25 března 2011

Na věci se vždy dívejte z té lepší stránky

http://cz.saxobank.com/trading-products/cfds-stocksPeter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Trhy vnímají vyhlídky americké i globální ekonomiky pozitivně a akcie tak budou přes veškerá rizika posilovat – evropské akcie otevřou v pátek také na vyšších hodnotách. Hymnou investorů se podle všeho stala známá píseň z titulku našeho článku, jejímž autorem je Eric Idle.

Před otevřením trhu jsou futures na index FTSE 100 o 0,7 % výše. Investoři budou pozorně sledovat německé údaje IFO (09:00 GMT) o podnikatelské náladě a očekáváních, které jsou na vyšších hodnotách než před finanční krizí.

Včera večer snížila agentura Fitch v Evropě úvěrový rating Portugalska na stupeň A minus a oznámila, že toto snížení nemusí být konečné. Úvěrový rating však přestává být relevantní, protože výnosy z dvouletých portugalských dluhopisů rychle rostou a investoři vědí, že Portugalsko vstupuje do poslední fáze před záchranou od svých evropských kamarádů.

Stojí za zmínku, že zlato včera v Londýně prolomilo intradenní rekord. Znamená to, že i když jsou investoři ve vztahu k akciím naladěni optimisticky, stále více jich hedgeuje svá portfolia proti očekávaným vzestupům volatility.

Ve Spojených státech jsme včera zaznamenali dva zajímavé údaje o výnosech v technologickém odvětví:

• Oproti očekávaným 0,50 USD vykázala společnost Oracle ve třetím čtvrtletí výnosy 0,54 USD na akcii. Za tuto skutečnost vděčí zvýšené poptávce po databázovém softwaru a hardwaru u své akvizice, společnosti Sun Microsystems. Společnost vede díky výnosům na akcii za čtvrté čtvrtletí 0,69-0,73 USD (analytici očekávali 0,66 USD). Investoři byli se zveřejněnými údaji spokojeni a akcie stouply o 2,3 %.

• Společnost Research in Motion vykázala ve čtvrtém čtvrtletí výnosy 1,78 USD na akcii (odhady analytiků se pohybovaly na úrovni 1,75 USD). Přestože společnost překonala očekávání, její prognóza na první čtvrtletí ve srovnání s očekávanými 1,66 USD činí 1,47-1,55 USD, a to v důsledku vyšších výdajů na průzkum trhu a marketing tabletu PlayBook, který si klade za cíl konkurovat řadě tabletů iPad společnosti Apple. Vzhledem k nasazení společnosti Apple na nás ovšem úsilí Research in Motion o posílení přítomnosti na trhu tabletů a inteligentních telefonů nepůsobí zcela přesvědčivě.

0 komentářů: