17 srpna 2011

FX Update: Rozhodující momenty pro CHF; zraky se upírají na zasedání SNB

,17. srpna 2011

Společná tisková konference Angely Merkelové a Nicolase Sarkozyho představila spoustu návrhů na budoucnost společných vazeb, nicméně ohledně dluhové hrozby v EU, Evropského fondu finanční stability ani společných eurobondů nepřinesla nic nového. Nejvýznamnější předložený návrh se týkal jednotného zdanění finančních transakcí, který se u zástupců finančního sektoru s příliš vlídným přijetím nesetkal. Malomyslnost a absence jakékoli konkrétní akce pak udaly tón zahájení asijské seance, která se nesla v duchu obecné nechuti k riziku. Pár EURUSD předvedl hon na stop-lossy až k úrovni 1,4350, která nicméně odolala, a po zbytek seance se pár obchodoval v rozmezí 1,4350-1,44.

Pokud jde o makrodata, Austrálie zaznamenala za druhé čtvrtletí mírný nárůst mezd, čtvrtletně o 0,9 % oproti +0,8 % v předchozím čtvrtletí, což v zásadě odpovídá očekávání. Předstihové indikátory vykázaly nepatrný meziměsíční vzestup, nicméně v meziročním srovnání šlo o nejnižší tempo růstu od srpna 2009 (1,6 %), což potvrdilo správnost stávajícího postoje RBA k úrokovým sazbám.

Viceprezident USA Joe Biden dnes zahájil pětidenní návštěvu Číny, přičemž se objevují spekulace, že by jeho cesta mohla přispět ke vstřícnějšímu postoji čínské vlády k revalvaci jüanu. Zatím tomu nic nenasvědčuje, dnešní kurz USDCNY se usadil výše než včera, nicméně je to jistě téma, které si v několika nadcházejících dnech zaslouží pravidelnou pozornost. Přední čínský list People’s Daily mezitím vyzval USA, aby uklidnily obavy Pekingu pramenící z toho, že jako věřitel drží velkou část amerických dluhopisů.

V průběhu noci se euro opět zmítalo v důsledku volatility, přičemž první nepříznivé zprávy o HDP v Německu a eurozóně poslaly jednotnou měnu zpočátku níže. Německo vykázalo za 2. čtvrtletí pouze 0,1% mezičtvrtletní růst (už v prvním čtvrtletí došlo k revizi dolů z 1,5 % na 1,3 %), za stejné období pak eurozóna zaznamenala mezičtvrtletní růst o 0,2 % oproti 0,8 % v předchozím čtvrtletí. Ke zklamání přispěla i obchodní bilance eurozóny za červen, která s přebytkem 0.9 mld. EUR nenaplnila původní očekávání ve výši 1,1 mld. EUR.

Později v průběhu seance lehce podpořila riziko zpráva o tom, že agentura Fitch potvrdila rating USA na stupni AAA se stabilním výhledem. Většinu dřívějších ztrát se podařilo vymazat, i když dolarový index zavřel téměř beze změny. V očekávání dnešního zasedání SNB přetrvává nervozita ohledně CHF a tato měna zůstává volatilní. Zvlášť nepředvídatelně se chová EURCHF ve světle spekulací o tom, že SNB sleduje ceny forwardových kontraktů. Britskou libru podpořil velice pevný vývoj indexu spotřebitelských cen za červenec, který zaznamenal meziroční růst 4,4 % oproti předchozím 4,2 % a překonal očekávaná 4,3 %.

Co se týče dat z amerického trhu, započatá výstavba poněkud překonala prognózy, ale počet vydaných stavebních povolení naopak zklamal. Průmyslová výroba byla téměř dvojnásobně lepší než odhady (nárůst o 0,9 % oproti předchozí hodnotě 0,4 % a očekávané 0,5 %) a toto zlepšení lze pozorovat napříč širokým spektrem odvětví. Očekávání překonala i míra využití kapacit na úrovni 77,5 % ve srovnání s červencovou hodnotou 76,9 %, která byla revidována směrem nahoru. Tato vlna pozitivních makrodat přesto nedokázala pozvednout Wall Street, když finanční sektor táhne dolů nulový výsledek summitu EU. Akcie po třech dnech růstu poprvé poklesly – DJIA o 0,67 %, S&P o 0,97 % a Nasdaq o 1,24 %.

Pokud jde o dnešní kalendář ekonomických události, v Austrálii bude zveřejněn předstihový ukazatel Westpac, počet volných kvalifikovaných pracovních míst DEWR a index nákladů na práci. V Singapuru očekáváme údaje o vývozu očištěné o ropu. V Evropě se dozvíme index cen domů ve Švédsku a saldo běžného účtu platební bilance eurozóny. Následovat bude zápis z posledního zasedání Bank of England, údaje o míře nezaměstnanosti ve Velké Británii a index spotřebitelských cen v eurozóně. Rovněž bychom neměli zapomenout na zasedání vlády a centrální banky Švýcarska, protože se trhy připravují na možná opatření na devizových trzích. Během severoamerické seance bude zveřejněn týdenní počet žádostí o hypotéku US MBA a index cen výrobců za červenec. V Kanadě budou zveřejněny údaje o mezinárodních transakcích s cennými papíry a později během seance vystoupí R. Fisher z amerického Fedu.

0 komentářů: