20 července 2011

Už je to tu? …Měnové trhy v limbu před summitem EU

Přes noc jsme byli svědky volatilní seance. Trhy vytěžily drobná pozitiva z jednání o dluhovém stropu USA a vývoje v otázce finanční pomoci Řecku před důležitým čtvrtečním summitem EU. A. Merkelová upozornila, že od summitu nelze očekávat nic „velkého“ nebo zázračné řešení, i když irský premiér prohlásil, že doufá v komplexní řešení. EUR se vůči dolaru odrazilo až nad 1,42 (na krátko), dolar po návratu rizikového apetitu oslabil a CHF i nadále přicházel o část svých zisků z konce minulého a začátku tohoto týdne. Pokud jde o makrodata, výsledky průzkumu ZEW v Německu byly smíšené. Údaje týkající se aktuální situace jsou poblíž historických maxim a očekávání poblíž 18měsíčních minim – podivná kombinace, která naznačuje, že respondenti vidí budoucnost v tmavých barvách (nepochybně pod vlivem jednání o zadlužení eurozóny), ale v tuto chvíli zažívají dobré časy.
Realitní trh v USA přináší i nadále sérii lepších výsledků. Započatá výstavba vzrostla v červnu ve srovnání s předpokládanými 2,7 % meziměsíčně o 14,6 % a prognózy předčil také počet stavebních povolení. To spolu s lepšími vyhlídkami ohledně dluhového stropu USA a některými silnými čtvrtletními hospodářskými výsledky pomohlo Wall Street k nejlepšímu dni od března a k obecnějšímu nárůstu ochoty riskovat. Bank of Canada zachovala sazby beze změny na 1 %, ale v doprovodném prohlášení použila silnější jestřábí rétoriku, což signalizuje, že cyklus zpřísňování politiky by mohl začít spíše dříve než později. Na základě toho CAD překonal očekávání, čemuž pomohlo také oživení cen ropy až nad 98 USD za barel.
Asijská seance byla jednou z nejklidnějších za poslední dobu. I dnes bude zveřejněno málo údajů a vzhledem k nadcházejícímu summitu EU je obchodování utlumené. Co se týče zveřejňovaných údajů, australský předstihový ukazatel Westpac se poprvé od ledna propadl do negativního teritoria. Údaje o volných místech pro kvalifikované pracovníky DEWR zůstaly v červnu na stejné úrovni.
Jedinou další událostí, která stála za povšimnutí, byl projev P. Hoeniga z kansaského Fedu, zapřisáhlého kritika programu QE2 Fedu a nehlasujícího člena FOMC, který se nechal slyšet, že americká ekonomika poroste v několika nadcházejících letech mírným tempem (2,5-3,0 %). Znovu tvrdě zkritizoval program nákupu dluhopisů, který Fed nedávno realizoval, a označil jej za monetizaci dluhu ve výši 600 mld. USD. Svými prognózami růstu se P. Hoenig strefil přímo doprostřed prognóz Fedu na letošní rok, ovšem na spodní hranici rozpětí pro léta 2012 a 2013.
Evropa očekává ceny výrobců z Německa a zápis z jednání Bank of England. Více pozornosti pravděpodobně přiláká zápis z jednání BoE, který vyjasní, zda budou realizována další stimulační opatření (další špatná zpráva pro GBP).
Severoamerická seance přinese další informace z oblasti bydlení, a to údaje o prodeji existujících domů v USA za červen. Kanadská centrální banka by mezitím měla vydat zprávu o měnové politice, která je výsledkem včerejšího jednání o sazbách. Zveřejněny budou také kanadské velkoobchodní tržby a později pak informace o důvěře spotřebitelů v eurozóně.

0 komentářů: