22 března 2012

S dalším poklesem čínského indexu PMI se dále propadá i AUD


Náznaky oslabujícího globálního růstu se odrazily i v dnešních bleskových odhadech březnového čínského indexu PMI aktivity ve zpracovatelském sektoru, které oproti předchozímu výsledku 49,6 poklesly na 48,1 bodů. Povšimněme si, že v tomto roce se jedná o první „reálná“ měsíční data, neboť už pominula zkreslení způsobená oslavami nového lunárního roku a žádná růžová budoucnost se nekoná. Kontrakce zaznamenaly všechny zahrnuté kategorie, přičemž nové objednávky svým propadem na 46,2 představují minimum od začátku roku 2011. Taková makrodata pochopitelně měla dopad na postoj k riziku, přičemž výprodej rizika jako obvykle odnesl AUD.

Další doklad o zpomalování v asijském regionu přišel z Nového Zélandu v podobě zprávy o růstu za 4. čtvrtletí. Vykázaná čísla nedosáhla očekávání – oproti očekávaným 0,6 % a dolů revidovaným 0,7 % ve 3. čtvrtletí dosáhl mezičtvrtletní růst jen 0,3 %. Zpracovatelský sektor v průběhu čtvrtletí zjevně kopíroval vývoj růstu, ačkoli jistou kompenzaci nalezl ve výkonnějším zemědělství, službách i jednorázové injekci Světového poháru v ragby. Ve srovnání se stejným obdobím před rokem byl růst namísto předpokládaných 2,2 % vyšší o 1,8 %, přičemž ve 3. čtvrtletí to bylo rovněž 1,8 %. Po zveřejnění těchto údajů zaznamenal NZD napřed rychlý propad o 50 bodů, aby se poté na chvíli konsolidoval, než data z Číny vyvolala výprodej rizika, který NZD stáhl ještě níže. Tato data naznačují, že Novozélandská rezervní banka pravděpodobně v krátkodobém horizontu podrží sazby na mimořádně nízkých úrovních s možností dalšího snižování, pokud se podmínky zhorší.

Co se týče ostatních makrodat, japonské saldo obchodní bilance bylo v únoru mírně pozitivní, což kontrastuje s lednovým rekordním deficitem ve výši 1 476,9 mld. JPY a očekáváními dalšího deficitu ve výši přibližně 120 mld. JPY. Jednalo se o první přebytek obchodní bilance za pět měsíců, byť malý, a to i přes meziroční nárůst dovozních nákladů o 9,2 % zapříčiněný zvýšením cen energií.

Měny jsou od včerejška relativně stabilní, mluví se o tom, že eurozóna otupí euru hrany. Komentáře, že Španělsko se může stát příštím Řeckem a že je vlastně v horší situaci než předtím, vrátily dluhovou krizi do centra pozornosti; výnosy španělských dluhopisů šly zatím nahoru. Snížení požadavků výši povinných rezerv pro zemědělství ze strany Číny zhoršování pozice AUD nezastavilo, měnový pár AUDUSD se propadl na dvouměsíční minima a dokonce usiloval o minima 200- a 100denního klouzavého průměru Co se týče makrodat, prodej existujících domů v USA vykázal v únoru oproti očekávaným +0,9 % pokles o 0,9 % meziměsíčně, ačkoli lednová čísla byla v meziměsíčním vyjádření revidována směrem nahoru ze +4,3 % na +5,7 %.

0 komentářů: