11 dubna 2012

AUD strádá, jelikož Čína hlásí nižší import za březen


11. 04. 2012
Během asijské seance bylo po dlouhém velikonočním víkendu rušno. Zveřejněno bylo několik klíčových údajů a některé z nich překvapily!
Čínská obchodní data za březen ohromila robustním přebytkem ve výši 5,35 mld. USD, i když se po únorovém schodku ve výši 31,48 mld. USD očekával další deficit. Tento obrovský obrat byl způsoben vyšším vývozem a nižším dovozem, než se předpokládalo – takové dvojité kouzlo. Reakce na tyto údaje byla smíšená. Zdálo se, že to mírně podpořilo ochotu riskovat, ale AUD z toho nic nevytěžil, protože nižší dovoz má negativní vliv na vyhlídky AUD.

Dále následovalo rozhodnutí Bank of Japan o úrokových sazbách a stimulačních opatřeních, které bylo zveřejněno brzy a některé účastníky trhu překvapilo. Hlasování dopadlo jednomyslně ve prospěch zachování současné úrovně sazeb a výše nákupu aktiv (což je považováno za překvapení, protože jeden člen bankovní rady při posledním zasedání vyzval k dalšímu uvolňování) a USDJPY a měnové páry s JPY přišly o všechny zisky, kterých dosáhly včera v reakci na článek v deníku Nikkei News, který naznačoval, že přijdou na řadu další stimulační opatření (i když ve skutečnosti se v něm uvádí, že pro jakýkoli krok je pravděpodobnější zasedání 27. dubna).

Druhořadé údaje z Austrálie přinesly mírně pozitivní překvapení: index nákupních manažerů ve stavebnictví zaznamenal zlepšení z 36,2 na 35,6 bodu, stejně jako průzkum podnikatelských podmínek NAB z +3 na+4, což vedlo k posílení podnikatelské důvěry z +1 na +3 body. Jediným zádrhelem se tak ukázal o něco slabší nárůst pracovních inzerátů ANZ, meziměsíčně o +1 % oproti předchozím +3,3 %.

V závěsu za zveřejněnými údaji rizikové měny kolem poledne ustoupily z předchozích maxim, přičemž asijské burzy buď ztratily část svých předchozích zisků, nebo se propadly ještě hlouběji do červených čísel. Trhy pak jednoznačně ovládl další výprodej rizika.

Včera ke konci dne zveřejnila svůj březnový index spotřebitelských cen a index cen výrobců i Čína. Meziroční (očekávaný) pokles indexu cen výrobců o 0,3 % po únorové nule naznačuje, že s inflací problém nebude. Poněkud větší obavy vyvolal index spotřebitelských cen, který meziročně vyskočil na 3,6 % z únorových 3,2 % a překonal i konsenzuální očekávání ve výši 3,4 %. Páteční údaje o zaměstnanosti v USA i nadále projevovaly svůj dopad a včera po návratu dalších účastníků trhu z velikonočních prázdnin tak dolar dále oslaboval. 

0 komentářů: