20 května 2010

FX Update 20.05 - V Asii pokračuje výprodej carry trade obchodů

Mlýn spekulací ohledně EUR mlel včera přesčas. Jednotná měna byla během obchodování na asijských trzích stlačena na 4letá minima, když ji do kolen srazila zpráva, že Německo se chystá zakázat krátké prodeje některých akciových titulů. Z řady těchto spekulací můžeme uvést mimořádné zasedání ECB, debaty o přímé intervenci na měnových trzích (jediným důkazem bylo, že SNB skoupila obrovské množství EURCHF) a fámy o tom, že Řecko by mohlo zvažovat vystoupení z EU/eurozóny. Nakonec z toho všeho nic nebylo a EUR se v důsledku toho během NY obchodování odrazilo zpět až k úrovni 1,24. To bylo doprovázeno (nebo vedeno) 300bodovým vzletem EURCHF způsobeným uzavíráním krátkých pozic z nedávné doby. Dramaticky padaly komoditní měny. AUD dosáhl 10měsíčního minima vůči USD a zlato se stáhlo zpět pod hladinu 1 200.
V současných podmínkách na ekonomických údajích zveřejněných v USA nezáleželo, ale index spotřebitelských cen dopadl příznivě (jádrový CPI je na nejnižší hodnotě od roku 1966), jelikož poklesly náklady spojené s bydlením a dále se snížila očekávání ohledně zvyšování sazeb ze strany Fedu. Pokud jde však o bydlení v USA, objevily se určité znepokojivé informace. V 1. čtvrtletí bylo totiž v USA dosaženo rekordního podílu propadlých hypoték (4,63 % oproti 4,58 % ve 4. čtvrtletí), zatímco poptávka po půjčkách na nákup domů se v USA minulý týden po vypršení programu daňových slev scvrkla na 13leté minimum.
Zápis z jednání FOMC naznačuje, že víra v růst je přeci jen o něco vyšší. Prognózy byly revidovány z původních 2,8-3,5 % na 3,2-3,7 % a předpokládá se také zlepšení nezaměstnanosti, což dokládá úprava předpovědi na 9,1-9,5 % oproti původní prognóze 9,5-9,7 %. Jak nicméně víme, formulaci o „delším období“ navzdory lepším vyhlídkám nikdo nezměnil. Jediný opozičník T. Hoenig zopakoval, že tento postoj již nemá oporu v hospodářské ani finanční situaci, a vyjádřil přesvědčení, že setrvávání na něm by mohlo vést k narůstání nerovnováhy. Navrhoval navýšit cílovou sazbu v průběhu léta na 1 % a po určité době tento krok vyhodnotit.
Na asijských trzích nebylo příliš rušno, zaznamenali jsme pomalý pokles rizikových párů. Poté, co zprávami proběhlo prohlášení šéfa ministrů financí eurozóny J.-C. Junckera, že EUR nevyžaduje žádné „bezprostřední kroky“ (předpokládáme, že myslel intervenci), se euro pevně drželo dolní hranice pásma. Schvalování novozélandského rozpočtu zůstalo poněkud mimo zájem ve světle obav o euro, nicméně přineslo snížení daní fyzických i právnických osob, které má od 1. října kompenzovat paušální navýšení DPH ze 12,5 % na 15 %. Rozpočtový deficit na rok 2010/11 byl revidován směrem nahoru na 6,5 % HDP, nicméně do roku 2013/14 by se měl snížit na 2,5 % s přehoupnutím do přebytku v roce 2015/16. Agenturu S&P rozpočet zřejmě potěšil, neboť prohlásila, že odpovídá stávajícímu ratingu AA+, takže lze doufat, že agentura Fitch by u svého ratingu AA+ mohla změnit svůj momentálně negativní výhled. Obchodníci se zaměřili na inflační dopady navýšení DPH, což vedlo k celkovému růstu NZD.
Během obchodování na evropských trzích budou zveřejněny údaje o cenách německých výrobců, norském HDP za 1. čtvrtletí a britských maloobchodních tržbách. Očekáváme také vystoupení A. Posena (BoE) a L. Papademose (ECB). Hlavními událostmi během americké seance budou v Kanadě index předstihových ukazatelů a v USA týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, index filadelfského Fedu a index předstihových ukazatelů.

0 komentářů: