20 března 2012

BHP varuje před oslabující čínskou poptávkou a AUD trpí


Andrew Robinson 

Konec asijské seance si australský dolar protrpěl po varování největší světové těžařské společnosti BHP Billiton, že tempo růstu čínské poptávky po železné rudě se zpomalilo a očekává se postupný pokles zpět na jednociferná čísla. V 5:20 GMT pár AUDUSD sklouzl na 1,05592.

Chuť k riziku nahlodalo také oslabení čínských trhů, kde dnes ceny benzinu a nafty vzrostly až o 7 % (jde o druhý podobný skok za necelých šest týdnů). Čína pak s sebou stáhla dolů v průběhu seance i ostatní asijské burzy.

Zpočátku ovšem AUD našel oporu ve zveřejněném předstihovém indexu Conference Board (sice za leden, ale nešť), který předvedl pozoruhodný odraz o +1,1 % oproti předchozí hodnotě -0,3 %. Zápis ze zasedání RBA nepřinesl trhům nic nového – zopakoval, že sazby jsou v tuto chvíli přiměřené, nicméně je tu dostatečný prostor pro případné uvolňování, pokud by se situace měla zvrtnout k horšímu.

Během americké a evropské seance USD nadále klesal. Stagnující vládní dluhopisy a mírné zhoršení údajů o americké ekonomice dohromady rozmělnily podporu, které se USD těšil v posledních dnech. EURUSD prolomil odpor na 1,32 a celý pohyb nakopla aktivace stop příkazů, s náznaky preventivního nakupování EUR kvůli zprávám o akvizici TNT společností UPS.

V očekávání zítřejšího zveřejnění údajů o britském rozpočtu GBP posiluje. Libře pomohlo i prohlášení Davida Milese z BoE, který řekl, že předpokládá „dlouhodobý růst křivky reálných cen domů“.

Pokud jde o makrodata z USA, index aktivity NAHB se oproti očekávanému posílení na 30 bodů zastavil na hodnotě 28 a W. Dudley společně s R. Fisherem z Fedu zopakovali, že jejich postoj vůči dalším stimulům se i nadále řídí heslem „počkáme a uvidíme“, i když nejsou zcela přesvědčeni o aktuálních zprávách o trvalém zotavení.

0 komentářů: