisse Group zahajuje činnost skupiny systémového obchodování v hodnotě 500 mil. USD v rámci své divize pro správu aktiv.
Společnost Sanofi oznámila, že jí kanadské ministerstvo zdravotnictví (Health Canada) udělilo povolení k prodeji nového injekčního přípravku na léčbu rakoviny prostaty pod názvem Jevtana.

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje o něco výše

EUR se dnes ráno obchoduje vůči USD o něco výše. Příčinou byl příslib čelních představitelů Evropské unie týkající se stabilizace eurozóny a záchrany Řecka dalším přísunem prostředků, který je podmíněn tím, že parlament příští týden schválí balík úsporných opatření.
JPY se vůči USD obchoduje o něco málo výše.
V 6 hodin ráno se EUR a GBP vůči USD obchodovaly mírně výše s kurzem 1,4262 USD, resp. 1,6012 USD. EUR se vůči GBP s kurzem 0,8907 obchodovalo na nezměněných úrovních.
AUD se vůči USD obchoduje o 0,1 % výše.

Aktuální makrodata
EU se zavázala k záchraně Řecka výměnou za rozpočtové škrty
Čelní představitelé Evropské unie se zavázali ke stabilizaci eurozóny a záchraně Řecka dalším přísunem prostředků, který je podmíněn tím, že parlament příští týden schválí balík úsporných opatření.
Rozvaha Fedu na týden končící 22.6.2011 roste
Rozvaha amerického Fedu na týden končící 22.6.2011 vzrostla o 2,860 bilionu USD. V předchozím týdnu to bylo 2,832 bilionu USD.
Japonské ceny podnikových služeb v květnu klesly
V meziročním srovnání došlo v Japonsku v květnu k poklesu indexu cen podnikových služeb o 0,9 %. Tento pokles následoval poté, co v předchozím měsíci pokles dosáhl revizí zvýšené míry 0,7 %.
Pro rating jsou důležitá opatření Japonska ve fiskální oblasti, uvedla agentura Fitch
Agentura Fitch Ratings uvedla, že fiskální konsolidaci v Japonsku brání aktuální politické problémy a od chvíle, kdy agentura nedávno potvrdila rating místní měny na úrovni AA, se situace zhoršila.
Čínská inflace je „pevně pod kontrolou“, říká Wan Ťia-pao
Čínský premiér Wan Ťia-pao uvedl, že úsilí Číny o snížení inflace zafungovalo a tempo růstu spotřebitelských cen v letošním roce zpomalí.
Velká Británie nebude muset přispět k záchraně Řecka, říká David Cameron
Britský premiér David Cameron uvedl, že byl ujištěn o tom, že Británie nebude muset přispět k další záchraně Řecka.

23 června 2011

Bernanke dostál situaci a dolar z toho profitoval

Ken Veksler, Senior Manager, Trading Advisory, Saxo Bank

Prezident Federální rezervní banky Ben Bernanke sice mnohé při své včerejší tiskové konferenci uspal, nicméně výstupy, které prezentoval, byly z těch možných podle mého osobního názoru jedny z nejpříhodnějších.
Stručně řečeno, druhá vlna QE2 bude oficiálně ukončena podle plánu ke konci tohoto měsíce, třetí vlna není na pořadu dne a získané kupóny budou reinvestovány do nákupu dalších pokladničních poukázek. Pro dolar to vidím jako čisté pozitivum a názor trhu je zjevně stejný, neboť USD přes noc zdaleka překonal všechny ostatní měny v koši G10. USA zaznamenaly také revizi prognózy růstu na následujících 24 měsíců směrem dolů, nicméně po překonání „deflační“ překážky se nyní pozornost stáčí ke kontrole inflace, jejíž stávající úroveň okolo 2 % již dosahuje na strop pásma tolerance stanoveného Fedem. Zjevnou obavu způsobuje stále míra nezaměstnanosti, což znamená, že naplnění ekonomické kapacity zůstává stále velmi vzdáleným bodem kdesi daleko na horizontu. Rétorika se točila kolem nízkých sazeb po delší období atd. atd., tady se zjevně překvapení nedočkáme. Americké akcie vcelku pochopitelně zareagovaly mírným poklesem, ale i tak to vypadá, že se převážně konsolidují v oblasti 1250/60 – 1315/20.

Jinak se toho přes noc moc nedělo, protože trh zřejmě sám hledá směr a smysl. Blíží se léto a po nejbližším zasedání ECB (2-3 týdny) bude zaděláno na nečinnost.

Pokud jde o pozice a úrovně, není ke včerejšímu komentáři moc co dodat, protože celkový obraz zůstává z valné většiny stejný.

Pokud jde o EURUSD, dnes odpoledne bych měl dotáhnout do konce opční strategii butterfly (kterou jsem zahájil před pěti týdny), která je celá postavena okolo klíčové úrovně 1,4250.

V případě GBPUSD nadále zaujímám medvědí postoj a budu prodávat, neboť jsme podle mého názoru bezprostředně před testováním úrovně 1,5980/30. K pohybu přispěla z velké části jedna velká americká banka kategorie Tier 1, která otevřela u tohoto páru strategickou krátkou pozici, k čemuž se přidali i další.

V případě AUDUSD je alespoň pro dnešek rizikem falešné prolomení pod úroveň 1,0480, které by mohlo smést stop-lossy umístěné pod touto úrovní, přičemž následně by mohlo dojít k návratu na úrovně, na kterých se obchoduje na burze nyní.

V případě USDCHF se nadále při poklesech přikláním k býkům a ve střednědobém výhledu očekávám návrat do zóny poblíž 0,8550.

Během dne nás z USA čeká týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, z Velké Británie zpráva o inflaci…

FX Update: JPY během asijského obchodování po zprávách o zemětřesení mírně oslabil

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

JPY během asijského obchodování na burze forex mírně oslabil poté, co se objevily zprávy o dalším zemětřesení o síle 6,8 s epicentrem nedaleko japonského pobřeží, i když toto zemětřesení nebylo provázeno tsunami ani ztrátami na životech. Pokud jde o včera zveřejňovaná data, australský předstihový index Conference Board začal posilovat (ovšem na základě dubnových údajů), zatímco červnový čínský index nákupních manažerů (HSBC) se svojí hodnotou 50,1 (nejnižší za 11 měsíců), na kterou klesl z 51,1 bodů vykázaných v minulém měsíci, posunul blíže k hranici mezi expanzí a kontrakcí ležící na úrovni 50.

Zaměříme-li se na dnešek, čekají nás údaje o obchodní bilanci Švýcarska, index nákupních manažerů pro Německo a eurozónu, švédský index cen výrobců a z Velké Británie údaje o tržbách dle CBI, přičemž nesmíme zapomenout ani na to, že dnes začíná dvoudenní summit EU. Během americké seance nás čeká index ekonomické aktivity chicagského Fedu, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a týdenní index spotřebitelského sentimentu dle agentury Bloomberg.

Vzhledem k tomu, že se Řecko v současné době dostalo mimo střed pozornosti (prozatím), se zraky investorů přes noc upíraly k zasedání FOMC. Výsledné prohlášení se neslo možná o trochu více v jestřábím duchu, než trhy předpokládaly, ovšem spíše se zaměřením na inflaci než na hospodářský růst. B. Bernanke na následující tiskové konferenci naznačil, že další kvantitativní uvolňování není v nejbližší budoucnosti vzhledem ke sníženému riziku deflace pravděpodobné, a také se zmínil, že Fed je trochu v rozpacích při hledání důvodů, proč ekonomika začala zase zpomalovat – doslova prohlásil: „neznáme přesné důvody, proč přetrvává současné pomalejší tempo růstu“. Pesimističtější vyjádření vydal Fed také k perspektivám trhu práce s tím, že ukazatele jsou „slabší, než se očekávalo“, na rozdíl od „postupného zlepšování“ uváděného v minulé zprávě.

Před zasedáním FOMC si riziko našlo jistou oporu ve výsledku hlasování o vyslovení nedůvěry vládě v Řecku, takže se pár EURUSD vrátil nad úroveň 1,44 a obnovila se i poptávka po dalších „rizikových“ měnách.Možnost, že se neuskuteční třetí vlna kvantitativního uvolňování, ovšem vzala tomuto vzestupu vítr z plachet a akciové trhy se propadly do červených čísel, když indexy uzavřely níže – DJIA o 0,66 %, S&P o 0,65 % a Nasdaq o 0,67 %.

Ze zápisu z posledního zasedání Bank of England vyplynulo, že „někteří“ středově orientovaní členové rady jsou přesvědčeni, že v případě skutečného poklesu inflace ve střednědobém výhledu (v důsledku zpomaleného růstu) může být nutné přistoupit k dalším výkupům aktiv.V reakci na zápis se GBP propadla a pár GBPUSD klesl na své minimum od počátku dubna (k dalšímu poklesu pak došlo v průběhu asijské seance, takže se momentálně usadil na dvousetdenním klouzavém průměru).

Z novinek centrálních bank vybíráme Norsko, kde centrální banka ponechala sazby beze změny, nicméně přidala komentář, že podle jejích předpokladů by se v roce 2011 měly sazby s ohledem na momentální hodnocení a stav rizika postupně až do podzimu zvyšovat; při jakémkoli nečekaném nárůstu aktivity či inflace se přitom banka může přiklonit k vyšším sazbám, než se kterými se momentálně počítá. Toto zjevně jestřábí prohlášení způsobilo páru EURNOK dramatické ztráty, takže v průběhu jediné seance umazal veškeré zisky za předchozí týden.

Market Preview – 23. června 2011

Saxo Bank UK
Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou níže


Britské trhy otevřou pravděpodobně níže, index FTSE 100 se při otevření očekává o 30 až 33 bodů níže.

Investoři očekávají údaje o schválených hypotečních úvěrech (BBA) a průzkum Distributive Trades (CBI) - realizované.

Hospodářské výsledky by dnes v průběhu dne měly zveřejnit společnosti DS Smith, Chemring Group, Dart Group, Micro Focus International a Norcros.

Barclays požádala amerického soudce, který vede konkurzní řízení, aby zamítl požadavek Lehman Brothers Holdings na 500 mil. USD za nevyplacené odměny.

Financial Times informovaly, že společnost Fidelity National Information Services učinila předběžnou nabídku finanční softwarové společnosti Misys.

Podle Financial Times hlasovali zaměstnanci British Airways skupiny International Consolidated Airlines Group pro přijetí smíru, který by ukončil 18 měsíců trvající pracovní spory.

Společnost News Corporation je nyní blíže k získání souhlasu britské vlády pro její nabídku společnosti British Sky Broadcasting Group poté, co regulátor Ofcom předložil své doporučení týkající se této nabídky.

Asijské akciové trhy: obchoduje se většinou níže

Asijské akciové trhy se dnes ráno obchodovaly většinou níže poté, co Fed snížil svoji prognózu ekonomického růstu na tento a další rok.

V Japonsku se akcie společností Kyocera Corporation a Nikon Corporation, které mají obě hlavní podíl příjmů z USA, obchodovaly níže. Akcie společnosti Fujifilm Holdings Corporation se obchodovaly níže poté, co jedna makléřská společnost vyřadila akcie této společnosti ze svého seznamu „conviction buy“ a snížila svoji prognózu provozních zisků této společnosti za celý rok. V 6 hod. se index Nikkei obchodoval beze změny na úrovni 9 633,7.

V Jižní Koreji si i přes celkový pokles trhů akcie společnosti Korea Express prudce polepšily poté, co společnost Samsung SDS naznačila, že by mohla učinit společnou nabídku se společností Posco. Hongkongské trhy táhnou dolů poklesy akcií finančních společností, níže se obchodovaly akcie společností China Construction Bank a HSBC Holdings. Aluminum Corporation of China Limited se obchodovala níže poté, co China Securities Journal přinesl zprávu o tom, že vláda by měla zvýšit úrokové sazby. Trhy v Číně obchodují výše, zisky jsou generovány u akcií farmaceutických společností, společností obchodujících s nemovitostmi a společností vyrábějících spotřební zboží.

Americké akciové trhy: futures se obchodují níže

Futures na americké akciové indexy se v 6 hodin ráno obchodovaly níže, futures na index S&P 500 o 4,3 bodů níže.

K dnešním důležitým zveřejněným ekonomickým údajům bude patřit počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, index národní aktivity chicagského Fedu a prodeje nových domů.

Během dnešního dne mají zveřejnit své hospodářské výsledky společnosti Oracle Corporation, Conagra Foods, Discover Financial Services, H&R Block, Lennar Corporation, a Micron Technology.

V rámci včerejšího následného obchodování akcie společnosti Bristol-Myers Squibb a Pfizer získaly 6,2 % a 3,8 % (v tomto pořadí) poté, co uvedly, že jejich lék na ředění krve Eliquis splnil cíle účinnosti v pokročilém stádiu testů. Akcie společnosti Pharmasset si polepšily o 4,4 % poté, co společnost získala patent v USA. Akcie dalších farmaceutických společností PharMerica a BioCryst Pharmaceuticals šly nahoru o 5,5 % a 4,8 % (v tomto pořadí). Akcie Herman Miller a Steelcase získaly 6,5 % a 5,8 % (v tomto pořadí) po svém oznámení výsledků, které předčily očekávání. Akcie společnosti Red Hat si připsaly 4,4 %, důvodem byly nad očekávání dobré výsledky za první čtvrtletí a zvýšení prognózy na celý rok.

Index S&P 500 včera poklesl o 0,7 % poté, co Fed snížil svoji prognózu ekonomického růstu. Akcie společnosti Adobe Systems se propadly o 6,3 % po zveřejnění evropských tržeb, které dopadly hůře, než se očekávalo. Akcie společnosti Gannett klesly o 3,9 %, důvodem bylo její oznámení o plánovaném snížení počtu zaměstnanců. Pokud jde o akcie společností maloobchodního sektoru, Sears Holdings, Abercrombie & Fitch, Supervalu a J.C. Penney se propadly o 3,4 %, 3,0 %, 3,0 % a 2,7 % (v tomto pořadí). Akcie společnosti CarMax si polepšily o 7,0 % poté, co společnost oznámila optimistické výsledky za první čtvrtletí. Akcie společnosti L-3 Communications si připsaly 4,7 % díky zprávám naznačujícím, že investoři tlačí společnost k tomu, aby vyčlenila některé divize.

Evropské akciové trhy: očekává se, že otevřou níže

Očekává se, že evropské trhy otevřou níže. DAX pravděpodobně otevře o 32 až 38 bodů níže a CAC o 23 až 28 bodů níže.
Investoři očekávají index nákupních manažerů v Německu, Francii a eurozóně a obchodní bilanci ve Švýcarsku.
Později během dne zveřejní své hospodářské výsledky společnosti Kappahl Holding a Flugger A/S.
Společnost Prada uvedla, že stanovila cenu svých akcií v rámci primární emise na hongkongské burze na 39,50 HKD za kus, čímž potvrdila předchozí zprávy, že hodnota jejích akcií se bude pohybovat v nižší části pásma.
Podle City A.M. si madridské vedení společnosti Grupo Santander přeje, aby k veřejnému kótování její britské divize došlo dříve, kdežto londýnské vedení chce počkat až do roku 2012.
Pioneer Investments, která je součástí banky UniCredit, ohlásila, že přesunuje svou singapurskou investiční centrálu do Londýna. Odsud bude řídit své investice na rozvíjejících se trzích.
Šéf odborové organizace United Auto Workers (UAW) Bob King se nechal slyšet, že se tato skupina připojila k celosvětové síti odborů, které zastupují pracovníky společností Fiat a Chrysler po celé Evropě, Jižní Americe a Kanadě. Cílem je sdílení informací a osvědčených postupů.
Podle agentury Bloomberg jedná společnost American Airlines s dceřinou společností EADS Airbus ohledně nákupu přinejmenším 100 letadel z její série letadel A320 s malým průměrem trupu.
Podle CNBC má společnost AirAsia v úmyslu zadat rekordní objednávku 200 modernizovaných proudových letounů A320neo. Hodnota této transakce dosahuje 17 mld. USD, díky čemuž se AirAsia stává nejvýznamnějšího zákazníkem Airbusu, dceřiné společnosti EADS.

Agentura Reuters zveřejnila, že poptávka po akciích nabízených v primární emisi italské společnosti Salvatore Ferragamo byla více než dvojnásobná.

Aktuální makrodata
Německo a Francie začínají jednat s bankami o restrukturalizaci řeckého dluhu
Podle agentury Bloomberg Německo, Francie a Nizozemsko zahájily s bankami a pojišťovnami jednání ohledně zapojení soukromých investorů v řeckém restrukturalizačním dluhovém balíčku.

Fed zachoval sazby a snižuje prognózu růstu
Fed jednohlasně odhlasoval zachování své referenční úrokové sazby poblíž nuly „na prodloužené časové období“. Dále směrem dolů revidoval prognózu svého ročního růstu na rok 2011 na 2,7 % až 2,9 % oproti původnímu odhadu ve výši 3,1 % až 3,3 %. Předseda Fedu uvedl, že americkou ekonomiku i nadále zatěžuje několik faktorů, mj. rostoucí ceny komodit, slabý trh práce a problémy v dodávkovém řetězci v důsledku japonského tsunami.

Australský předstihový ukazatel v dubnu vzrostl
Předstihový ukazatel agentury Conference Board v Austrálii v dubnu vzrostl o 0,1 % oproti revidovanému 0,1% poklesu za předchozí měsíc.

Čínský PMI ve zpracovatelském sektoru v červnu klesl
Index nákupních manažerů HSBC v Číně v červnu spadl na 50,1, což v porovnání s 51,6 v květnu představuje nejnižší výsledek za posledních 11 měsíců.

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje níže
Euro se dnes ráno vůči USD obchodovalo níže v souvislosti s pokračujícími spekulacemi, že řecký premiér Jorgos Papandreu bude zápolit, aby parlament příští týden schválil úsporná opatření. Fed navíc na svém včerejším zasedání nikterak nenaznačil, že by měl v plánu prodloužit nebo rozšířit svůj program kvantitativního uvolňování v hodnotě 600 mld. USD, který končí tento měsíc.

JPY se vůči USD obchodoval o 0,2 % níže.

V 6 hod. ráno se EUR vůči USD obchodovalo o 0,3 % níže na úrovni 1,4307 USD, zatímco GBP se vůči USD obchodovala o 0,2 % níže, tedy v kurzu 1,6047 USD. EUR se vůči GBP obchodovalo o 0,2 % níže, tedy za 0,8916 GBP. Dnes začíná dvoudenní schůzka vedoucích představitelů Evropské unie, na níž budou projednávat finanční potřeby Řecka.

AUD se vůči USD obchodoval o 0,2 % níže.

22 června 2011

FX Update: Řecká vláda obstála v hlasování o důvěře

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

Vzhledem k tomu, že se veškerá pozornost upírala k hlasování o důvěře řecké vládě, měly trhy před oznámením verdiktu tendenci šlapat vodu s příklonem k pozitivnímu výsledku, což vyvolalo mírný tlak na posilování EUR. Premiér Jorgos Papandreou dosáhl v hlasování (hubeného) vítězství v poměru 155:143 (i když se šuškalo, že už před hlasováním měl 155 hlasů zajištěno), což způsobilo náhlý vzestup EURUSD a následně stejně rychlý návrat pod úroveň 1,44. Vedle zpráv z Řecka přinesl včerejšek také zklamání v podobě průzkumu ZEW (-5,9 oproti očekávaným +6,1), které poslalo EUR na začátku evropského obchodování na burze forex na nižší úrovně, ale po přiblížení k hladině 1,43 se znovu našli ochotní kupci. GBP se pod vlivem slabých očekávání CBI a zhoršujícího se stavu veřejných financí ve Velké Británii příliš nedařilo. Paul Fisher z BoE uvedl, že pokud poklesne inflace, bude uvažovat o dalším uvolňování měnové politiky.

V USA byla makrodata pro změnu poněkud lepší, než se očekávalo, když prodeje existujících domů poklesly méně než o očekávaných 3,8 % m-m. Wall Street vykázal díky slibnému vývoji v Řecku již čtvrtý den v řadě zisky, index DJIA posílil o 0,91 %, S&P o 1,34 % a Nasdaq o 2,19 %.

Po vyslovení důvěry obměněné řecké vládě bude během dnešního dne další rizikovou událostí oznámení FOMC. Všeobecně se očekává, že Fed potvrdí ukončení QE2 a sníží svůj ekonomický výhled, přičemž zachová svůj přístup k úrokovým sazbám, tedy nižší sazby po delší dobu. Pro Řecko bude dalším krokem hlasování řeckého parlamentu o střednědobých úsporných opatřeních, které je plánováno na 28. června.

V průběhu dneška očekáváme ze Švédska údaje o důvěře spotřebitelů/výrobců, průzkum ekonomické tendence a údaje o nezaměstnanosti, spolu s norskou mírou nezaměstnanosti. Pozornost přitáhne také zápis z jednání Bank of England, stejně jako nové průmyslové objednávky eurozóny. Obecně se očekává, že Norges Bank ponechá úrokové sazby beze změny na úrovni 2,25 %. Kromě zasedání FOMC je dnes kalendář událostí pro americkou seanci poměrně prázdný, jedinými zveřejněnými údaji budou týdenní žádosti o hypotéku, index cen domů za duben a později pak spotřebitelská důvěra v EU.

Market Preview – 22. června 2011

Saxo Bank UK

Britské akciové trhy: očekává se, že otevřou níže

Britské akciové trhy pravděpodobně otevřou níže, přičemž u indexu FTSE 100 se při otevření očekává hodnota nižší o 5 až 10 bodů.

Investoři čekají na zveřejnění zápisu z jednání Bank of England.

Své hospodářské výsledky by později během dne měly zveřejnit společnosti Kesa Electricals, HMV Group, Imagination Technologies Group, Sepura a Wynnstay Group.

Zprávy uvádějí, že společnost Rio Tinto začala při prodeji železné rudy používat kontrakty s cenou stanovovanou s měsíčním předstihem.

SpolečnostRio Tinto oznámila, že na navýšení svého vlastnického podílu ve společnosti Ivanhoe Mines ze 46,5 % na 42,0 % vynaloží částku 502 mil. USD.

Společnost Qantas Airways informovala, že dosáhla dohody se společností Rolls-Royce ohledně problémů způsobených loni v listopadu výbuchem motoru v letounu Airbus A380.

Zpravodajská stanice Sky News uvedla, že společnost Aviva možná později během tohoto týdne přijde s oznámením, že se dohodla na prodeji své divize RAC zabývající se asistenčními a odtahovými službami.

V reakci na nedávné tiskové zprávy společnost Cable & Wireless Worldwide potvrdila, že v minulosti zvažovala a nakonec zamítla prodej své mezinárodní obchodní divize.

Asie: většina titulů posílila

Asijské trhy dnes ráno obchodují většinou výše poté, co vláda řeckého premiéra Jorgose Papandrea přežila v parlamentu hlasování o důvěře.

V Japonsku se akcie společností Sony, Konica Minolta Holdings a Seiko Epson Corporation obchodují na burze výše, protože japonský jen včera oproti euru oslabil. Společnost Elpida Memory se obchoduje výše poté, co oznámila, že vyvinula nový, extrémně tenký paměťový čip RAM. Společnost Toyota Motor Corporation se obchoduje výše poté, co makléřská společnosti zvýšila odhadovanou výši celoročního provozního zisku této firmy. Index Nikkei se v 6 hod. obchodoval o 1,5 % výše na úrovni 9605,4.

V Jižní Koreji se akcie společnosti Samsung Electronics obchodují výše, čímž navázaly na zisky, které si tentýž titul přes noc připsal na amerických trzích. V Hongkongu se akcie surovinových firem Aluminum Corporation of China a Angang Steel obchodují výše. Také akcie společnosti Alibaba.com posílily poté, co Alibaba Group, která je mateřskou společností výše uvedené firmy, uvedla, že pokročila ve svých jednáních s Yahoo Inc. V Číně trhy poněkud oslabily poté, co čínská Státní komise pro rozvoj a reformy oznámila, že v červnu bude inflace vyšší než v předchozím měsíci. Akcie společností China Citic Bank a China Vanke oslabily.

Americké akciové trhy: futures oslabily

V 6 hod. se futures na americký akciový index se obchodovaly níže, přičemž futures na index S&P 500 oslabily o 1,1 bodu.

Mezi hlavní dnes zveřejňované ekonomické údaje a informace patří rozhodnutí Federálního výboru pro volný trh (FOMC) ohledně úrokových sazeb, americký index cen domů a americký index žádostí o hypotéku (MBA).

Své hospodářské výsledky oznámí dnes také společnosti Bed Bath & Beyond, Fedex Corporation, Paychex, Red Hat a American Software.

V rámci včerejšího následného obchodování společnost AeroVironment prudce posílila o 12,8 % poté, co zveřejnila své nad očekávání dobré výsledky za 4. čtvrtletí. SpolečnostAsia Entertainment & Resources výrazně posílila o 12,3 % poté, co oznámila, že její představenstvo odsouhlasilo zpětný odkup cca 2 milionů akcií společnosti. Společnosti A-Power Energy Generation Systems a Globus Maritime si připsaly 10,8 %, resp. 10,4 %. SpolečnostiNuVasive, Adobe Systems a Atmel naopak oslabily o 4,4 %, 3,2 %, resp. 3,1 %.

Index S&P 500 včera posílil o 1,3 % poté, co polevily obavy týkající se řecké dluhové krize. Nejvíce si připsala společnost Monster Worldwide, která posílila o 7,0 % poté, co makléřská firma změnila své doporučení z „neutral“ na „buy“. Akcie komoditních firem CF Industries Holdings, Peabody Energy, Alpha Natural Resources, Alcoa a Freeport Mcmoran Copper and Gold si po oslabení dolaru připsaly 5,9 %, 5,1 %, 4,5 %, 4,0 %, resp. 3,9 %. Akcie technologických společností Tellabs, Cognizant Technology Solutions, F5 Networks a Advanced Micro Devices stouply o 6,4 %, 6,1 %, 4,9 %, resp. 4,8 %. Akcie průmyslových podniků Cummins, Joy Global, Flowserve, Caterpillar a Molex si polepšily o 4,3 %, 3,9 %, 3,8 %, 3,3 %, resp. 3,1 %. Mezi poraženými najdeme společnosti Walgreen, Motorola Mobility Holdings, Sears Holdings, Corning a Procter & Gamble, jejichž akcie šly dolů o 4,2 %, 2,9 %, 2,2 %, 1,5 %, resp. 1,3 %.

Evropské akciové trhy: pravděpodobně otevřou výše
Evropské akciové trhy pravděpodobně otevřou výše. DAX zřejmě otevře o 3 body níže až 17 bodů výše, CAC o 3 body níže až 4 body výše.
Investoři očekávají informace o podnikatelské důvěře a indexu výhledu průmyslové výroby ve Francii, nových průmyslových objednávkách a spotřebitelské důvěře v eurozóně a indexu sentimentu ZEW ve Švýcarsku.
Své výsledky dnes zveřejní společnosti H&M Hennes & Mauritz, Skistar, TDS Informationstechnologie a Prismaflex International.
CEO společnosti TDC Henrik Poulsen uvedl, že cenová válka ohledně mobilních tarifů, která v zemi zuří již devět měsíců, by mohla dovést odvětví k větší konsolidaci.
Společnost Total podepsala smlouvu na prodej své britské sítě 810 značkových servisů společnosti Rontec Investments LLP, a to asi za 600 mil. USD. Cílem je omezit rozsah evropských aktivit v oblasti rafinace a maloobchodu.
Společnost Alstom provedla výpad na trh energie získávané z mořských vln, neboť zakoupila 40% podíl ve skotské firmě specializující se na obnovitelné zdroje AWS Ocean Energy.
CEO společnosti Daimler Dieter Zetsche uvedl, že jeho firma a Rolls Royce si zajistily cca 85 % akcií společnosti Tognum, výrobce těžké mechanizace, a to po skončení platnosti jejich společné nabídky.
Společnost Aegon uvedla, že v Nizozemsku a Velké Británii přistoupí ke snižování nákladů a poroste rychleji než trh v USA.
Americká federální agentura FDA hlasovala proti schválení léčivého přípravku na dnu pod názvem Ilaris od společnosti Novartis, mimo jiné kvůli obavám z vedlejších účinků na pacienty.

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje níže
EUR se dnes ráno obchoduje vůči USD níže. Příčinou jsou obavy trhu, že pro řeckou vládu pod vedením Jorgose Papandrea bude i poté, co přežila hlasování o důvěře v parlamentu, schvalování úsporných balíků obtížné.
JPY se vůči USD obchoduje o 0,1 % níže. Důvodem je včerejší konec zasedání o politice Fedu.
V 6 hodin ráno se EUR vůči USD obchodovalo o 0,2 % níže s kurzem 1,4378 USD, zatímco GBP se vůči USD obchodovala o 0,1 % níže s kurzem 1,6224 USD. EUR se vůči GBP s kurzem 0,8863 obchodovalo o 0,1 % níže.
AUD se vůči USD obchodoval o 0,2 % níže, zatímco CAD se vůči USD obchoduje o 0,2 % níže.

Aktuální makrodata
Řecká vláda přežila hlasování
Řecký předseda vlády Jorgos Papandreou přežil se 155 z 300 hlasů hlasování o důvěře. Parlamentní hlasování o zavedení úsporného programu je plánováno na příští týden.
Krize a pomalé zotavování – hlavní rizika pro Španělsko, tvrdí MMF
Mezinárodní měnový fond (MMF) varoval, že Španělsko čelí v souvislosti se svým zotavováním značným rizikům a musí se odhodlat k zásadnějším reformám. Evropská dluhová krize by jinak mohla ohrozit růst země.
Předstihový růstový index v Austrálii v dubnu zpomalil
Společnost Westpac Banking Corporation a Melbournský institut oznámily, že v meziměsíčním srovnání vzrostl předstihový index v Austrálii za duben o 0,2 %, zatímco v předchozím měsíci to bylo 0,6 %.
Deficit běžného účtu Nového Zélandu v 1. čtvrtletí fiskálního roku 2011 vzrostl
Deficit běžného účtu na Novém Zélandu činil v 1. čtvrtletí roku 2011 8,3 mld. NZD. V předcházejícím čtvrtletí to bylo revidovaných 8,04 mld. NZD.

21 června 2011

Forexový blog Kena Vekslera: Trh citlivě reaguje na komentáře politiků a ratingových agentur

Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, Saxo Bank

Zdá se, že svět nyní sleduje dva hlavní faktory, které hýbají trhem – novinové titulky vycházející z nabubřelých prohlášení politiků a komentáře ratingových agentur.

Druhý z výše zmíněných faktorů se projevil včera, když agentura S&P dala jasně najevo, že pokud z Řecka přijde jakékoli přehodnocení, refinancování, dobrovolné pojídání souvlaki nebo cokoli na tento způsob, bude to S&P považovat za přiznání platební neschopnosti. A řekněme si to na rovinu, některý z výše zmíněných scénářů se s nejvyšší pravděpodobností naplní, což znamená - a teď se držte -, že Řecko nebude schopno dostát svým dlužním závazkům….

Tatáž agentura přilila ještě více oleje do ohně a pokračovala ve svém kázání, když dala jasně najevo, že pokud nebude nějakým způsobem do 2. srpna vyřešena otázka dluhového stropu USA, také USA budou vystaveny vážnému riziku snížení úvěrového ratingu…

Řeckou vládu čeká dnes hlasování o důvěře, jehož výsledek (prakticky bez ohledu na to, zda vládě důvěra vyslovena bude, či ne) bude vykládán negativně a může zapříčinit oslabení EURUSD. Ovšem stále platí, že pokud se pohybujeme na současných úrovních, možná se jenom stáhneme k úrovni 1,4250 a následně budeme čekat na závěry dvoudenního zasedání amerického Fedu, které začíná dnes. Během dnešního dne sledujte, zda na veřejnost neproniknou nějaké zprávy ohledně obsahu zítřejšího Bernankeho projevu, protože trh možná bude zbytečně čekat na zítřek, který oproti dnešku nic nového nepřinese.

Představitelé Reserve Bank of Australia dali jasně najevo, že budou zatím rádi sedět se založenýma rukama, ale téměř pokárali trh za to, že chápal jejich předchozí komentáře jako holubičí. Těžko si představit proč, když je při zpětném pohledu zřejmé, že holubičí opravdu byly…

Není třeba dodávat, že chování ceny bylo včera u měn zemí G10 nevyzpytatelné a divoké, přičemž řídké obchodování vedlo k honbě za stoplossy a k pohybům určovaným zveřejňovanými zprávami.

Úrovně pro dnešní den jsou v tuto chvíli poněkud zastřené, ale jak se tak brodím tímto marasmem, vidím to následovně:

EURUSD: Tento měnový pár by při určitých excesech mohl znovu testovat úroveň 1,4380. Zde se však pravděpodobně zastaví, a pak dojde aktivaci stoplossů umístěných v posledních 8 hodinách a dostaneme se zpět na 1,4250/70. V současné době dávám v případě tohoto páru přednost krátkým pozicím.

GBPUSD: Jedna z nejvýznamnějších firem zabývajících se obchodováním na forexu zde naznačuje strategické krátké pozice. Snažím se s tím nesouhlasit, nicméně ale sedím na plotě a vytahuju si třísky. Další růst (z těchto úrovní) vypadá poněkud omezeně a prodej při vyčerpání vzestupů k 1,6350 nebo těsně pod tuto hladinu by se mohl ukázat jako slušný tip nejen pro dnešek, ale také ve střednědobém horizontu, v očekávání prolomení hranice 1,6115/1,5980.

AUDUSD: Po určité akci ze včerejška zůstává u tohoto páru nevýrazná poptávka na zjevné podpoře kolem úrovně 1,0470/0500 a poklesy k této hladině by se mohly ukázat jako slušné příležitosti k nákupu s těsnými stoplossy, stejně jako tomu je už několik dní.

USDJPY: Tady také nezbývá než čekat.

USDCAD: Zde platí totéž co pro USDJPY.

EURGBP: Přinejlepším boční pohyb a přednost bych dával prodeji v pásmu 0,8900/9000.

Market Preview – 21. června 2011

Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou výše

Britské trhy otevřou pravděpodobně výše, index FTSE 100 se při otevření očekává o 6 bodů výše.

Investoři očekávají čisté výpůjčky veřejného sektoru a prodejní ceny a celkové zakázky CBI Trends.

Hospodářské výsledky by dnes v průběhu dne měly zveřejnit společnosti Carnival, Whitbread, RPC Group, Software Radio Technology a Halma.

Společnost BP oznámila, že s Weatherford International dosáhla dohody ve věci urovnání možných pohledávek plynoucích z havárie ropné plošiny Deepwater Horizon.

Australský výrobce piva Foster’s Group odmítl nevyžádanou nabídku ve výši 9,5 mld. AUD od společnosti SABMiller se slovy, že jde o podhodnocenou nabídku.

Společnost Riversdale Mining uvedla, že pro Rio Tinto by akvizice Riversdale Mining mohla znamenat potenciální zvýšení těžby uhlí do roku 2016-17 o 25 mil. metrických tun mozambického uhlí.

Společnost Kazakhmys oznámila, že bude usilovat o sekundární kótování svých akcií na hongkongské burze prostřednictvím jejich zavedení, aniž by nějaké akcie emitovala nebo prodávala.

Podle Financial Times se blíží k závěru jednání společnosti AstraZeneca ohledně prodeje švédského výrobce zdravotnických prostředků a zubních implantátů Astra Tech společnosti Dentsply International.

Asijské akciové trhy: obchodují výše

Na asijských trzích se dnes ráno většinou obchodovalo výše.

V Japonsku se akcie společnosti Aeon obchodovaly výše poté, co se objevily zprávy, že se její provozní zisk za období od března do května zvedl o 30,0 %. Díky prognóze lepších hospodářských výsledků vzrostla hodnota akcií společnosti Kubota. Akcie energetických společností Inpex Corporation a Japan Petroleum Exploration Company se obchodovaly výše v souladu s nárůstem cen ropy. Společnost Panasonic Corporation šla dolů poté, co oznámila předpokládaný pokles čistého celoročního zisku. V 6 hod. se index Nikkei obchodoval o 0,4 % výše na úrovni 9 390,0.

V Jižní Koreji si připsaly zisky KB Financial Group a Shinhan Financial Group. Akcie technologických společností LG Electronics a LG Display se také obchodovaly výše. V Hongkongu byly ziskové akcie realitních společností a Hang Lung Properties i Sino Land Company se obchodovaly výše. V Číně šly nahoru akcie automobilového průmyslu a cementářství. Akcie China Construction Bank se obchodovaly níže kvůli zprávám, že Bank of America Corporation možná prodá polovinu svého podílu v této bance, který má hodnotu 21 mld. USD.

Americké akciové trhy: futures se obchodují nepatrně výše

Futures na americké akciové indexy se v 6 hodin obchodovaly nepatrně výše, futures na index S&P 500 se ráno obchodovaly o 0,2 body výše.

Dnešní hlavní ekonomickou zprávou jsou prodeje existujících domů.

Během dneška mají zveřejnit své hospodářské výsledky společnosti Adobe Systems, Carnival Corporation, Jabil Circuit, Walgreen Company a American Software.

V rámci včerejšího následného obchodování si společnosti Eastman Kodak, Office Depot a Aruba Networks připsaly 1,5 %, 0,5 %, respektive 0,4 %. Akcie společnosti Country Style Cooking Restaurant Chain Company se propadly o 10,7 % poté, co společnost zveřejnila nižší než očekávaný výhled výnosů za 2. čtvrtletí. Akcie společnosti Achillion Pharmaceuticals zaznamenaly 4,4% pokles poté, co společnost zahájila veřejnou nabídku celkem 9 mil. kmenových akcií. Také akcie společnosti Prospect Capital šly dolů o 3,3 %, když společnost oznámila, že zahájila veřejnou nabídku celkem 10 mil. kmenových akcií.

Index S&P 500 si včera připsal 0,5 % na základě očekávání, že se brzy najde řešení řecké dluhové krize. Společnost Caterpillar si připsala 2,3 %, poté, co makléřská společnost zvýšila rating jejích akcií. Akcie společnosti Biogen Idec vystoupaly o 4,1 % poté, co jeden makléř zvýšil rating tohoto titulu. Akcie zdravotnických společností Humana, Wellpoint, Celgene, Coventry Health Care, Baxter a UnitedHealth Group posílily o 3,6 %, 3,2 %, 3,0 %, 2,8 %, 2,7 % a 2,6 % v uvedeném pořadí. Společnost PNC Financial Services ztratila 2,0 % poté, co oznámila své plány na nákup americké divize retailového bankovnictví od Royal Bank of Canada za 3,45 mld. USD. Akcie bankovního sektoru klesaly. Morgan Stanley, Goldman Sachs, Wells Fargo, JPMorgan Chase a Bank of America přišly o 1,9 %, 1,5 %, 1,4 %, 0,8 % a 0,8 % v uvedeném pořadí.

Evropské akciové trhy: očekává se, že otevřou výše

Očekává se, že evropské trhy otevřou na vyšších úrovních. DAX pravděpodobně otevře o 14 bodů výše a CAC o 6 bodů výše.

Investoři očekávají index ekonomického sentimentu ZEW z Německa a eurozóny a peněžní zásobu ze Švýcarska.

Společnost K+S oznámila, že prodá svou divizi zahradních hnojiv Compo soukromé evropské investiční společnosti Triton.

Společnost Compagnie de Saint-Gobain se kvůli „nepříznivým podmínkám na trhu“ rozhodla odložit na neurčito primární veřejnou nabídku akcií své divize na výrobu skleněných lahví Verallia.

Nokia prohlásila, že v druhé polovině roku uvede na trh svůj první mobilní telefon s platformou Microsoft Windows a že masově se bude výrobek dodávat v roce 2012.

Podle City A.M. přijala společnost UBS v uplynulých 18 měsících více než 1 000 nových zaměstnanců do své divize investičního bankovnictví v kontinentální Číně.

Indická dceřiná společnost koncernu Siemens oznámila, že od společnosti Delhi Cargo Service Centre získala zakázku na dodávku řešení pro manipulaci s materiálem v novém nákladovém komplexu na mezinárodním letišti v Dillí.

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje výše

Euro se dnes ráno vůči USD obchodovalo na vyšších úrovních poté, co čelní evropští představitelé ujistili investory, že k bankrotu Řecka nedojde. Měna dále posílila díky očekáváním trhu, že makrodata, která mají být zveřejněna zítra, ukážou, že v dubnu došlo v eurozóně k nárůstu průmyslových objednávek.

JPY se vůči USD obchodoval o 0,1 % výše. Trh očekává, že dnešní údaje ukážou, že v USA došlo v květnu k poklesu prodeje stávajících domů.

V 6 hod. ráno se EUR vůči USD obchodovalo o 0,3 % výše na úrovni 1,4341 USD, zatímco GBP se vůči USD obchodovala o 0,1 % výše na úrovni 1,6213 USD. EUR se vůči GBP obchodovalo o 0,2 % výše na úrovni 0,8846 USD.

AUD se vůči USD obchodoval o 0,3 % níže poté, co zápis z jednání RBA naznačil, že další zpřísňování měnové politiky není naléhavé.

Aktuální makrodata

Výkonná rada MMF bude na svém zasedání 28. června 2011 volit nového generálního ředitele

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu se sejde 28. června 2011, aby zahájila konečný výběr nového generálního ředitele.

Papandreou stojí před hlasováním o důvěře

Řeckého premiéra George Papandreoua čeká dnes v řeckém parlamentu hlasování o důvěře.

Fitch možná přistoupí k přehodnocení ratingu USA

Agentura Fitch Ratings upozornila, že pokud do 2. srpna 2011 nebude zvýšen dluhový strop USA, pak by mohla přistoupit k přehodnocení ratingu USA.

Japonsko přislíbilo pomoc eurozóně

Japonský ministr financí Jošihiko Noda naznačil, že Japonsko bude i nadále poskytovat pomoc a podporu eurozóně v jejím boji o ukončení dluhové krize, např. odkupem dluhopisů ze záchranného fondu eurozóny.

Na další zpřísnění dojde, ale není naléhavé, píše se v zápisu z jednání RBA

Zápis z posledního jednání australské centrální banky RBA naznačuje, že Výbor pro měnovou politiku má pocit, že další zpřísnění bude v určitém okamžiku zapotřebí, ale není zatím nijak naléhavé.

FX Update: Eurem zmítají výkyvy poté, co se k možnosti bankrotu přiklonila i agentura Fitch

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

Po vyšších úrovních, na kterých uzavírala newyorská burza, převzala otěže obchodování Asie, a pozornost trhů přitom zůstává pevně upřena na Řecko a na další vývoj v Evropě. Během asijského obchodování jsme byli svědky rychlého posilování a prolomení úrovně 1,4350, což aktivovalo stoplossy, které se poblíž této úrovně nacházely, až jsme se dostali na maximum 1,4383 (shodou okolností se jedná o 50% korekci poklesu z 1,4694 na 1,4073). Později se objevily zásadní zprávy týkající se postoje ratingové agentury Fitch, která údajně bude považovat výměnu řeckých dluhopisů nebo dobrovolné refinancování dluhů za platební neschopnost, což nastartovalo pád eura pod úroveň 1,4350, který se zastavil až těsně nad 1,43 (a to si uvědomme, že ve stejném smyslu se již předtím vyjádřily další agentury). Těmito pohyby bylo vymezeno pásmo, ve kterém se v rámci seance obchodovalo.

Zápis z jednání RBA vyzněl pesimističtěji, než se očekávalo

Zápis z červnového jednání Reserve Bank of Australia (RBA) se nesl spíše ve znamení holubiččího sentimentu, který překonal jestřábí komentáře guvernéra Stevense, což stáhlo AUD ve vztahu k americkému dolaru pod 1,06. RBA uvedla, že i když úrokové sazbu bude nutné v jistém okamžiku zvýšit, vzhledem k nedávno zveřejněným ekonomickým údajům není tato potřeba nijak naléhavá. RBA také poznamenala, že se celosvětová ekonomika zpomalila a že především vzhledem k situaci v Řecku přetrvává riziko dalšího propadu. Pokud se týká australské ekonomiky, banka se shodla na tom, že předchozí zvýšení úrokových sazeb a silný AUD zapříčinily zpomalení hospodářského růstu v některých důležitých odvětvích mimo těžbu surovin.

Na titulní stránky se znovu dostala agentura Fitch, když ve svém komentáři uvedla, že pokud do 2. srpna nebude zvýšen dluhový strop USA, začne uvažovat snížení amerického úvěrového ratingu, i když zároveň také dodala, že je velice pravděpodobné, že dluhový strop USA zvýšen bude. EUR se po této zprávě kolísalo v rozpětí od 20 do 50 bodů.

Během včerejšího obchodování na burze forex zůstávala pozornost pevně upřená na EUR a všichni také sledovali, jakým směrem se bude dále vyvíjet řecká sága. Počáteční zklamání ze zpráv od ministrů financí EU brzy vystřídala příznivěji vyznívající slova od šéfa eurozóny J.-C. Junckera. Ten oznámil, že byla dohodnuta podrobná struktura Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), přičemž celková dostupná částka byla téměř zdvojnásobena na 750 mld. EUR. Juncker zároveň také vyjádřil přesvědčení, že řecký parlament bude schopen zdárně překonat chystané hlasování o důvěře obnovené vládě. Poté, co bude tato překážka překonána, bude muset Řecko prosadit ještě před dalším zasedáním Euroskupiny plánovaným na 3. července, na kterém bude projednáváno uvolnění dalších prostředků z balíku finanční pomoci, střednědobý úsporný plán.

Včera nebyla na pořadu dne žádná data týkající se vývoje americké ekonomiky, která by mohla ovlivnit obchodování na Wall Street, takže trhy se nesly ve znamení pozitivnějšího vývoje v Evropě a již třetí den v řadě posilovaly. Index DJIA uzavíral o 0,63 % výše, S&P posílil o 0,54 % a Nasdaq o 0,5 %.

Evropská seance dnes zahájí údaji o švýcarské peněžní zásobě, o stavu britských veřejných financí a také projevem Paula Fishera z Bank of England. Následovat budou průzkumy ZEW týkající se Německa a EU, které budou dále následovat ekonomické prognózy institutu KOF týkající se Švýcarska a průzkumy CBI trends týkající se britské ekonomiky. V průběhu severoamerické seance není kalendář příliš nabitý a čeká nás pouze kanadský index předstihových indikátorů, kanadské maloobchodní tržby a americké prodeje existujících domů. Řecké hlasování o důvěře vládě je plánováno na „pozdní čtvrteční hodiny“, takže sledujte další vývoj.

20 června 2011

FX Update: Zatím žádné zprávy z jednání ministrů financí EU

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

Začátek asijské seance na burze forex přinesl určité zklamání z toho, že se nenaplnily páteční spekulace ohledně oznámení „důležitých změn“ v čínské měnové politice, které bylo plánováno na včerejšek. Určité naděje se upínaly k rozšíření obchodního pásma pro čínský jüan u příležitosti výročí rozhodnutí o opětovném zhodnocování jüanu, které by přispělo k povzbuzení ochoty riskovat.

Jediná zpráva, která byla na konci prvního dne zasedání ministrů financí EU v Lucemburku zveřejněna, nijak zvlášť nepřispěla k posílení důvěry – nic víc než neslaná nemastná vyjádření o tom, že veškerá pomoc je podmíněna tím, že řecký parlament schválí nejnovější úsporná opatření a navržené privatizační plány. Diskuse o zapojení soukromého sektoru sílí a naděje se vkládají do toho, že další financování bude poskytnuto jak z oficiálních, tak ze soukromých zdrojů, přičemž v druhém případě by to představovalo dobrovolné refinacování stávajícího řeckého dluhu, ale celkově bylo mírným zklamáním, že se neobjevily žádné konkrétní podrobnosti (někteří naznačují, že vzhledem k nabitému programu jednání byly všechny diskuse o Řecku ukončeny).

Pokud jde o makrodata, Japonsko zaznamenalo v květnu svůj druhý schodek bilance obchodu se zbožím v řadě, protože dovoz v důsledku březnových přírodních katastrof i nadále předstihuje vývoz. Schodek byl vyšší než předpokládaných 853,7 mld. JPY, přičemž vývoz poklesl meziročně o 10,3 %, zatímco dovoz vzrostl meziročně o 12,3 %. Ceny domů v Číně i nadále vzdorují vládním omezením. Víkendové údaje Národního statistického úřadu ukazují, že oproti stejnému období loňského roku vzrostly ceny nových domů v 67 ze 70 sledovaných měst v průměru o 6 %.

Z Evropy dnes přicházejí údaje o německých cenách výrobců, běžný účet platební bilance a mzdové náklady eurozóny, čeká nás projev A. Posena z BoE. Severoamerické obchodování na burze je dnes na údaje chudé, ke sledování budeme mít později v průběhu dne jen projev J. Weidmanna z německé Bundesbanky. Veškerá pozornost bude bezpochyby zaměřena na schůzku ministrů financí EU v Lucemburku ohledně postupu v otázce Řecka.

Abychom připomněli páteční vývoj, uklidňující prohlášení z Francie a Německa v pátek vyvolala vlnu uzavírání krátkých pozic EUR a pomohla jednotné měně získat více než polovinu toho, co dříve v týdnu ztratila. Německá kancléřka Angela Merkelová ustoupila ze svého tvrdého postoje k restrukturalizaci dluhu a uznala, že správným řešením bude pouze „dobrovolná účast“ držitelů řeckých dluhopisů při restrukturalizaci dluhů. Změny na postech v řecké vládě také přispěly k pozitivnímu naladění. (Upozorňujeme ale, že pozměněný kabinet zítra čeká hlasování o důvěře.) Jedinou vadou na kráse je, že agentura Moody’s bude znovu zkoumat rating Itálie a možná jej sníží (všimněte si ale, že je stále ještě o stupínek nad současným hodnocením agentury S&P), a také obchodní deficit eurozóny za duben, který je horší, než se očekávalo.

Pokud jde o data z USA, MMF snížil svůj výhled růstu USA a upozornil, že by se USA měly vypořádat se svými fiskálními problémy. Zveřejněné údaje byly smíšené, k současnému sledu slabých dat se připojil červnový index důvěry spotřebitelů University of Michigan. Index se z posledních 74,3 (očekávaných 74,0) propadl na 71,8, to bylo ale částečně kompenzováno určitým posílením předstihových ukazatelů (+0,8 % oproti očekávaným 0,3 % a revidovaným -0,4 % za předchozí měsíc). Wall Street prožil úlevný vzestup poté, co předchozí den otestoval 200denní pohyblivý průměr. DJIA uzavřel o 0,36 % výše, S&P o 0,3 %, zatímco Nasdaq utrpěl ztrátu 0,28 %.

Market Preview – 20. června 2011

Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou níže

Britské akciové trhy dnes pravděpodobně otevřou níže, index FTSE 100 se při otevření očekává níže o 24.

Své hospodářské výsledky by během dnešního dne měly zveřejnit společnosti Green Compliance a F&C Global Smaller Companies.

Společnost BHP Billiton uvedla, že zvažuje způsoby, jak se vypořádat s ekonomickými a ekologickými problémy při plánované těžbě uranu v dole v Yeelirrie v Austrálii, a je odhodlána tento projekt uskutečnit.

Deník Financial Times přinesl zprávu, že společnost Cable & Wireless Worldwide se zřejmě zbaví většiny svých mezinárodních aktiv, na jejichž odkoupení podala neoficiální nabídku telekomunikační společnost Pacnet působící v Hongkongu a Singapuru.

Podle zprávy listu Sunday Telegraph oznámil CEO skupiny Lloyds Banking Group Antonio Horta-Osorio plány, podle nichž se po revizi celkové strategie má stát prioritou skupiny divize Halifax.

Společnost Rolls-Royce podepsala dohodu, na jejímž základě se stane výhradním dodavatelem motorů pro vylepšenou verzi dopravních letounů Airbus A350-100.

Podle agentury Bloomberg připravují společnost Royal Dutch Shell a její partner Mitsubishi Corporation zahájení odloženého projektu v hodnotě 12,5 mld. USD na těžbu zemního plynu v Iráku.

Asijské akciové trhy: obchoduje se převážně níže

Na asijských trzích se dnes ráno obchoduje převážně níže.

V Japonském obchodování s akciemi se cenné papíry společností Tokyo Electric Power a Kansai Electric Power obchodují výše - vedlo k tomu prohlášení japonského ministra obchodu, podle něhož těmto společnostem bude zřejmě opět povoleno spuštění jaderných reaktorů, které byly odstaveny kvůli pravidelné údržbě. Akcie společnosti Mazda Motor se obchodují výše po oznámení, že se společnosti v letošním fiskálním roce opět podaří vrátit k zisku. V 6 hodin ráno se index Nikkei obchodoval o 0,4 % výše na úrovni 9 385,5.

V Jižní Koreji se akcie společnosti Shinsegae obchodujíníže v reakci na snížení hodnocení makléře z „buy“ na „hold“. V Hongkongu se akcie společnosti Sun Hung Kai Properties obchodují níže poté, co bývalý předseda představenstva Walter Kwok předpověděl na konec tohoto roku pokles cen nemovitostí v této lokalitě. Na prohlášení makléřské firmy, pole něhož národní ekonomika „malátně klesá“, čínské trhy zareagovaly poklesem. Akcie banky Industrial & Commercial Bank of China se obchodují níže. Způsobilo to doporučení makléře, který své hodnocení změnil z „over-weight“ na „under-weight“. Akcie společnosti PetroChina kopírují pohyb cen surové ropy a obchodují se tak níže.

Americké akciové trhy: futures se obchodují níže

Futures na americké akciové indexy se v 6 hodin ráno obchodovaly níže, futures na index S&P 500 poklesly o 5,5 bodů.

Své hospodářské výsledky by dnes měly oznámit společnosti Ennis a Renren.

V rámci pátečního následného obchodování posílily akcie společností Synta Pharmaceuticals a MannKind o 7,4 %, respektive 5,4 %. Akcie Deer Consumer Products zareagovaly na potvrzení dříve zveřejněných orientačních cílů na rok 2011 prudkým vzestupem o 5,5 %. Akcie společností B&G Foods, Life Partners Holdings, a BPZ Resources zaznamenaly ztrátu 4,9 %, respektive 4,8 % a 1,4 %.

Index S&P 500 posílil v pátek o 0,3 % v návaznosti na zmírnění obav ze situace v eurozóně. Tahounem růstu byly akcie společnosti Scripps Networks Interactive se ziskem 5,9 %, který byl reakcí na návrh největšího akcionáře, Edward W. Scripps Trust, ohledně správy Trustu. Akcie CB Richard Ellis Group posílily o 4,7 %. Ve finančním sektoru akcie společností First Horizon National, Zions Bancorporation, Morgan Stanley, Suntrust Banks, Genworth Financial a Keycorp zareagovaly na vyšší chuť investorů k riziku posílením v uvedeném pořadí o 3,9 %, 3,4 %, 3,1 %, 3,1 %, 2,8 % a 2,7 %. Nejhůře si naopak vedla po nižším hodnocení analytikem agentura Moody's se ztrátou 5,0 %. Akcie hráčů v maloobchodním sektoru jako jsou AutoNation, Sears Holdings a Best Buy si připsaly 4,6 %, respektive 3,7 % a 3,3 %. Akcie technologických společností Google, F5 Networks a Advanced Micro Devices oslabily o 3,1 %, 2,9 %, resp. 2,6 %.

Evropské akciové trhy: očekává se, že otevřou níže

Evropské trhy by podle očekávání měly otevřít níže. DAX pravděpodobně otevře o 28 bodů níže a také u CAC se očekává pokles o 28 bodů.

Investoři čekají na zveřejnění německého indexu cen výrobců, běžného účtu platební bilance eurozóny a nákladů na práci v eurozóně.

Během dne by své hospodářské výsledky měly zveřejnit společnosti EGL a Pironet NDH.

Louis Gallois, CEO společnosti EADS, naznačil, že v růstové strategii firmy sehrávají klíčovou úlohu akvizice a že EADS má zájem o společnosti s významnou působností v Severní Americe.

Japonský deník Nikkei uvedl, že japonské společnosti IHI Corporation, Mitsubishi Heavy Industries a Kawasaki Heavy Industries se chystají společně vyvíjet motor pro společnost Airbus určený do dopravního letounu A320 Neo.

List Sunday Times informoval, že společnost Ferrovial jedná se společností Alinda Capital Partners, která se v USA zabývá investicemi do infrastruktury, o prodeji svého 10% vlastnického podílu ve společnosti BAA Airports.

Sunday Times informoval, že společnost Qatar Holding jedná o koupi vlastnického podílu v britské divizi společnosti Banco Santander.

CEO společnosti Nestlé uvedl, že společnost i do budoucna očekává pokračující růst v cenách surovin, i když v roce 2011 si díky zvýšené efektivitě a snížení nákladů uchová vůči cenám surovin expozici na úrovni 8 % až 10 %.

Podle agentury Reuters CEO společnosti MAN v rozhovoru s jedním německým deníkem uvedl, že se jeho společnost chystá „v nejbližším možném termínu“ uzavřít dohodu se státním investičním fondem IPIC ze Spojených arabských emirátů týkající se společnosti Ferrostaal zabývající se poskytováním průmyslových služeb.

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje níže

EUR se dnes ráno poté, co se ministři financí EU rozhodli pozastavit uvolnění úvěru ve výši 12 mld. EUR pro Řecko a podmiňují poskytnutí úvěru schválením nových úsporných plánů řeckým parlamentem, obchoduje vůči USD níže.

JPY se vůči USD obchoduje o 0,2 % níže poté, co ekonomická data ukázala, že japonský export se v květnu propadl výrazněji, než se původně očekávalo.

V 6 hodin ráno se EUR vůči USD obchodovalo o 0,6 % níže, tedy v kurzu 1,4228 USD, zatímco GBP se vůči USD obchodovala o 0,4 % níže, konkrétně v kurzu 1,6124 USD. EUR se vůči GBP obchodovalo o 0,2 % níže, tedy v kurzu 0,8825 GBP.

AUD se vůči USD obchoduje o 0,6 % níže, k čemuž přispěly obavy trhu ohledně situace v Řecku.

Aktuální makrodata

Generální tajemník OECD A. Gurría nepředpokládá, že by světovou ekonomiku čeká dvojitý propad

Generální tajemník OECD Angel Gurría uvedl, že i když hospodářské oživení bude o něco nevýraznější, než se původně očekávalo, globální ekonomiku nečeká dvojitý propad.

Euroskupina na začátku července oznámí svůj finanční plán pro Řecko

Finanční ministři eurozóny odložili své konečné rozhodnutí týkající se poskytnutí nouzové půjčky ve výši 12 mld. EUR Řecku a prohlásili, že konečná nová finanční strategie bude oznámena na začátku července 2011.

Zvětšující se nerovnováha dělá vrásky politikům uvedl prezident ECB J.-C. Trichet

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet uvedl, že globální nerovnováha se opět zvětšuje, což způsobuje problémy tvůrcům mezinárodní politiky.

Agentura Moody’s by mohla přistoupit k snížení dluhového ratingu Itálie

Agentura Moody's Investors Service se chystá přehodnotit dluhový rating Itálie s možnou vyhlídkou jeho snížení, což by zohlednilo nejisté růstové vyhlídky italské ekonomiky.

Japonský obchodní deficit v květnu vzrostl

Japonský obchodní deficit dosáhl v květnu částky 853,7 mld. JPY ve srovnání s revidovanými 464,8 mld. JPY vykázanými o měsíc dříve.