25 března 2011

Čeká trh na záchranu v podobě QE?

25.03.2011, Autor: John J. Hardy, FX Consultant, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz


Trh se v případě eura vrátil k pozoruhodnému období klidu, i když jednotná měna včera ke konci obchodování lehce zaškobrtla v reakci na snížení úvěrového ratingu Portugalska. Jinak se USD opět snaží obhájit svoji důvěryhodnost poté, co trhy ovládla momentální posedlost obchody souvisejícími s QE3. Otázkou je, zda je oprávněná?

Japonská intervence

USDJPY, který je nejdůležitějším z forex měnových párů s JPY, zažil čtyřdenní obchodování v nejužším pásmu, jaké jsme neviděli roky (pravděpodobně – i když jsme to nekvantifikovali, ovšem pohled na graf ukazuje, že po bouřlivé jízdě, kterou jsme zažili po japonské tsunami, ovládla trh naprostá nepřítomnost jakéhokoli směru a obchodování v pásmu s miniaturním rozsahem). Článek zveřejněný agenturou Bloomberg cituje zdroj, podle kterého 18. března, tj. v den, kdy měnové páry s JPY zažily propad, intervenovala japonská centrální banka částkou 8,5 mld. USD. Tyto částky byly odvozeny na základě analýzy změn ve vlastnictví vládních dluhopisů v držení BoJ. Podle zmíněného článku byla tato intervence výrazně menší než intervence z loňského září.

Trh úporně přemýšlí, jestli jsou u párů s JPY důvody k otevírání krátkých pozic, a opět zvažuje všechny již mnohokrát přetřásané důvody, jako např. repatriace japonského kapitálu kvůli nutnosti uhradit obrovské škody způsobené tsunami, které jsou, dle všeobecně uznávaných odhadů mnohem větší než škody způsobené zemětřesením v Kóbe v roce 1995, především pokud jde o škody na japonské infrastruktuře (přičemž v této diskusi zcela ponecháváme stranou hrozné lidské ztráty, které si tato tragédie vyžádala). Zároveň se také široce diskutuje o tom, že současná fiskální situace Japonska je mnohem napjatější, než tomu bylo v roce 1995, a že tentokrát nemá Japonsko k dispozici domácí úspory, ze kterých by náklady na rekonstrukci mohlo uhradit. Kromě toho během několika posledních dnů obchodování o něco vyskočily úrokové sazby, což také poněkud oslabilo podporu JPY. Další vývoj JPY je v tomto okamžiku těžko odhadnutelný, v každém případě však není pravděpodobné, že by JPY dlouho zůstával v pásmu 60 bodů.

M. El-Erian z investiční společnosti PIMCO vystoupil s velmi zajímavým a trefným komentářem k situaci v Japonsku, ve kterém tvrdí, že důležitost Japonska pro světové trhy se silně podceňuje. Tato zpráva rozhodně stojí za přečtení a nabízí hodně námětů k zamyšlení.

USD tratil v důsledku očekávání QE3?

Průběh včerejšího obchodování, během nějž byly druhý den za sebou zveřejněny velmi nepříznivé údaje o vývoji americké ekonomiky (tentokrát to byla informace o propadu objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, která následovala po středečních nepříznivých zprávách o prodejích nových domů a o obrovském propadu v cenách domů), na které trhy zareagovaly silným nárůstem chuti k riziku a propadem USD, naznačuje, že se trhy snaží zobchodovat QE3 a že kopírují vývoj, jaký jsme zažívali již loni v září, když vyšlo najevo, že se skutečně připravuje QE2. To je alespoň jeden způsob, jak obchody rozhýbat, ovšem tentokrát poptávka po dluhopisech po zveřejnění zpráv nijak výrazně nevzrostla, což naznačuje, že trh nepovažuje poptávku Fedu po dluhopisech za dostatečně velkou, aby měla dopad na jejich úročení.

Co nás čeká

Dnes nás čekají některá zajímavá data. Za prvé to budou březnová čísla německých indexů IFO, která možná konečně po sérii rekordních dvacetiletých maxim poklesnou. Nicméně zatím není příliš z čeho usuzovat na zpomalení německé ekonomiky, jakkoli máme podezření, že by k němu mohlo dojít, neboť vyšší vstupní ceny vytvářejí tlak na marže a dusí koncovou poptávku. Docela nás také zajímá, jak si povede poptávka v Číně, když se čínská vláda snaží přicházet se stále novými způsoby sešněrování ekonomiky.

Zvláštní shodou náhod dnes vystoupí s projevy tři nejvýraznější zástupci jestřábího křídla Fedu (Fisher, Plosser a Kocherlakota) i významný představitel holubičího tábora. Rétorika Richarda Fishera je v poslední době stále otevřeněji zaměřena proti kvantitativnímu uvolňování a zdá se, že na příštím zasedání 27. dubna můžeme očekávat hlasování proti.

Během zítřka a přes víkend sledujte výroky oficiálních představitelů EU, jestli se EU podaří alespoň do jisté míry zachovat tvář, když už jsme se připravili na to, že přístup k mechanismu Evropského fondu finanční stability nebude úplně rovný s tím, že předběžná oznámení ohlašují zastavení dalších kroků a odložení dalšího rozhodnutí až na červen. Trh se nás snaží přesvědčit, že je mu úplně jedno, jestli se Portugalsko odtrhne od Pyrenejského poloostrova a skončí někde v Atlantiku, dokud víme, co o směřování jeho politiky soudí rétorika ECB. Opodstatněnost tohoto pohledu si ověříme na příštím zasedání ECB 7. dubna. Včera vpodvečer snížila ratingová agentura S&P oficiálně rating portugalského státního dluhu – opět o něco později, než by to situace bývala vyžadovala. Na trhu CDS je už nyní zjevná existence Sorosovy dvourychlostní Evropy, neboť vnímaná míra rizika platební neschopnosti všech větších ekonomik klesala i v době, kdy toto riziko naopak prudce stoupalo u tří zemí skupiny PIG. Dokáže euro s větrem očekávání ECB vesele proplout i touhle bouří? V tuto chvíli hrají klíčovou roli úrovně 1,4250 a 1,4000.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: