21 června 2011

FX Update: Eurem zmítají výkyvy poté, co se k možnosti bankrotu přiklonila i agentura Fitch

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

Po vyšších úrovních, na kterých uzavírala newyorská burza, převzala otěže obchodování Asie, a pozornost trhů přitom zůstává pevně upřena na Řecko a na další vývoj v Evropě. Během asijského obchodování jsme byli svědky rychlého posilování a prolomení úrovně 1,4350, což aktivovalo stoplossy, které se poblíž této úrovně nacházely, až jsme se dostali na maximum 1,4383 (shodou okolností se jedná o 50% korekci poklesu z 1,4694 na 1,4073). Později se objevily zásadní zprávy týkající se postoje ratingové agentury Fitch, která údajně bude považovat výměnu řeckých dluhopisů nebo dobrovolné refinancování dluhů za platební neschopnost, což nastartovalo pád eura pod úroveň 1,4350, který se zastavil až těsně nad 1,43 (a to si uvědomme, že ve stejném smyslu se již předtím vyjádřily další agentury). Těmito pohyby bylo vymezeno pásmo, ve kterém se v rámci seance obchodovalo.

Zápis z jednání RBA vyzněl pesimističtěji, než se očekávalo

Zápis z červnového jednání Reserve Bank of Australia (RBA) se nesl spíše ve znamení holubiččího sentimentu, který překonal jestřábí komentáře guvernéra Stevense, což stáhlo AUD ve vztahu k americkému dolaru pod 1,06. RBA uvedla, že i když úrokové sazbu bude nutné v jistém okamžiku zvýšit, vzhledem k nedávno zveřejněným ekonomickým údajům není tato potřeba nijak naléhavá. RBA také poznamenala, že se celosvětová ekonomika zpomalila a že především vzhledem k situaci v Řecku přetrvává riziko dalšího propadu. Pokud se týká australské ekonomiky, banka se shodla na tom, že předchozí zvýšení úrokových sazeb a silný AUD zapříčinily zpomalení hospodářského růstu v některých důležitých odvětvích mimo těžbu surovin.

Na titulní stránky se znovu dostala agentura Fitch, když ve svém komentáři uvedla, že pokud do 2. srpna nebude zvýšen dluhový strop USA, začne uvažovat snížení amerického úvěrového ratingu, i když zároveň také dodala, že je velice pravděpodobné, že dluhový strop USA zvýšen bude. EUR se po této zprávě kolísalo v rozpětí od 20 do 50 bodů.

Během včerejšího obchodování na burze forex zůstávala pozornost pevně upřená na EUR a všichni také sledovali, jakým směrem se bude dále vyvíjet řecká sága. Počáteční zklamání ze zpráv od ministrů financí EU brzy vystřídala příznivěji vyznívající slova od šéfa eurozóny J.-C. Junckera. Ten oznámil, že byla dohodnuta podrobná struktura Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), přičemž celková dostupná částka byla téměř zdvojnásobena na 750 mld. EUR. Juncker zároveň také vyjádřil přesvědčení, že řecký parlament bude schopen zdárně překonat chystané hlasování o důvěře obnovené vládě. Poté, co bude tato překážka překonána, bude muset Řecko prosadit ještě před dalším zasedáním Euroskupiny plánovaným na 3. července, na kterém bude projednáváno uvolnění dalších prostředků z balíku finanční pomoci, střednědobý úsporný plán.

Včera nebyla na pořadu dne žádná data týkající se vývoje americké ekonomiky, která by mohla ovlivnit obchodování na Wall Street, takže trhy se nesly ve znamení pozitivnějšího vývoje v Evropě a již třetí den v řadě posilovaly. Index DJIA uzavíral o 0,63 % výše, S&P posílil o 0,54 % a Nasdaq o 0,5 %.

Evropská seance dnes zahájí údaji o švýcarské peněžní zásobě, o stavu britských veřejných financí a také projevem Paula Fishera z Bank of England. Následovat budou průzkumy ZEW týkající se Německa a EU, které budou dále následovat ekonomické prognózy institutu KOF týkající se Švýcarska a průzkumy CBI trends týkající se britské ekonomiky. V průběhu severoamerické seance není kalendář příliš nabitý a čeká nás pouze kanadský index předstihových indikátorů, kanadské maloobchodní tržby a americké prodeje existujících domů. Řecké hlasování o důvěře vládě je plánováno na „pozdní čtvrteční hodiny“, takže sledujte další vývoj.

0 komentářů: