21 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 21.05

Dobrý den,

Začněme těmi potížemi, které mi způsobují hlavně pohyby ze včerejší noci... Ještě dlouho se bude mluvit o tom, co tento včerejší pohyb EURUSD způsobilo, ale při zúčtování to bude vcelku jedno... Protože konečný výsledek to nezmění, přes noc jsme se dostali o cca 400 bodů výš a ano, je to skutečně způsobené aktivací stop lossů. Kurz 1,2450 byl důležitým pivotem, po jehož prolomení se kromě modelu stop příkazů začali hromadit fondy, algoritmičtí tradeři apod .

Ostatní hlavní páry se pohybovaly v tandemu a v atmosféře prudké averze k riziku se AUDUSD propadl do oblasti 0,8080/90 a na trhu se rychle začaly šířit informace, že RBA je připravena přehodnotit sazby... Za okamžik se kurz vyhoupl na 0,8350... Stejné to včera večer bylo všude a tato tendence bude pokračovat, protože likvidita se postupně snižuje... Pohyby jsou přehnané a ostré, aniž by byly podloženy něčím pravidelným nebo racionálním.

Situaci neprospělo také to, že včera americký Senát schválil reformu finančního trhu, která ve své podstatě narušuje to, jakým způsobem banky podstupují riziko z obchodování na vlastní účet... Co teď? Čekat, že banky všechno odprodají a stáhnou se do ústraní?... Asi ne, protože vždy existuje cesta, jak lze regulaci obejít, a proto je jen otázkou času, než někdo objeví kreativní mezeru v zákoně a všechno bude zase fungovat jako předtím. Jak si umíte představit, akcie na tento vývoj reagovaly propadem a nyní jsme se dostali pod důležitou hladinu indexu S&P na úrovni 1085 bodů s poslední překážkou bránící hlubší korekci na úrovni 1065, ale jsem přesvědčen, že je to jen otázka času, než padne...

Pokud jde o zveřejnění makroekonomických dat, dnes toho bude málo, proto se soustředím na možné scénáře vývoje některých důležitých měnových párů na příští týden...

GBPUSD: Zatímco trh od čerstvě zvolené koaliční vlády očekává nový nouzový rozpočet, který bude předložen někdy v červnu, pohybujeme se v pásmu a celková tendence je stále negativní. I nadále se přikláním k medvědům a není důvod tento postoj měnit. Ano, pohyby nebyly pěkné, ale měly své určité opodstatnění. Nový důležitý pivot je podle mého názoru na úrovni 1,4470 a tento můj dočasný názor může změnit jen jeho trvalé prolomení směrem nahoru k 1,4630. Dolní hranice, která se mi však zdá pravděpodobnější, je někde kolem 1,4340/20, přitom pokles k 1,4260 mohou způsobit jen výrazné turbulence na trhu. Dosažení 1,4470 je pro mě signálem k prodeji s těsnými stop příkazy a preferencí poklesu.

USDJPY: Pokles tohoto páru se mi líbí a dokud si trh bude hrát na averzi vůči riziku, poptávka po JPY je zajištěna! Tento názor nezviklá nic, jsem o tom pevně přesvědčen... Úrovně, které je třeba sledovat, jsou ve směru nahoru 90,80 a 91,30/50. Zde s obezřetností prodáváme. Cílovou úrovní směrem dolů je 88,80. Upřímně řečeno, jakýkoli pokles pod tuto hladinu by pro tento pár znamenal špatnou zprávu a bude-li se reálně obchodovat pod ní, pak se ve světě stalo něco strašného.

AUDUSD: Už nějakou dobu se mi zamlouval pokles tohoto páru, ale musím připustit, že to, kam jsme se teď dostali, je zase až příliš nízko! Vidět tento pár na 0,8080 je pro mě dost skličující a na těchto minimech se stanu agresivním kupcem a budu očekávat, že se pár usadí zpět v pásmu kolem 0,8460, přičemž horní mezí jakéhokoli korektivního vzestupu bude hranice 0,8600. Australské spekulace o patové situaci v parlamentu po volbách, které se budou konat koncem roku, jsou naprostým nesmyslem a smyšlenkami médií, která se snaží najít paralelu se situací ve VB… Jako jablka a hrušky...

USDCAD: Jednoznačně prodej při vzestupech k 1,0750/80, stoplossy je třeba umístit nad 1,0835/55, cílová úroveň 1,0530 před možnou hlubší korekcí k 1,0330/80. Výhled pro tento pár je v podstatě stejný jako v případě AUDUSD výše. I když je teď ve hře averze vůči riziku, tento pár bude mít potíže dostat se ještě níže, ale při sebemenším náznaku posílení dojde k jeho prudkému poklesu.

EURGBP: Z mé nálady ohledně EURUSD a GBPUSD můžete vyvozovat cokoli, ale podle mě je tento pár prozatím uvězněn v úzkém pásmu s převažující tendencí k poklesu. Směrem vzhůru představují hladiny 0,8750 a 0,8810 klíčové rezistence a pivoty, zatímco v opačném směru je pár zranitelný pod 0,8630/00. Upřímně řečeno, nechal bych tento pár být a pokud máte pocit, že se musíte angažovat, zvolte si GBPCHF, který nabízí dobrou náhradu s menší volatilitou.

EURUSD: A teď… No co k tomu říct? Z fundamentálního pohledu patří tento pár tam, kde je, a možná ještě níž. Mým cílem pro nepříliš vzdálenou budoucnost je stále 1,1700/1800, jelikož v této oblasti se dosud nic pozitivního nestalo a v dohledné době pravděpodobně ani nestane. ALE, ALE, ALE v těchto tržních podmínkách vás důrazně nabádám, abyste tento pár neobchodovali!!!!!!!!! Rozhodně ne, přátelé, nedokážou to ani ti „velcí kluci“ a pálí si prsty, ať se vrtnou, kam se vrtnou, takže se vší patřičnou úctou ke čtenářům říkám, že je téměř vyloučeno, abyste na tomto páru v nadcházejících týdnech nějaké peníze vydělali. Pokud máte opravdu nutkání exponovat se v tomto páru, zaměřte se na opce, kupte si straddle, zvolte si pásmo a nechte prostě tento scénář rozehrát.

Jsem si jist, že mi mnozí z vás potvrdí, že to byl dlouhý týden a dokonce ještě delší čtvrteční noc, takže vám všem říkám: vyztužte si přilby a neodvažujte se ani uvažovat o tom, že byste si je sundali…
Nepokazte si víkend levnou sázkou na mizerný pátek!!!!!

Pěkný víkend všem přeje

Ken Veksler

0 komentářů: