12 ledna 2011

Equity Kickoff: Vzhledem k debatám o portugalskému dluhu trhy otevírají níže

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, www.saxobank.cz
Evropské akciové indexy ve středu otevřou níže, neboť v rámci eurozóny se znovu objevil problém státních dluhů. Výsledková sezóna se již nezadržitelně blíží, nečekejte tedy, že pokles bude trvat dlouho. Pokud jde o zveřejňovaná data, hlavní událostí dne je průmyslová výroba eurozóny v 10:00 GMT.
Stále sledujeme trend a pokles v dnešním obchodování bude představovat jen příležitost k nákupu před tím, než na konci týdne naplno propukne výsledková sezóna. Očekáváme, že bude silná, oproti dlouhodobému průměru 65 % by mělo 73 % akcií překvapit směrem nahoru. Pokud se naše předpověď naplní, bude S&P500 testovat úroveň 1300.
V případě údajů o průmyslové výrobě eurozóny, které by měla být zveřejněny v 10:00 GMT, trhy po předchozím vykázaném meziročním růstu o 6,9 % očekávají korekci na 5,9 %. S tímto očekáváním souhlasíme a zveřejněná data s největší pravděpodobností s trhem nijak nepohnou, protože zůstanou ve stínu strašidla krize vládních dluhů, které opět začíná obcházet eurozónou. Portugalsku bude pravděpodobně nabídnut záchranný balíček, skutečnou otázkou ovšem zůstává, zda urovnání portugalských potíží postačí k uklidnění trhů. Krátkodobě možná ano, ale ve střednědobém horizontu stěží.
Během dnešního obchodování se vzhledem k očekávaným silným hospodářským výsledkům banky JPMorgan stavíme pozitivně k investičním bankám. Mezi naše favority patří: JPMorgan, Goldman Sachs a UBS. Maloobchodní banky by se mohly svézt se solidními výsledky JPMorgan, ovšem pokud se na bankách na jihu Evropy podepíše strach z nedostatku likvidity, bude vzápětí následovat korekce. Jinak dále sázíme na energetický sektor – především na společnosti zabývající se průzkumem a těžbou, takže sledujte BP, BG Group a Total.

0 komentářů: