27 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 27.05

Dobrý den,

uplynulá noc, to byly jen komentáře, komentáře a další komentáře…

K možná nejzajímavějšímu pohybu ze všech párů došlo v závěru evropského obchodování u AUDUSD, jehož kurz po úvahách o zrušení daně ministra financí K. Henryho pro těžařské společnosti v Austrálii vyletěl vzhůru jako raketa… nesmysl, ale hned poté vyšlo najevo, že tento vzestup byl jednoznačně korekční, a jakmile peněžní tok ustal, dostali jsme se během 15 minut přibližně o 120 bodů níže. Takže kam odsud? I když odmítám uvěřit fámě, je těžké prát se s pohybem cen, který mi dnes ráno naznačuje, že se opravdu uzavírají krátké pozice a kurz roste, a to při nízké nabídce a stop úrovních údajně umístěných v pásmu 0,8370 až 0,8390 a dalších ještě významnějších nad 0,8425/30. U tohoto páru zůstávám během dne zastáncem prodeje, ale zpočátku očekávám uzavírání krátkých pozic a vymazání stop úrovní před vstupem do čerstvých intradenních krátkých pozic. Cílovou úrovní pro tento den ve směru dolů je 0,8280.

Pokud jde o výše uvedené komentáře, byla jich spousta… Začaly v Číně úvahami o možné revizi čínských rezerv v podobě dluhopisů evropských vlád, které však byly rychle vyvráceny, což samo o sobě způsobilo u kurzu EUR jo-jo efekt, a tak jsme byli svědky dosažení minim kolem 1,2150 a pak znovu rychlého návratu vzhůru, takže dnes ráno probíhalo obchodování na zajímavé pivotní úrovni 1,2340. Tu se včera nepodařilo prolomit, a proto kurz během lokální seance klesal, ale dnes dopoledne a přes den očekávám jeho mírné posílení a vsadil bych na dosažení maxim nad 1,2300, po aktivaci zjevných stoplossů nad 1,2345/50 možná až v pásmu 1,2380/90, odkud by podle mého názoru mohl následovat další pokles.

Další zaznamenáníhodné komentáře se týkaly již zmiňované daně ministra financí Henryho, ale z objektivního makro hlediska je snad ani nelze brát vážně: koho zajímá, co na to řekne těžební průmysl... Australané se dočkají prvního přebytkového rozpočtu za více než 5 let a vzhledem k federálním volbám, které se pravděpodobně budou konat ke konci roku, by se vláda musela úplně pominout, kdyby pustila tohle zlaté vejce...

Na radarech dnes máme pár GBPUSD, jelikož poptávka po něm je o něco lepší než v několika posledních seancích. Do oběda by mohl ještě stoupat a očekávám nabídky někde kolem 1,4530/40, které by nás mohly zavést do pásma stop příkazů těsně nad touto úrovní, po jejichž aktivaci by měl vyskočit až na 1,4570. Tato úroveň ale zřejmě zůstane pro další vzestup stropem. Právě tam předpokládám otevírání denních krátkých spekulativních pozic zacílených na pohyb k úrovni 1,4450 (po prolomení hladiny 1,4480) a možná ještě níže k 1,4410.

USDJPY se nadále obchoduje v úzkém pásmu, ale i po něm je dnes větší poptávka a očekávám prodej na 90,50/60 se stoplossy nad 90,85 v očekávání následného opětovného setrvalého propadu k 89,80 a níže. A nebo můžete jen tak sedět a dloubat se v nose....

A nakonec USDCAD, pokles je u konce a jedině prolomení úrovně 1,0550 aktivuje stoplossy a další mírný pokles zhruba k úrovni 1,0480.

Ze zveřejňovaných údajů nás doopravdy zajímá snad jen HDP a osobní spotřeba v USA, ale jinak předpokládám, že trh bude tyto zprávy většinou ignorovat... A opravdový pohyb se dá očekávat jen, pokud se S&P odrazí od úrovně 1085/95.

0 komentářů: