24 února 2011

Má Asie zalíbení v riziku? Zpočátku ano, ale nijak absolutně, jelikož napětí na Blízkém východě přetrvává

http://www.saxobank.cz/
Komentáře k dění na trhu:


Dolarový index nenavázal na své nedávné zisky, i když globální geopolitická situace naznačuje, že dominantnějším tématem by na trhu měla být averze vůči riziku. EUR pokračovalo v posilování a dostalo se až na třítýdenní maxima, když jeho hlavním hybatelem zůstává jestřábí sentiment ECB. GBP nalezlo oporu poté, co zápis ze zasedání BoE prozradil, že pro zvýšení úrokových sazeb hlasovali tři členové bankovní rady, oproti dvěma na předchozím zasedání, přičemž A. Sentance požadoval nárůst o 50 bazických bodů. Nicméně důvodem pro hlasování proti zvýšení sazeb byly inflační tlaky. Posilování GBP však zmírnilo uzavírání krátkých pozic v EURGBP. Ropa zůstává na pevných pozicích, ale CAD z toho nedokázal dál těžit.

Pokud jde o americká makrodata, prodeje existujících domů byly lepší, než se předpokládalo (meziměsíční nárůst o 2,7 % oproti očekávaným -1,1 %), a navázaly tak na nedávnou sérii lepších údajů (které však z větší části semlelo napětí na Blízkém východě). Wall Street byl znovu ostražitější a pro indexy to znamenalo další den ztrát: DJIA klesl o 0,88 %, S&P o 0,61 % a Nasdaq nakonec o 1,21 %. Vyjádření představitelů Federálního rezervního systému se nesla v poněkud více jestřábím tónu. Hlasující jestřáb Ch. Plosser uvedl, že nevylučuje předčasné ukončení QE2, „pokud se ekonomika zvedne“, zatímco T. Hoenig varoval, že příslib zachování nízkých sazeb po delší dobu s sebou nese riziko nových potíží ve finančním sektoru, přičemž politici musejí mít na zřeteli, že měnová politika funguje se značným zpožděním a v důsledku toho tedy hrozí přestřelení a vyvolání další krize.

Asijská seance byla klidnou a držela se v rámci pásma. Trhy se neměly od čeho odrazit, protože nebyla zveřejněna téměř žádná data. Ta, co zveřejněna byla, se týkala Austrálie a měla většinou druhořadý význam. Kapitálové výdaje v soukromém sektoru byly nižší než očekávání s mezičtvrtletním růstem o 1,3 % za 4. čtvrtletí kvůli 2,8% poklesu výdajů ve stavebnictví. Výjimkou byly stroje a zařízení, které vzrostly o 6,1 %. Směřování měny naznačuje mírnou chuť k riziku a akciové trhy Číny a Hongkongu jsou beze změny nebo v plusu. Jedinou další zprávou, která si zaslouží pozornost, byla ta skutečnost, že s ústupem dolaru se USDCHF dostal na historické minimum 0,9275, nicméně tento pohyb nebyl dost přesvědčivý na to, aby během asijské seance stlačil kurz agresivně dolů .

Během evropské seance budou zveřejněny konečné údaje o HDP Německa za 4. čtvrtletí (žádné změny předchozích hodnot se neočekávají), důvěra spotřebitelů a výrobců ve Švédsku, zaměstnanost ve Švýcarsku a důvěra v ekonomiku eurozóny a spotřebitelská důvěra tamtéž. Z Velké Británie přijde výzkum CBI o vykázaných tržbách. V USA je kalendář nabitý – index aktivity chicagského Fedu, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a index Bloomberg Consumer Comfort (dříve spotřebitelská důvěra ABC), prodeje nových domů a index cen domů.

0 komentářů: