17 května 2010

FX Update 17.05 - Volný pád EUR pokračuje

Pátek byl ve znamení dalšího tlaku na EUR, když podpora na úrovni 1,25 snadno povolila, což během NY obchodování stlačilo jednotnou měnu až na minimum na hodnotě 1,2360. Začala se objevovat spousta spekulací, mezi nimi i takové, že Francie opouští eurozónu, ztrácí svůj rating AAA (což agentura Fitch následně popřela) a že Německo znovu zavádí německou marku. Tyto skutečnosti s sebou táhly dolů i GBP a ke zvýšení tlaku přispěl svými holubičími názory a skeptickým postojem k vládnoucí koalici i D. Blanchflower.

Všeobecný úprk do bezpečí vyzdvihl zlato na nové rekordní maximum, když se jeho cena dostala těsně nad 1249, přičemž z hledání útočiště v bezpečných přístavech těžily i americké pokladniční poukázky. Nižší výnosy (u 10letých dluhopisů o 7 bazických bodů níže na 3,45 %) stáhly dolů i kurz USDJPY, i když jak USD, tak JPY byly jinak nejsilnějšími měnami. Komoditní měny zakončily týden oslabením, a to navzdory růstu cen zlata.

Začátek týdne byl relativně poklidný. EUR dosáhlo hned po otevření trhů nového minima cyklu (1,2340, což odpovídá minimu z října 2008 po kolapsu banky Lehmans), ale netrvalo dlouho a agresivní obchodníci se vydali na zteč nových minim na úrovni 1,23. Hranice 1,23 byla pokořena v polovině ranní seance a kurz rychle zaznamenal minimum na hladině 1,2235.

Pod vlivem několika zdrojů tlaku to byla do jisté míry GBP, která vedla trh do hlubin: deník UK Times naznačil, že nová koaliční vláda objevila výdajové závazky, o nichž se dosud nevědělo, což vyvolalo obavy z dalšího omezení výdajů a vyšších daní; vedle toho společnost Prudential má údajně v nejbližší době zahájit dlouho očekávanou nabídku emisních práv v hodnotě 21 mld. USD. Poslední kapkou pak byly údaje o cenách domů, z nichž vyplývá zpomalování růstu cen v průběhu května. Propad GBP i EUR vystřelil cenu zlata v těchto dvou měnách na historická maxima.
Trhy se stále zjevně řídí pocity a likvidita na měnových trzích se dále každou minutu zhoršuje. Pokud jde o zveřejňované údaje, evropský seznam je dnes téměř prázdný, očekáváme pouze dánský index velkoobchodních cen a britskou zprávu CBI o trendech v průmyslu. V USA se pak očekává index podnikatelské nálady NY Fedu a údaje o čistém přílivu kapitálu.

0 komentářů: