01 dubna 2011

Výsledky japonského průzkumu Tankan vypadají překvapivě optimisticky

01.04.2011, Autor: Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, http://www.saxobank.cz/


V první den nového měsíce zveřejnilo Japonsko výsledky svého průzkumu Tankan za 1. čtvrtletí. Prognózy vypadaly i navzdory zemětřesení překvapivě optimisticky, skutečné údaje se nakonec přiblížily odhadům, ovšem s tím rizikem, že většina odpovědí na anketní otázky byla odevzdána do 11. března, čímž se ponuřejší nálada odsouvá až na příští průzkum. Jediným zklamáním byly kapitálové výdaje, které ve srovnání s očekávanými +0,5 % vykázaly 0,4% pokles. USDJPY na to bezprostředně nijak nereagoval, ale během seance jsme se vytrvale škrábali nahoru.

Pokud jde o další data, čínský index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru se v březnu ve srovnání s únorem zlepšil, když vzrostl na 53,4, ale přesto nesplnil očekávání vyššího růstu na očekávaných 54,0. Index aktivity ekvivalentní HSBC vykázal podobné tendence, i když nikoli ve stejném rozsahu. Z předchozích 51,7 vzrostl oproti očekávaným 52,4 na 51,8.

Toky související s koncem měsíce v poslední březnový den naznačovaly mírné oslabení dolaru a americká měna tento týden poprvé zakončila den pod úrovní 76,0 v dolarovém indexu. EUR podpořila také spíše jestřábí vyjádření ze strany ECB, tentokrát z úst N. Wellinka a G. Quadena. Ti prohlásili, že centrální banka musí dát najevo, že pokud jde o inflaci, je ve střehu, protože podle makrodat vzrostly v březnu odhady indexu spotřebitelských cen v eurozóně z 2,4 % na 2,6 % r-r. Očekávání týkající se úrokových sazeb v tuto chvíli drží kurs a zdá se, že na situaci se zadlužením v zemích na periferii eurozóny, jako jsou Portugalsko, Irsko a Řecko, se prozatím pozapomnělo. Zátěžový test irských bank prokázal, že čtyři z nich potřebují dodatečný kapitál ve výši 24 mld. EUR. Tato částka se blíží vyšším odhadům.

Co se týče údajů z USA, týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti byly mírně horší, než se očekávalo (388 tis. oproti očekávaným 380 tis.), ovšem výrazná revize směrem nahoru u údajů z minulého týdne – z 382 tis. na 394 tis. – potvrdila, že se v podstatě jednalo o zprávu dosti negativní. Na druhé straně Chicagský index nákupních manažerů byl nad očekávání dobrý, i když nedosáhl úrovní z minulého měsíce. Je povzbudivé, že složka zaměstnanosti v rámci indexu vykázala prudký vzestup. Pokud jde o další údaje, únorové výsledky podnikových objednávek byly zklamáním (pokles o 0,1 % m/m oproti očekávanému růstu o 0,5 % a oproti nahoru revidovaným lednovým výsledkům).

S blížícím se otevřením evropské seance zažíváme v celém regionu přehlídku indexů nákupních manažerů. Na programu jsou také norská nezaměstnanost, švýcarské maloobchodní tržby a nezaměstnanost v eurozóně. Z USA přicházejí netrpělivě očekávané informace o změně počtu pracovních míst mimo zemědělství a mírách nezaměstnanosti. Dále je na programu index aktivity ve zpracovatelském sektoru/cenový index ISM. Pozornost věnujme prohlášení R. Fishera a W. Dudleyho z Federal Reserve.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: