03 května 2010

O víkendu byl oznámen balíček finanční pomoci Řecku – euro na horské dráze.

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE

(Všechny časy v GMT)
• EU: Vystoupení A. Webera (ECB) (09:00)
• EU: Vystoupení M. Ordoneze (ECB) (10:00)
• USA: Osobní příjmy/výdaje (12:30)
• USA: Index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM (14:00)
• USA: Cenový index ISM (14:00)
• USA: Stavební výdaje (14:00)

Komentáře k dění na trhu:
Víkend konečně přinesl dobré zprávy pro Řecko. Došlo totiž ke schválení kompletního záchranného balíčku, i když jeho poskytnutí je podmiňováno splněním přísných podmínek. EU a MMF vyhradily pro Řecko pro následující tři roky pomoc ve výši 110 mld. EUR, přičemž první část této půjčky bude uvolněna již před nejbližší plánovanou aukcí řeckých dluhopisů, která se má konat 19. května, což by mělo zažehnat riziko neschopnosti řecké vlády splácet závazky plynoucí z dluhopisů. V pátek se na trzích proslýchalo, že konečná výše záchranného balíčku by se měla pohybovat v rozmezí 100-120 mld. EUR, a o víkendu oznámená částka je přesně uprostřed tohoto odhadu. Řecko reagovalo přijetím úsporných opatření ve výši 13 % řeckého HDP a řecký ministr financí G. Papaconstantinou zdůraznil, že úsporný program bude mít sice tvrdé dopady na řecké občany, je však nevyhnutelný. Balíček stále ještě čeká na schválení německým parlamentem, takže v následujících týdnech doporučujeme v této souvislosti sledovat známky občanského odporu či nepokojů.

Pokud jde o další víkendové zprávy, Čína oznámila zvýšení požadovaného poměru rezerv o dalších 50 bazických bodů, již třetí v letošním roce, v reakci na neustále rostoucí hospodářské údaje (připomínáme o víkendu zveřejněný index nákupních manažerů za duben na hodnotě 55,7 oproti březnovým 55,1, což je jen o něco málo méně než trhem předpokládaných 55,9).

Při rychlém pohledu na páteční dění na trhu si povšimneme, že na závěr měsíce dávali obchodníci obecně přednost prodeji USD ve vztahu k EUR, GBP a AUD, přičemž k převaze nabídek také přispěla jednání a spekulace týkající se Řecka. Pro některé bylo zklamáním, že HDP za 1. čtvrtletí svými mezičtvrtletními 3,2 % poněkud zaostalo za očekáváním, ale hodnoty Chicagského indexu nákupních manažerů a indexu důvěry spotřebitelů dle University of Michigan byly vyšší, než se předpokládalo. Wall Street zahájil obchodování poměrně dobře, ale s blížící se uzávěrkou převládla negativní nálada, jelikož investoři byli znepokojeni vyšetřováním situace v bance Goldman Sachs.

Při otevření asijských trhů zaznamenalo EUR cenovou mezeru směrem vzhůru, ale pouze k úrovni 1,3360, načež následovalo její prudké vyplnění až pod hladinu páteční NY uzávěrky. Během obchodování byla problémem likvidita, protože v Japonsku je státní svátek, ale všeobecně převládající náladou byla averze vůči riziku.

0 komentářů: