22 března 2012

Poptávka po uranu po Fukušimě zůstala stejná. Akcie těžařů ale zlevnily


Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank 

Po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima, kterou způsobilo zemětřesení a následná vlna tsunami, se rozběhla diskuze o budoucnosti jaderné energie ve světě.  

Například Německo plánovalo uzavření všech svých jaderných reaktorů do roku 2022. (I když to byl možná jen pokus vlády Angely Merkelové zajistit si populisticky podporu. To se ale nikdy nedozvíme. Ovšem v době, kdy se všechny státy snaží šetřit, vychází uzavření 17% kapacity velmi draho.)
 Německý podíl v celosvětovém měřítku tvoří jen 5% z celkového objemu vyrobené jaderné elektřiny. Takže i pokud země naplní své plány, bude to znamenat jen malý dopad na celý jaderný průmysl. Nicméně anti-nukleární diskuse přinesla mnoho otazníků o budoucnosti jaderné energie na světě.  V globální jaderném průmyslu se toho ale moc nezměnilo. Jak můžeme vidět, tak havárie ve Fukušimě měla celosvětově jen malý vliv na stávající, plánované i navrhované  jaderné reaktory (viz tabulky níže).

Počet všech jaderných reaktorů v provozu i ve výstavbě se nezměnil; 987 před katastrofou a 987 v současnosti. To znamená, že dlouhodobá poptávka po uranu se od loňského roku nezměnila. Krátkodobá poptávka mohla být ovlivněna menším poklesem u reaktorů, které jsou nyní v provozu. I tak spotová cena uranu od havárie ve Fukušimě klesla zhruba o 20% (viz graf č. 1).

Od poloviny prosince, kdy společnosti těžící uran zřejmě narazily na dno, vykázaly jejich akcie neuvěřitelné zisky. V našem koši si polepšily o více než 35%. Firmy Uranium One a Laramide resources si připsaly nárůsty o 53%, respektive 69% (viz graf č. 2).



Vyplatí se tedy ještě pořád investovat do společností těžících uran? Akcie těžebních společností zahrnutých v našem portfoliu ztratily od března loňského roku 50% své původní hodnoty, což jen dokládá, jak špatně se těmto společnostem dařilo od fukušimské tragédie.

Zdá se, že dlouhodobé fundamenty uranového sektoru, přesněji řečeno poptávka ze stávajících a budoucích reaktorů, zůstala nedotčena. Na druhou stranu padlo na dno i ocenění akcií, z čehož můžeme vinit jen sentiment investorů. Investice do jaderné energie teď sice nemusí být v módě, ale i tak může jít o velkou příležitost.

Také je třeba brát na vědomí, že ceny kovů kolísají a žádná investice nemusí být nutně bezriziková a úspěšná.

0 komentářů: