07 října 2010

Zotavení amerického hospodářství dostalo v noci další ránu

Zotavení amerického hospodářství dostalo v noci další ránu, když zpráva ADP o zaměstnanosti v soukromé sféře naprosto nesplnila očekávání, a vrhá tak už předem stín na páteční zprávu o změně počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru. Jednalo se o propad o obrovských -60 tis., který sice částečně kompenzovala revize údajů z minulého měsíce směrem nahoru, ale i tak je to nejhorší výsledek od ledna. Slabá data posouvají znovu do popředí možnost dalších opatření Fedu v oblasti kvantitativního uvolňování a ve vztahu k dolarovému indexu posílají USD na nejnižší úrovně za posledních osm a půl měsíce. Komoditní trhy zůstávají na pevných pozicích a to představuje oporu pro AUD a CAD, přičemž první uvedená měna se pomalu odráží k historickým maximům, zatímco druhá k paritě. Impozantní výsledek indexu nákupních manažerů Ivey (70,3 oproti očekávaným 62,0) poskytuje další munici investorům s býčím postojem ke CAD. GBP se před dnešním zasedáním BoE nedaří, jelikož existuje možnost, že banka oznámí svá vlastní opatření v oblasti kvantitativního uvolňování.

Data zveřejněná v USA ukázala během týdne pomalejší pokles žádostí o hypotéku (-0,2 % oproti předchozím -0,8 %), zatímco počet propuštěných zaměstnanců dle společnosti Challenger činil za září meziročně -44,1 % oproti srpnovým -54,5 %. Jak bylo uvedeno výše, změna zaměstnanosti dle ADP nedostála prognózám, když vykázala -39 tis. ve srovnání s očekávanými +20 tis. a směrem nahoru revidovanými +10 tis. z minula.

Co se týče Evropy, zde se konají zasedání centrálních bank od ECB po BOE. Určitou volatilitu může způsobit spíše zasedání BOE, v závislosti na tom, zda oznámí další opatření v oblasti kvantitativního uvolňování. Pokud se tak nestane, bude mít GBP po svých chabých výsledcích minulý týden co dohánět. Očekáváme, že ECB zůstane v patu a udrží si svou relativně přísnou politiku. Mezi další zveřejňované údaje patří ceny domů a průmyslová výroba ve Velké Británii, švédská rozpočtová bilance a průmyslová výroba z Norska a Německa. Severoamerická seance přinese kanadská stavební povolení a týdenní údaj o nově hlášených nezaměstnaných v USA.

0 komentářů: