22 června 2011

FX Update: Řecká vláda obstála v hlasování o důvěře

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

Vzhledem k tomu, že se veškerá pozornost upírala k hlasování o důvěře řecké vládě, měly trhy před oznámením verdiktu tendenci šlapat vodu s příklonem k pozitivnímu výsledku, což vyvolalo mírný tlak na posilování EUR. Premiér Jorgos Papandreou dosáhl v hlasování (hubeného) vítězství v poměru 155:143 (i když se šuškalo, že už před hlasováním měl 155 hlasů zajištěno), což způsobilo náhlý vzestup EURUSD a následně stejně rychlý návrat pod úroveň 1,44. Vedle zpráv z Řecka přinesl včerejšek také zklamání v podobě průzkumu ZEW (-5,9 oproti očekávaným +6,1), které poslalo EUR na začátku evropského obchodování na burze forex na nižší úrovně, ale po přiblížení k hladině 1,43 se znovu našli ochotní kupci. GBP se pod vlivem slabých očekávání CBI a zhoršujícího se stavu veřejných financí ve Velké Británii příliš nedařilo. Paul Fisher z BoE uvedl, že pokud poklesne inflace, bude uvažovat o dalším uvolňování měnové politiky.

V USA byla makrodata pro změnu poněkud lepší, než se očekávalo, když prodeje existujících domů poklesly méně než o očekávaných 3,8 % m-m. Wall Street vykázal díky slibnému vývoji v Řecku již čtvrtý den v řadě zisky, index DJIA posílil o 0,91 %, S&P o 1,34 % a Nasdaq o 2,19 %.

Po vyslovení důvěry obměněné řecké vládě bude během dnešního dne další rizikovou událostí oznámení FOMC. Všeobecně se očekává, že Fed potvrdí ukončení QE2 a sníží svůj ekonomický výhled, přičemž zachová svůj přístup k úrokovým sazbám, tedy nižší sazby po delší dobu. Pro Řecko bude dalším krokem hlasování řeckého parlamentu o střednědobých úsporných opatřeních, které je plánováno na 28. června.

V průběhu dneška očekáváme ze Švédska údaje o důvěře spotřebitelů/výrobců, průzkum ekonomické tendence a údaje o nezaměstnanosti, spolu s norskou mírou nezaměstnanosti. Pozornost přitáhne také zápis z jednání Bank of England, stejně jako nové průmyslové objednávky eurozóny. Obecně se očekává, že Norges Bank ponechá úrokové sazby beze změny na úrovni 2,25 %. Kromě zasedání FOMC je dnes kalendář událostí pro americkou seanci poměrně prázdný, jedinými zveřejněnými údaji budou týdenní žádosti o hypotéku, index cen domů za duben a později pak spotřebitelská důvěra v EU.

0 komentářů: