01 března 2011

USDJPY se během obchodování na asijských trzích odrazil vzhůru

1.3.2011, Autor: Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz


Komentáře k dění na trhu:

USDJPY se během asijské seance odrazil vzhůru a kolem oběda prolomil hranici 82,0. Důvodem pro to byly komentáře guvernéra BoJ M. Širakawy (v pátečním rozhovoru pro WSJ), v nichž uvedl, že současná historicky nejvyšší úroveň JPY nepředstavuje pro domácí ekonomiku další rizikový faktor.

Pokud jde o makrodata, indexy nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru byly v Asii poněkud smíšené. V Austrálii se zvýšil ze 46,7 v lednu na 51,1 bodů, což je úroveň zaznamenaná naposledy loni v září. Výkonnost Číny nebyla nijak úchvatná, když index nákupních manažerů klesl z 52,9 na 52,2 (třetí horší výsledek v řadě), ale i tak skončil mírně nad odhady, zatímco index aktivity ve zpracovatelském sektoru HSBC vykázal prudké zhoršení z 54,5 na 51,7 bodů. Míra nezaměstnanosti v Japonsku zůstává na 4,9 %.

Ze strany RBA se žádné překvapení nekonalo – základní úroková sazba (cash target) zůstala nezměněná na úrovni 4,75 % a málo se mění i její výhled, ať už domácí či zahraniční. Centrální banka uvedla, že světová ekonomika pokračuje v expanzi, což v uplynulých měsících vedlo k růstu cen komodit. Očekává se však, že ceny potravin v dalším průběhu roku znovu klesnou. Silný AUD přispěl k omezení růstu cen veřejných služeb, přičemž domácnosti pokračují v oddlužování a zvyšují úspory.

Na začátku evropské seance nás čeká festival indexů nákupních manažerů, a to ze Švédska, Norska, Švýcarska, Německa, EU a Velké Británie, dále pak švýcarské HDP, údaje o švédském HDP za 4. čtvrtletí, zadluženost spotřebitelů a peněžní zásoba ve Velké Británii a nezaměstnanost v eurozóně. Severoamerická seance odstartuje jednáním Bank of Canada o úrokových sazbách (což může být po včerejších příznivých údajích o HDP zajímavé), v USA pak budou zveřejněny údaje z dílny ISM a stavební výdaje a čeká nás první z vystoupení šéfa Fedu B. Bernankeho v Senátu.

V pondělí byl na pořadu dne prodej USD, jelikož toky související s koncem měsíce stlačily dolarový index na nejnižší úroveň od počátku listopadu. Velice dobře si vedla GBP, i když neoficiální zprávy z britských maloobchodů nebyly nijak impozantní. EUR zamířilo ke klíčové rezistenci na úrovni maxim roku 2011, ale nepodařilo se mu prorazit výš. CAD těžil z nad očekávání dobrého výsledku HDP za prosinec (nárůst o 0,5 % m-m oproti očekávaným 0,3 %), díky čemuž došlo ve 4. čtvrtletí v ročním vyjádření k nárůstu o 3,3 %. Zápis ze zasedání švédské centrální banky Riksbank se nesl zcela v jestřábím duchu – guvernér Ingves prohlásil, že „že repo sazba bude s velkou pravděpodobností zvýšena na každém jednání výboru pro měnovou politiku, které se bude letos konat“. Kurz USDSEK tak oslabil na nejnižší úroveň od srpna 2008.

Co se týče amerických makrodat, příjmy obyvatel vzrostly v lednu o 1,0 %, ale výdaje za tímto růstem zaostávaly (zvýšení o pouhých 0,2 %), možná v souvislosti se špatným počasím. Chicagský index PMI stoupl na přesvědčivých 71,2 oproti lednové hodnotě 68,8, a zajistil tak další rekord, zatímco NAPM-Milwaukee se také výrazně zlepšil. Rozjednané prodeje domů v USA se tohoto momentu nechytily a zaznamenaly meziměsíční pokles o 2,8 %, který představuje výrazný propad oproti údaji z předchozího měsíce. Index výrobní aktivity dallaského Fedu zůstal na solidních 17,5 bodech, a vrací se tak k maximu z loňského dubna. Wall Street reagovala s opatrným optimismem při nízkém objemu obchodování.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz./

0 komentářů: