24 března 2011

Co si vlastně portugalští politici myslí?

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Po nočním vzestupu asijských akcií otevřou o něco výše i evropské akciové trhy v důsledku zvýšení cen komodit, neboť investoři se opět začínají zaměřovat na makrodata. Celou legraci by mohlo pokazit portugalské odmítnutí plánu úsporných opatření.

Očekáváme, že investoři na dluhových trzích zareagují negativně na rozhodnutí portugalského parlamentu zamítnout úsporný plán, ačkoli přesně to by země potřebovala; jejda jejda, to si ale politici EU morálně zariskovali, když nabídli finanční pomoc Řecku a Irsku – Portugalsko teď bude snadno chtít stejnou medicínu, než aby se postavilo realitě čelem. Po zamítnutí rezignoval portugalský premiér Jose Socrates, čímž se země dostala do politického vakua, které jí na dluhopisových trzích rozhodně na důvěryhodnosti nepřidá. Zdá se nad slunce jasné, že Portugalsko bude finanční pomoc potřebovat, což opět povede k neklidu v eurozóně. Není příhodné, že právě ve chvíli, kdy se Portugalsko vrhá do propasti, se dnes setkávají evropští premiéři na summitu EU v Bruselu? Investorům navrhujeme, aby pozorně sledovali vývoj evropských dluhových trhů, které představují jeden z hlavních rizikových faktorů pro zhodnocení na akciových trzích.

Na trzích s energetickými surovinami se ceny surové ropy Brent stabilizují nad úrovní 115 USD za barel, což je zhruba o 15 USD za barel více, než je podle mínění většiny představitelů velkých ropných společností momentálně únosné pro hospodářské oživení. Ve čtvrtém čtvrtletí většina firem hovořila o zvyšování vstupních nákladů a v prvním čtvrtletí letošního roku se tlak na ceny komodit rozhodně nijak výrazně nezmírnil. Hospodářské výsledky za první čtvrtletí budou nepochybně zajímavé, poněvadž zvyšování marží a růst výnosů mají pro investory na akciových trzích velkou důležitost.

Futures na index FTSE 100 si momentálně před otevřením stojí o 0,3 % výše. V průběhu dnešní seance se investorům dostane čerstvých ekonomických dat: indexy nákupních manažerů z Francie (8:00 GMT), Německa (8:30 GMT) a eurozóny (9:00 GMT), které znovu ukáží zlepšování podnikatelských podmínek v největších evropských ekonomikách. Později se nám dostane i kompozitního indexu nákupních manažerů za eurozónu (9:00 GMT – společně zpracovatelský sektor a služby), u nějž se předpokládá výsledná hodnota 57,8 bodů oproti předchozím 58,2, což by bylo signálem celkově posilujících aktivit. A na závěr to budou maloobchodní tržby ve Velké Británii za únor (9:30 GMT), u nichž se očekává meziměsíční pokles o 0,6 %, což nicméně stále představuje meziroční růst o 2,5 %.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: