09 listopadu 2010

Obnovené obavy ze zadlužení zemí na periferii EU prodlužují korekci eura

EUR včera i nadále klesalo, neboť se do středu pozornosti opět dostalo zadlužení zemí na periférii EU. Tentokrát titulky novin obsadilo Irsko se zprávami, že Dublin v tomto týdnu navštíví představitelé EU, aby zjistili, zda nový irský rozpočet postačí k tomu, aby v nadcházejících letech nastavil správný směr pro vyrovnané rozpočtování. Zlato dosáhlo nových maxim poté, co šéf Světové banky R. Zoellick rozvířil debatu o návratu ke zlatému standardu, jakkoli ke kapitalizaci komoditních měn vzhledem k pohybu EUR opačným směrem nedošlo.

Nebyly zveřejněny žádné americké údaje, které by stály za zmínku, a americké trhy s dluhopisy zakončily obchodování mírným oslabením (spíše následkem tlaku ze zámoří nežli v důsledku domácích událostí), a poskytly tak trochu podpory dolaru. Údaje z Wall Street působily smíšeným dojmem: index DJIA klesl o 0,33 %, S&P oslabil o 0,21 %, ale Nasdaq stoupl o 0,04 %. James Bullard, šéf St. Louiského Fedu, obhajoval politiku kvantitativního uvolňování FOMC a dále uvedl, že objem nákupu státních dluhopisů jakož i délka jeho trvání budou flexibilní s tím, že výsledky očekává v horizontu šesti měsíců. Na druhou stranu guvernér Fedu Kevin Warsh vyjádřil obavy, že opatření v rámci politiky kvantitativního uvolňování příliš podnítí růst inflace, a šéf dallaského Fedu Richard Fisher zpochybňoval nákup státních dluhopisů coby „chybnou léčbu“. Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker tento krok Fedu zkritizoval, ale tím pouze vyvolal americkou kritiku krizové situace v EU způsobené zadlužením zemí na její periférii. Jak se zdá - jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá….

Asie hned na začátku obchodování uštědřila EUR další ránu a to se vydalo na cestu dolů, při níž překonávalo jednotlivé stop-lossy, až jsme skončili na novém měsíčním minimu. Během období další konsolidace se zdálo, že čínská vláda dělá vše pro to, aby sesadila riziko z jeho piedestalu. Za prvé Du Jinfu, místoguvernér PBoC, prohlásil, že Čína pečlivě sleduje inflaci a dodal, že úvěrová expanze zůstává silná – dá se to vykládat jako náznak dalšího chystaného zpřísňování monetární politiky? Za druhé také čínský regulační úřad pro měnové trhy zveřejnil pravidla, jejichž cílem je omezit příliv spekulativního kapitálu do země, a oznámil, že bude přísně hlídat dodržování limitů týkajících se maximálního krátkodobého zadlužení společností v cizí měně, bude přísně trestat banky, které by oznámená pravidla nedodržovaly, a zpřísní kontrolu zahraničních investic do akciového kapitálu. To stačilo k tomu, aby se měnové páry s JPY propadly o něco málo níže.

Pokud jde o data, GBP pociťovala tlak způsobený slabšími cenami domů RICS (-49 % oproti očekávaným -39 % a předchozím -36 %).

Během evropské seance nás čeká švýcarský index spotřebitelské důvěry, německý CPI a britská obchodní bilance a průmyslová výroba, zatímco v průběhu severoamerické seance očekáváme optimismus malých podniků, IBD/TIPP index ekonomického optimismu a velkoobchodní zásoby.

0 komentářů: