28 března 2011

Jaderná krize mírní ochotu riskovat

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Evropské akciové trhy otevřou o něco níže, jelikož asijští investoři po obnovení nejistoty kolem situace ve Fukušimě, která stále ještě není zcela pod kontrolou, poslali akcie dolů. Ránu dostaly také technologické tituly, protože Acer revidoval odhady svých tržeb směrem dolů.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní před otevřením akciových trhů o 0,3 procenta níže. Vzhledem k tomu, že v eurozóně dnes nebudou zveřejněny žádné ekonomické údaje, sentiment investorů bude určovat vývoj na dluhových trzích v zemích na periferii eurozóny, zprávy o situaci ve Fukušimě a reakce technologických titulů po revizi odhadů tržeb společnosti Acer za první čtvrtletí směrem dolů.

Situace ve Fukušimě se během víkendu zhoršila, jelikož úrovně radioaktivity se zvýšily, což oddaluje naděje na rychlý konec krize v této jaderné elektrárně. Na tokijské burze cenných papírů klesly akcie společnosti Tokyo Electric Power Company přibližně o 15 procent na úrovně, které jsme neviděli od roku 1977.V Evropě očekáváme pokračující tlak na portugalské dvouleté dluhopisy s tím, jak se blíží okamžik, kdy bude země muset požádat o finanční injekci. V pátek se výnos dvouletých dluhopisů zlehka dotkl hranice sedmi procent, což se stalo poprvé od roku 1996.

V dnešním obchodování budou investoři rozhodně reagovat na oznámení společnosti Acer, druhého největšího výrobce počítačů na světě, konkrétně na její revizi tržeb směrem dolů, což je signálem, že spotřební elektronika se možná dostala pod tlak.

Události týkající se konkrétních společností:

• Společnost Sinopec oznámila čistý příjem za fiskální rok ve výši 71,8 mld. CNY v porovnání se 72,5 mld. CNY, které očekávali analytici – na tomto výsledku se projevil dopad nižších marží v její rafinérské divizi, které jsou regulovány státem, jenž brání společnostipřenést vyšší ceny ropy na zákazníky. V roce 2011 plánuje společnost expanzi do zámoří a snížení nákladů, aby mohla dosáhnout lepších zisků.

• Společnost Porsche SE začne 30. března prodávat nové akcie v hodnotě 5 miliard EUR, aby snížila svůj dluh vzniklý v důsledku nevydařeného pokusu o akvizici společnosti Volkswagen, což k dluhu na rozvaze přidalo zhruba 10 miliard EUR.

0 komentářů: