14 září 2010

Ekonomický komentář - Budou akcie v S&P 500 znovu testovat 1130?

Témata
 Sentiment by se tento týden mohl potenciálně znovu změnit, jelikož bude zveřejněna spousta důležitých dat. Dnes se soustředíme na průzkum ZEW a maloobchodní tržby v USA.
 Regulační rámec Basel III se dočkal zveřejnění a stal se odrazovým můstkem pro vzestup akcií finančního sektoru.

Co se děje?
Společnost Best Buy dnes oznámí své hospodářské výsledky za 2. čtvrtletí a mohla by tak udat tón akciovým trhům před zveřejněním amerických maloobchodních tržeb. V prvním fiskálním čtvrtletí vykázala společnost Best Buy ve srovnání s 1. čtvrtletím 2010 i navzdory vyšším tržbám nižší zisky.
Pokud maloobchodní tržby v USA překonají meziměsíční konsensuální očekávání ve výši 0,3 %, poskytnou býkům další příležitost k růstu. Týdenní maloobchodní zprávy byly smíšené. Maloobchodníci tvrdí, že návrat do škol byl letos poměrně pomalý.

Situace na trhu
Dnes bude zveřejněn německý průzkum ZEW a my zaměříme naši pozornost na složku ekonomického sentimentu, která naznačuje, že HDP v Německu brzy zamíří dolů. Komponent stávající situace je přinejlepším souběžným ukazatelem.

Maloobchodní tržby a průmyslová výroba v USA (zítra) jsou klíčovými riziky pro stávající krátkodobý růstový sentiment. Průmyslová výroba před měsícem překvapila svým prudkým vzestupem a byla jedním z prvních indikátorů, který zklidnil trh a oživil přístup, který by se dal stručně vyjádřit slovy: „nejsme na tom tak špatně“. Očekává se, že maloobchodní tržby v srpnu vzrostou v souladu s konsensem meziměsíčně o 0,3 %. Prodej automobilů v srpnu poklesl o téměř 1 %, což bude mít vliv na celkové prodeje.
Podnikové zásoby v USA budou zajímavé s ohledem na HDP. Překvapivé sdělení týkající se velkoobchodních zásob z minulého pátku (1,3 % m-m oproti oček. 0,4 %) by dnes mohlo být následováno silným celkovým nárůstem zásob, ačkoli konsenzus se již přiklání k 0,7 % m-m. Takové číslo dále posílí scénář pro HDP ve třetím čtvrtletí nad 1,5 % mezičtvrtletně v ročním vyjádření.

Akcie: Pohled zblízka
Co se týče akcií, na pozadí zveřejnění pravidel Basel III jsme se včera dočkali očekávaného vzestupu. Stále míříme k horní hranici pásma a jakmile se přiblížíme k hornímu limitu 1130, budeme bedlivě sledovat chování cen. Nic nenasvědčuje energickému pohybu nad tuto úroveň, neboť hlavní prvek nejistoty – konkrétně celkový ekonomický výhled – zůstává stále nejasný.

0 komentářů: