22 března 2011

Riziko za přispění Japonska na vzestupu

Mads Koefoed, Macro Strategist, Saxo Bank


Riziko je v úterý na vzestupu, jelikož trhy znovu dokazují, že jsou v současné době schopny setřást ze sebe téměř cokoli. Dobré zprávy z Japonska také povzbuzují ochotu riskovat a již třetí den v řadě tlačí index Nikkei do vyšších pater, zatímco japonské státní dluhopisy zaznamenávají výprodej. Obnovené bombardování Libye není považováno za důležité.

JPY na základě informací o stavu reaktorů posiluje, všeobecně převládá ochota riskovat

K dobré náladě v Japonsku přispívají i zprávy o tom, že vlastník jaderné elektrárny Fukušima, společnost TEPCO, se snaží o obnovení dodávek elektřiny do poškozených reaktorů, a index Nikkei letí nahoru, v tuto v chvíli přidává více než 4 %. JPY z toho těží také, posiluje jak vůči EUR tak vůči USD a zdá se, že hodlá získat zpět to, co včera na Forexu ztratil. K pozitivním vibracím přispívají také zveřejněné údaje o prodeji obytných jednotek v Tokiu (v únoru +24,9 % r-r) a index aktivity ve všech průmyslových sektorech (v lednu +2,9 % m-m), i když zajímavější budou z Japonska samozřejmě ekonomické zprávy za březen a další měsíce, na základě kterých budeme moci začít hodnotit škody způsobené zemětřesením, tsunami a únikem radiace.

AUD a NZD na vzestupu

USD nyní dělá to, co umí nejlépe – opět klesá. Tentokrát se příležitosti chopily australský a novozélandský dolar, přičemž AUD se v měnovém páru AUDUSD připravuje na ztečení úrovně 1,01, zatímco NZDUSD právě prorazil hranici 0,74, což znovu ukazuje, že dokonce ani několikanásobné katastrofy očividně nedokážou potlačit riziko na déle než týden. AUDUSD úspěšně dosáhl 50denního klouzavého průměru, a pokud se udrží zvýšená chuť riskovat, NZDUSD se během dneška může pokusit zdolat 100denní klouzavý průměr na úrovni 0,7419.

GBP a CAD dnes v akci?

Přes noc byl kalendář událostí poloprázdný, a veškerá pozornost se tudíž soustředila na výše zmíněné údaje z Japonska – další důkaz toho, že riziko je na osamělé misi. Jak Velká Británie, tak Kanada dnes však budou zveřejňovat důležitá makroekonomická data, a to spotřebitelské ceny, respektive maloobchodní tržby. GBP se před zveřejněním indexu spotřebitelských cen v w09:30 GMT moc nehýbe a trhy zmírnily svá očekávání ohledně zvýšení oficiální sazby Bank of England v průběhu nadcházejících měsíců na 63 bazických bodů oproti nejvyššímu odhadu přesahujícímu 90 bazických bodů z doby těsně před katastrofou v Japonsku.

0 komentářů: