10 listopadu 2010

Indexy začaly na nižších úrovních

Evropské akciové trhy začnou ve středu obchodovat na nižších úrovních poté, co S&P přes noc poklesl v souvislosti s vybíráním zisků a mírně zvýšenou nechutí k riziku.

Později během středy a přes noc patrně vzrostou obavy kam nasměrovat kapitál, což by mělo vést USD vzhůru jako sázku na jistotu. Očekáváme, že to bude pokračovat až do evropské seance dnešního rána. Hlavními událostmi dnešního dne je zpráva BoE o inflaci a americká obchodní bilance.

BoE zveřejní svou zprávu o inflaci v 10.30 GMT. To by možná mohlo trhy zahýbat. Vzhledem k tomu, že většina centrálních bank na celém světě usiluje o navrácení inflace zpět do své cílové zóny, očekává se, že tato zpráva ukáže, že britský index spotřebitelských cen je meziročně stále ještě příliš vysoko. Předchozí úroveň byla na hodnotě 3,1 %. Abychom to uvedli do kontextu, tentýž ukazatel dosahuje v Německu hodnoty 1,3 % a v USA je to 1,1 %. Silné inflační údaje z Velké Británie podpoří ceny akcií, protože za předpokladu, že marže zůstanou na stávající úrovni, projeví se nárůst cen v konečném důsledku na vyšších výnosech.

Jak jsme uvedli již včera v našich zprávách z aktuálního dění na akciových trzích, silná čísla týkající se velkoobchodních zásob v USA by mohla znamenat jednu ze dvou věcí; buď by mohla naznačovat výraznou revizi růstu směrem dolů, nebo by mohla být příznakem sílící obchodní bilance. Tato otázka bude zodpovězena dnes ve 13.13 GMT, kdy budou zveřejněna data o obchodní bilanci USA. Vzhledem k nízké hodnotě USD, která by měla podpořit export a snížit import, očekáváme silná čísla. Kromě podpory USD by tento vývoj měl na akciové trhy dvojí dopad: jednoznačně prospěje americkým exportérům, kdežto firmy, které obchodují především na domácím trhu, by měly oslabit.

0 komentářů: