21 března 2011

Saxo Bank: Dochází ke stabilizaci chuti investorů k riziku?

16.03.2011 Autor: Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank.cz


Evropské akciové trhy v pondělí otevřou výše, protože v důsledku příznivého vývoje událostí v jaderné elektrárně Fukušima a v důsledku leteckého útoku mezinárodních vojsk na Libyi důvěra investorů opět nabývá na síle.

Futures na index FTSE 100 jsou před zahájením obchodování na burze o 0,6 % výše. V průběhu dnešní seance nás zveřejňování zásadních ekonomických dat nečeká, takže o sentimentu investorů bude rozhodovat vývoj událostí v Japonsku a Libyi a vývoj cen ropy.

V Japonsku se odborníkům v jaderné elektrárně Fukušima zřejmě podařilo dostat situaci pod kontrolu, protože bloky č. 5 a 6 byly poté, co se k nim podařilo přivést chladicí vodu a snížit jejich teplotu, prohlášeny za bezpečné. Až doposud byla situace nejzávažnější v bloku č. 2 z celkem šesti jaderných bloků, které se v elektrárně nacházejí, ovšem společnost Tokyo Electric Company (provozovatel elektrárny Fukušima) oznámila, že blok č. 2 se podařilo připojit k rozvodu elektrické energie. Podle úřadů máme v elektrárně Fukušima již nyní to nejhorší za sebou.

V Libyi začaly spojenecké letecké útoky, které mají zabránit Kaddáfímu porazit povstalce. Otázkou je, zda spojenecké letecké útoky postačí k tomu, aby se Benghází udrželo a Kaddáfí se vzdal. Vojenské šarvátky v Libyi dosud nezpůsobily nárůst cen ropy Brent, která se stále pohybuje okolo 115 USD za barel.

Události týkající se hospodaření firem:

• Společnost AT&T oznámila, že za 39 mld. USD v hotovosti i akciích koupí T-Mobile společnosti Deutsche Telekom v USA, a vytvoří tak největšího mobilního operátora v USA, protože překoná Verizon Wireless o 34 mil. zákazníků. Největším rizikem této transakce je schválení ze strany regulačních orgánů, které může od převzetí firmy údajně trvat až rok.

• Švýcarská zajišťovna Swiss RE se poprvé od zemětřesení v Japonsku dala slyšet, že očekává náklady na pojistné události související se zemětřesením ve výši cca 1,2 mld. USD.

• V USA Fed povolil 19 největším americkým bankám opět vyplácet dividendy díky tomu, že kapitálová struktura amerických bank se od bankrotu banky Lehman Brothers v září 2008 výrazně zlepšila.

Více informací najdete na www.saxobank.cz.

0 komentářů: