23 června 2011

FX Update: JPY během asijského obchodování po zprávách o zemětřesení mírně oslabil

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

JPY během asijského obchodování na burze forex mírně oslabil poté, co se objevily zprávy o dalším zemětřesení o síle 6,8 s epicentrem nedaleko japonského pobřeží, i když toto zemětřesení nebylo provázeno tsunami ani ztrátami na životech. Pokud jde o včera zveřejňovaná data, australský předstihový index Conference Board začal posilovat (ovšem na základě dubnových údajů), zatímco červnový čínský index nákupních manažerů (HSBC) se svojí hodnotou 50,1 (nejnižší za 11 měsíců), na kterou klesl z 51,1 bodů vykázaných v minulém měsíci, posunul blíže k hranici mezi expanzí a kontrakcí ležící na úrovni 50.

Zaměříme-li se na dnešek, čekají nás údaje o obchodní bilanci Švýcarska, index nákupních manažerů pro Německo a eurozónu, švédský index cen výrobců a z Velké Británie údaje o tržbách dle CBI, přičemž nesmíme zapomenout ani na to, že dnes začíná dvoudenní summit EU. Během americké seance nás čeká index ekonomické aktivity chicagského Fedu, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a týdenní index spotřebitelského sentimentu dle agentury Bloomberg.

Vzhledem k tomu, že se Řecko v současné době dostalo mimo střed pozornosti (prozatím), se zraky investorů přes noc upíraly k zasedání FOMC. Výsledné prohlášení se neslo možná o trochu více v jestřábím duchu, než trhy předpokládaly, ovšem spíše se zaměřením na inflaci než na hospodářský růst. B. Bernanke na následující tiskové konferenci naznačil, že další kvantitativní uvolňování není v nejbližší budoucnosti vzhledem ke sníženému riziku deflace pravděpodobné, a také se zmínil, že Fed je trochu v rozpacích při hledání důvodů, proč ekonomika začala zase zpomalovat – doslova prohlásil: „neznáme přesné důvody, proč přetrvává současné pomalejší tempo růstu“. Pesimističtější vyjádření vydal Fed také k perspektivám trhu práce s tím, že ukazatele jsou „slabší, než se očekávalo“, na rozdíl od „postupného zlepšování“ uváděného v minulé zprávě.

Před zasedáním FOMC si riziko našlo jistou oporu ve výsledku hlasování o vyslovení nedůvěry vládě v Řecku, takže se pár EURUSD vrátil nad úroveň 1,44 a obnovila se i poptávka po dalších „rizikových“ měnách.Možnost, že se neuskuteční třetí vlna kvantitativního uvolňování, ovšem vzala tomuto vzestupu vítr z plachet a akciové trhy se propadly do červených čísel, když indexy uzavřely níže – DJIA o 0,66 %, S&P o 0,65 % a Nasdaq o 0,67 %.

Ze zápisu z posledního zasedání Bank of England vyplynulo, že „někteří“ středově orientovaní členové rady jsou přesvědčeni, že v případě skutečného poklesu inflace ve střednědobém výhledu (v důsledku zpomaleného růstu) může být nutné přistoupit k dalším výkupům aktiv.V reakci na zápis se GBP propadla a pár GBPUSD klesl na své minimum od počátku dubna (k dalšímu poklesu pak došlo v průběhu asijské seance, takže se momentálně usadil na dvousetdenním klouzavém průměru).

Z novinek centrálních bank vybíráme Norsko, kde centrální banka ponechala sazby beze změny, nicméně přidala komentář, že podle jejích předpokladů by se v roce 2011 měly sazby s ohledem na momentální hodnocení a stav rizika postupně až do podzimu zvyšovat; při jakémkoli nečekaném nárůstu aktivity či inflace se přitom banka může přiklonit k vyšším sazbám, než se kterými se momentálně počítá. Toto zjevně jestřábí prohlášení způsobilo páru EURNOK dramatické ztráty, takže v průběhu jediné seance umazal veškeré zisky za předchozí týden.

0 komentářů: