31 května 2010

FX Update30.05 - EUR v pátek spadlo ze svého vrcholu, ale během asijské seance našlo určitou půdu pod nohama

Vzhledem ke svátkům ve VB a v USA bude dnešní obchodování pravděpodobně poklidné (boční pohyb)
Pátek byl pro většinu obchodníků technickým koncem měsíce. V USA je dnes svátek a zdálo se, že ve srovnání s tím, co jsme zažívali v průběhu měsíce, míříme k optimističtějšímu závěru. EUR vystoupalo až těsně nad 1,2454, ale poté mu došel dech a rychle se propadlo, když akciové trhy nedokázaly využít solidního základu ze čtvrtka a agentura Fitch snížila Španělsku úvěrový rating ze stupně AAA na AA+ (i když prozatím zachovala stabilní výhled), což zesílilo tlak na oslabování měny.
Údaje zveřejněné v USA byly smíšené. Osobní příjmy splnily očekávání, ale výdaje poklesly k nule. Hodnota Chicagského indexu nákupních manažerů byla nižší, než se předpokládalo, ale index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan byl revidován směrem nahoru, i když v širším kontextu byl povětšinou ignorován. Ještě předtím ve Švýcarsku zveřejněné předstihové ukazatele dosáhly nejvyšší úrovně od září 2006, solidních 2,19, což snad oslabí důvody SNB k intervenci.
Vzhledem ke svátkům ve VB a v USA a vzhledem k tomu, že dnešek je posledním dnem měsíce, očekávali obchodníci na asijských trzích poklidné obchodování. A opravdu k největší aktivitě docházelo na počátku obchodování, když EUR a GBP oslabily – EUR pod přetrvávajícím vlivem pátečního obchodování a GBP v důsledku první rezignace v řadách tři týdny staré koalice kvůli skandálu s proplácením výdajů. Po dosažení počátečních minim však tlak na pokles opadl a měny se pomalu vracely na své otevírací úrovně.
Ve víkendovém článku otištěném v jednom německém časopise představitel ECB J. Stark uvedl, že s tím, jak banky začnou od července ECB splácet 442 mld. EUR, které si vypůjčily před rokem, začne ECB opouštět současnou fázi uvolněné monetární politiky. Konkrétní načasování této strategie bude podle Starka záviset na stavu ekonomického oživení a na tom, jak dobře se bude vyvíjet stav peněžní zásoby. Sunday Times také otiskly článek, ve kterém citují britský think tank CEBR, který vyzývá Řecko, aby vyhlásilo bankrot a vzdalo se eura, a zachránilo tak svoji ekonomiku. Dnešní britské Times také citují francouzského ministra pro státní rozpočet Francois Baroina, který uvedl, že snažit se udržet kreditní rating AAA by bylo pro Francii příliš „namáhavé“. Titulky rozhodně nevyznívají pro EUR příznivě, ale i přesto se podařilo euru na asijských trzích ještě o něco posílit.
Nejnovější data zveřejněná IMM ukazují, že během nedávných otřesů došlo k redukci dlouhých pozic v AUD a CAD, přičemž dlouhé pozice těchto měn ve vztahu k americkému dolaru poklesly na úrovně, kterých jsme byli svědky naposledy v únoru; ve vztahu k nadhodnocenému EUR však i přes nedávné krátké posílení vůči AUD i CAD nedošlo k silnější korekci.
V průběhu evropského obchodování můžeme být během dnešního dne u center, která budou ještě otevřena, svědky jistých reziduálních pohybů souvisejících s koncem měsíce, ovšem nic příliš dramatického neočekáváme. Pokud jde o dnes očekávaná data, v Evropě očekáváme zveřejnění údajů o švédské spotřebitelské důvěře, norských maloobchodních tržbách, peněžní zásobě M3 v eurozóně a odhady indexu spotřebitelských cen a indexu důvěry spotřebitelů. Jak už jsme uvedli, v USA je dnes svátek, ovšem v případě Kanady očekáváme zveřejnění údajů o HDP za březen a za první čtvrtletí tohoto roku a dále také zveřejnění cen průmyslových výrobků / indexu cen surovin.

0 komentářů: