30 března 2011

Představitelé Fedu i nadále v jestřábím tónu

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets


Hlavní událostí asijského obchodování byla vytrvalá rétorika R. Fishera z Fedu, který tvrdí, že bude hlasovat proti jakémukoli pokračování QE2 po červnu (což není až takové překvapení), ale nálada na trhu dolar okamžitě poté popíchla směrem nahoru.

Jinak jsou objemy opět neuspokojivé a obchodovaná pásma poměrně úzká.

NZD vykázal překvapivou odolnost i přes prudký pokles ve stavebních povoleních za únor (-9,7 % meziměsíčně oproti očekávanému -1,0 % a předchozímu revidovanému údaji +9,1 %), i když zemětřesení bezpochyby sehrálo významnou roli a obchodníci byli ochotní údaje přehlížet.

Data uveřejněná ve zbytku seance se soustředila na japonskou průmyslovou výrobu, jejíž výsledek předčil očekávání (všimněte si ale, že se jedná ještě o únorová data, z doby před zemětřesením a tsunami), zatímco volná místa v Austrálii přinesla smíšený výsledek – volná místa pro kvalifikované pozice podle údajů australského ministerstva pro zaměstnanost a pracovní záležitosti (DEWR) za březen vzrostla o 0.6 % meziměsíčně (první kladný údaj od loňského září), zatímco volná místa za únor se meziročně propadla o 1,7 %.

Noční seance byla pro dolar znovu smíšená. Nejprve na pozadí jestřábích komentářů J. Bullarda z Fedu posiloval, aby mu pak trochu přistřihla křídla nepříliš příznivá data z USA. Bullard, který je z historického pohledu výrazným zastáncem holubičí politiky, uvedl, že dává přednost předčasnému ukončení QE2 a předpokládá, že v „ne příliš vzdálené budoucnosti“ dojde ke zvýšení úrokových sazeb. V návaznosti na nedávné komentáře v obdobném duchu z úst jeho kolegů (a dnes i R. Fishera) to stačilo k tomu, aby americké sazby zaznamenaly na krátkém konci výnosové křivky nárůst. To vyhnalo USDJPY nad pointervenční maxima i nad 55denní pohyblivý průměr. EUR se drží, jelikož index spotřebitelských cen za březen splnil očekávání a trhy i nadále považují možnost zvýšení sazeb na zasedání ECB příští týden za vysoce pravděpodobnou. J. Stark a Y. Mersch z ECB dávají přednost normalizaci postoje k nízkým sazbám. Agentura S&P znovu snížila úvěrový rating Portugalska a Řecka, ale dopad tohoto kroku byl omezený.

Pokud jde o data zveřejněná v USA, ceny domů v USA měřené indexem S&P/CaseShiller poklesly méně, než se očekávalo (-0,22 % m-m oproti předpokládaným -0,44 %), zklamání však přinesla březnová důvěra spotřebitelů, když se z předchozích nahoru revidovaných 72,0 a oproti očekávaným 65,0 propadla až na 63,4 bodů. Aukce amerických 5letých dluhopisů v hodnotě 35 mld. USD byla přijata velmi příznivě, poměr poptávky k nabídce (bid/cover) se zvýšil z minulých 2,69 na 2,79 a výnos z minulých 2,19 % na 2,26 %. Dnes se koná aukce 7letých dluhopisů v hodnotě 29 mld. USD.

Během obchodování na evropských trzích nás čeká index služeb a vykázané tržby CBI ve Velké Británii, ukazatele důvěry v eurozóně a předstihové ukazatele ve Švýcarsku. Z USA můžeme očekávat údaje o počtech propuštěných zaměstnanců Challenger, zprávu o změně zaměstnanosti v soukromém sektoru ADP a z Kanady ceny průmyslových výrobků/surovin a index cen domů.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: