19 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 19.05

Dobré ráno,

z Německa přišla včera večer na konci evropské seance, když už většina obchodníků (včetně mě) opustila kancelář, významná zpráva, která zahýbala trhem.
Každý už teď ví, že německý regulační úřad (BAFIN) s účinností od včerejší půlnoci až do března příštího roku vyhlásil embargo na „nahé“ krátké prodeje akcií deseti německých bank a také swapů úvěrového selhání (CDS). A korunu tomu všemu nasadila A. Merkelová, která dnes brzy ráno v médiích pronášela směšné výroky typu „pokud padne euro, pak padne Evropa“ nebo „euro je v nebezpečí“... Skoro to vypadá, že je sama krátká v EUR a přihřívá si svou polívčičku. Možná blíže pravdě je fakt, že německá vláda dnes hlasuje o finanční pomoci, a tak chce ukázat, jak je důležité, aby byla schválena.

Ať už si to přeberete jakkoli, trh nebyl k těmto událostem laskavý, a tak jsme byli svědky agresivního výprodeje EURUSD, jehož kurz se včera večer propadl až na čerstvá minima v pásmu 1,2130/40. Dnes ráno na tom byl tento pár o trochu lépe, ale tento stav nemusí mít dlouhého trvání. První úrovní odporu je hranice 1,2230. Vzhledem k událostem z minulého týdne se nyní nebojím prohlásit, že EUR se s největší pravděpodobností bude přibližně do týdne obchodovat poblíž 1,1700… Dále směrem vzhůru potravním řetězcem představuje u tohoto páru celé pásmo od 1,2230 do 1,2470 skvělé příležitosti ke vstupu do čerstvých strategických krátkých pozic. Jaké z toho plyne ponaučení? Neměli byste prodat všechno najednou, protože tento pár bude svým pohybem reagovat na významné události, takže tu v rámci tohoto celkového trendu rozhodně existuje potenciál pro nějakou další vzestupnou korekci.

Padající EUR s sebou táhlo pod hladinu i GBPUSD. Během dne se pokusím prodávat v pásmu 1,4380/4430 a stoplossy umístím těsně nad 1,4470. Směrem dolů je cílovou úrovní alespoň zpočátku 1,4280 a s větší pravděpodobností včerejší minimum kolem hladiny 1,4230.

V tomto prostředí averze vůči riziku byly přes noc jednoznačnými vítězi USD a JPY, zatímco ránu za ránou uštědřuje trh protinožcům. AUDUSD utrpěl z větší části také kvůli velmi špatným údajům týkajícím se důvěry spotřebitelů (nejnižší za 7 let). Zdá se, že RBA odvedla svou práci skvěle…

Dnes se zaměřím na malou strategickou pozici v GBPCHF. Pokusím se prodat v pásmu mezi 1,6420 a 1,6510 s malým stoplossem nad 1,6537/45 a cílem ve směru dolů na úrovni 1,6330 a ještě níže na úrovni 1,6280.

Pokud jde o dnes zveřejňované údaje, očekáváme zápis ze zasedání BoE, index spotřebitelských cen v USA a večer samozřejmě rozhodnutí FOMC… Nic z toho by nemělo trh nijak zvlášť šokovat, jelikož všichni budou napjatě sledovat aktuální dění…

Přilby si, přátelé, nechte na hlavě a hodně štěstí na trhu.

S pozdravem,

Ken Veksler

0 komentářů: