10 ledna 2011

FX Update: Americká data o zaměstnanosti nedostála vysokým očekáváním

zdroj: www.saxobank.cz
Komentáře k dění na trhu:
Pátek probíhal celý ve znamení zprávy o změně počtu pracovních míst mimo zemědělství a po příznivé zprávě ADP z předchozích dnů minulého týdne trh tuto zprávu očekával s býčími vyhlídkami. Zveřejnění se ale ukázalo být zklamáním – 103 tis. namísto očekávaných 150 tis.; pokud ale započítáme revize z minulého měsíce, je výsledné číslo mnohem blíže původním odhadům. Velkou pozornost přitáhl ostrý pokles uveřejněné míry nezaměstnanosti (pokles o 0,4 % na 9,4 %), i když je zřejmě spíše způsoben poklesem míry účasti na pracovním trhu než optimistickou situací s pracovními místy – trhu se sice možná líbí signál, který zveřejněný údaj vysílá, tedy že celková míra nezaměstnanosti klesá, fundamentální faktory ale nejsou příliš silné.
Reakce trhu byla obzvláště volatilní, i když konečný efekt byl, že dolar vůči všem měnám posílil a dolarový index se dostal nahoru na úrovně ze začátku prosince. Výraznější byly zisky vůči EUR, neboť jednotná měna se potýkala s vytrvalými obavami ohledně financování dluhů zemí na periferii EU (všimněte si tento týden velkých výprodejů dluhopisů Portugalska, Španělska a Itálie) a se šuškandou na trhu, podle níž SNB již neakceptuje ručení portugalskými dluhopisy a Francie a Německo naléhají na Portugalsko, aby usilovalo o finanční pomoc. EUR prolomilo podpory a uvázlo na úrovních, kde bylo naposledy na začátku září. CAD se vzhledem k příznivé zprávě o zaměstnanosti (22 tis. nových pracovních míst a stabilní míra nezaměstnanosti 7,6 %) vedlo dobře a znovu potvrdil svůj propad paritou. Zpráva o zaměstnanosti na Wall Street velký dojem neudělala a všechny indexy zaznamenaly pokles – DJIA -0,19 %, S&P -0,18 % a Nasdaq -0,25 %, ovšem i tak si připsaly již šestý růstový týden za sebou.
Se vstupem do nového týdne si klademe otázku, jestli se technické formace, které se začaly rýsovat na konci minulého týdne, potvrdí, nebo ne. Rozběh týdne byl pomalý, protože se na něm podepsaly svátky v Asii a v Japonsku. Na začátku obchodování se EUR jednou pokusilo posunout směrem dolů a v průběhu zbytku seance potom následovalo uzavírání krátkých pozic, které tento měnový pár poslalo opět nahoru k úrovni 1,2930. Mezi hlavní zveřejňovaná data patřily údaje o čínské obchodní bilanci za prosinec. Čína zaznamenala zpomalení nárůstu vývozů na meziročních +17,9 % oproti listopadovým 34,9 %, ovšem dovozy svým meziročním nárůstem o +25,6% původní odhady překonaly, i když i tento údaj je oproti listopadovým výsledkům slabší. Následkem tohoto vývoje se obchodní přebytek zmenšil z 22,89 mld. USD na 13,1 mld. USD.
V případě komodit vyvolaly zvěsti o uzavření aljašského ropovodu obavy o budoucí dodávky a vedly k tomu, že cena surové ropy povyskočila o 1,8 %. Nejnovější data zveřejněná IMM ukázala, že během posledního sledovaného období byly uzavřeny dlouhé pozice ve zlatě v celkové hodnotě 1,8 mld. USD a zároveň byly otevřeny nové krátké pozice v celkové hodnotě dalších 0,7 mld. USD. Techničtí analytici kromě toho poukázali také na skutečnost, že zlato minulý čtvrtek poprvé po 106 seancích uzavíralo pod svým 55denním klouzavým průměrem.

0 komentářů: