05 října 2010

RBA překvapivě ponechala hlavní sazbu beze změny; AUD se hroutí

Poté, co si euro včera brzy po ránu sáhlo na nové šestiměsíční maximum, pak pod tíhou řady faktorů společná měna po celý zbytek dne setrvale klesala. Nezaměstnanost ve Španělsku vzrostla nad 4 mil. osob, což v září představovalo nárůst o 1,2 %, přičemž obavy o španělské státní finance stále přetrvávají. Irsko revidovalo svůj HDP směrem dolů, a to vše vytváří další tlak: jakmile euro zahájilo pokles, ztráty začaly narůstat, neboť z trhu, který počítal s obchody asijských centrálních bank k realokaci rezerv, to smetlo slabé dlouhé pozice. Libru vytáhl vzhůru silný zářijový index nákupních manažerů ve stavebnictví, naopak pokles AUD pozdržela vyhlídka na dnešní zasedání RBA.

Pokud jde o data z USA, rozjednané prodeje domů vykázaly s meziměsíčním nárůstem 4,3 % oproti konsenzu 2,5 % lepší výsledky, než se očekávalo, podnikové objednávky naopak dopadly proti očekávanému -0,5 % o něco hůře. Wall Street se snažila na lepších výsledcích chytit dech a po nedávném růstu došlo i na realizaci zisků.

Zaznamenali jsme zvýšenou volatilitu, když RBA ponechala cílovou úrokovou sazbu cash rate beze změny na 4,5 %, čímž zaskočila trh, který počítal se zvýšením o 25 bazických bodů. V doprovodném prohlášení se RBA zaměřila na slabé vnější prostředí – oslabení globální ekonomiky v příštím roce, vyhlídky na růst v USA i v Evropě v krátkodobém horizontu spíše skromné, byť v Číně tempo růstu zatím zůstává vysoké – zatímco na domácí půdě je situace pozitivnější, přestože hodnota aktiv se nepohybuje výrazně ani jedním směrem a celkový růst objemu úvěrů klesá.

Druhá centrální banka, která se vložila do určování vývoje rizika, byla Bank of Japan, která rovněž překvapila snížením své cílové sazby na nulu -0,1 % z předchozích 0,1 %. BoJ navíc vytvořila likviditní fond v hodnotě 5 bilionů jenů určený pro nákup aktiv (včetně japonských vládních dluhopisů při zachování měsíčního cíle v hodnotě 1,8 bilionů jenů za měsíc). Toto dočasné opatření bude zaměřeno na dlouhodobé vládní dluhopisy a diskontované pokladniční poukázky v hodnotě cca 3,5 bilionů jenů a komerční cenné papíry (CP), cenné papíry zajištěné aktivy (ABCP) a firemní dluhopisy v hodnotě cca 1 bilionu jenů – celkový objem nabídkových operací fondu se tak dostává na 35 bilionů jenů. Po zveřejnění USDJPY zaznamenal prudký vzestup, ale neprolomil hranici 84,0, zatímco 10leté japonské vládní dluhopisy poklesly na minimum na úrovni 0,895 %.

Na začátku evropské seance budou ve středu pozornosti maloobchodní tržby v eurozóně spolu s indexem nákupních manažerů ve službách v Německu, VB a EU. Během americké seance budou zveřejněny údaje o ISM mimo zpracovatelský sektor.

0 komentářů: