07 října 2010

Alcoa otevře výsledkovou sezónu, ECB, BoE do té doby zůstávají v (ne)činnosti

Témata
Hranice 1150 byla jednoznačně prolomena, obchodování včera uzavřelo vysoko nad touto úrovní. Poslední cenové pohyby ukazují, že investoři prostě riziko (akcie) chtějí. Zklamání po spuštění kvantitativního uvolňování nebo z nadcházející výsledkové sezóny by mohlo způsobit prudkou korekci trhu.

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes s největší pravděpodobností otevřou bez výrazných výkyvů po včerejším mírném návratu v průběhu americké seance, který byl vyvolán očekáváním z obsahu balíčku kvantitativního uvolňování z dílny Fedu. Od zasedání Fedu na počátku listopadu lze s velkou pravděpodobností očekávat další dávku kvantitativního uvolňování, ale i přesto začíná být těžké zdůvodnit tyto hladiny cen akcií s ohledem na zisky očekávané v letech 2011 a 2012. Pokud se nedočkáme slabé výsledkové sezóny (což nepředpokládáme), mohly by akcie až do začátku listopadu klidně ještě růst, s tím, že po spuštění uvolňovacího programu dojde opět k mírné korekci.
BoE a ECB nám dnes zajistí jistou aktivitu na straně centrálních bank, ačkoli ani u jedné nepředpokládáme úpravu úrokových sazeb. Stejně tak ve VB zatím neočekáváme zvýšení cíle pro nákup aktiv, ačkoli se o něm v médiích už hovořilo. BoE by však mohla ve svých sděleních přidat na holubičím tónu.

Akcie: pohled zblízka
V kontextu zvýšených očekávání v souvislosti s obsahem programu kvantitativního uvolňování Fedu jsme včera zažili během americké seance silný vzestup. Spolu s trhem samozřejmě očekáváme, že kvantitativní uvolňování přijde, ale vzhledem k vývoji aktuálních očekávání, která se započítávají do cen, bude program Fedu nejspíše zklamáním. Kvantitativní uvolňování bude mít pouze krátkodobý dopad, nedokáže-li nastartovat lepší výhled růstu a snižování nezaměstnanosti. K tomu však pravděpodobně nedojde, protože banky stále velmi přísně posuzují žadatele o úvěr a spotřebitelé určitě nevylezou z úkrytu a nezačnou vesele utrácet, protože si jistě živě pamatují na vývoj ekonomiky v posledních dvou až třech letech.
Dnes začíná výsledková sezóna a jako první zveřejní zprávu o zisku společnost Alcoa. Alcoa je jako obvykle pouze první vlaštovkou nové výsledkové sezóny a v souvislosti s jejími výsledky nemáme žádná velká očekávání. Určitě se do nich promítnou vyšší ceny hliníku, ale objemy se pravděpodobně nezmění, tudíž zisky příliš neporostou. Ty skutečně důležité výsledky začnou přicházet teprve příští týden, kdy svoji bilanci za letošní a výhled na příští rok představí světu banky a jiné společnosti s globální působnosti. Namísto Alcoa tedy zaměřte svou pozornost na ně.

0 komentářů: