04 října 2010

Se začátkem nového měsíce se na scénu vracejí témata související se slabým dolarem

Dolar zahájil říjen slabým startem, k němuž přispěla chabá data o vývoji americké ekonomiky (dříve platné korelace stále neplatí) a komentáře od představitelů Fedu ohledně dalšího kvantitativního uvolňování, které stlačily USD index na nejnižší hodnoty od ledna. V oslabujícím dolaru našlo silnou oporu EUR, protože asijské centrální banky pokračovaly v recyklaci rezerv v amerických dolarech nahromaděných během intervencí na místních trzích, a australskému dolaru pomohl posilující čínský index nákupních manažerů a stoupající ceny komodit. Prezident newyorského Fedu W. Dudley prohlásil, že pokud se ekonomický výhled dramaticky nezlepší, je již jisté, že Fed přistoupí ke kvantitativnímu uvolňování, a poznamenal, že „viděno optikou dvojí úlohy Federálního rezervního systému – usilovat o co nejvyšší zaměstnanost při zachování cenové stability, je současná situace naprosto neuspokojivá“, a podle stejné partitury zpíval zřejmě i jeho kolega Ch. Evans.

Pokud jde o data z USA, americké osobní příjmy v srpnu vzrostly o 0,5 % a mírně tak překonaly očekávání, zatímco osobní výdaje vzrostly o 0,4 %. Výsledné údaje indexu spotřebitelské důvěry Univerzity of Michigan byly nakonec o něco vyšší, než se původně předpokládalo, celkový sentiment se však odvíjel od zářijových hodnot indexu aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM. Výsledná hodnota indexu se od očekávání příliš nelišila, přesto oproti předchozímu měsíci poklesla (54,4 oproti 56,3). Podrobnější pohled však poskytuje horší obrázek, než by výsledné číslo naznačovalo.

Na asijských trzích začal týden relativně zvolna, neboť čínské trhy budou ještě až do pátku uzavřeny a v Austrálii je dnes z důvodu svátku práce také volno (akciové trhy však fungují). Hodinu po zahájení seance jsme zaznamenali čilý pohyb Nikkei a USDJPY. Pár USDJPY hbitě vyskočil o 30 bodů, tento nárůst však nakonec zřejmě jde spíše na vrub korporátních toků, nikoli intervence BoJ. I tak si lze z tohoto pohybu udělat představu o míře nervozity, která na některých částech trhu panuje ohledně případné krátké pozice v USDJPY na těchto úrovních.

Pokud jde o zveřejňovaná data, týden se rozbíhá také jen zvolna: v Evropě je dnes na programu pouze důvěra investorů v eurozóně a index cen výrobců, a rovněž projev Paula Tuckera z BoE. Seance v USA očekává podnikové objednávky a rozjednané prodeje domů. Věci začnou nabírat spád od zítřka, kdy je na programu první ze zasedání centrálních bank. Na opačných koncích spektra stojí BoJ a RBA: BoJ pravděpodobně přijme další uvolňovací opatření, zatímco RBA zřejmě zvýší sazbu o 25 bazických bodů, alespoň podle trhů s úrokovými produkty, i když konsenzus to vidí 50 na 50.

0 komentářů: