29 října 2009

29/10 Finanční trhy státní svátky neznají

Radim Dohnal, Saxo Bank

Ve středu se v ČR slavil svátek vzniku samostatného státu, a dealingy místních bank byly osiřelé. Měnový trh jako globální trh ovšem nespal a čile obchodoval s měnami, vč. české koruny. Koruna a ostatní měny střední Evropy během středy oslabili v rozmezí 1,5%-2%.

Saxo Bank za příčinu považuje zejména pokles akcií na konci úterní seance a ve středu, kdy měny našeho regionu reagují na globální vývoj akciových trhů, tedy slabší akcie nejčastěji znamenají slabší korunu a forint a obráceně. Středa byla ovšem netypická v tom, že na měnovém trhu se čeští dealeři objevovali pouze prostřednictvím jejich polských a maďarských kolegů anebo automatických pokynů, likvidita tedy byla nižší neř obvykle a koruna tedy reagovala silněji.

Dealing Saxo Bank umístěn v Kodani ovšem s korunou obchodoval bez omezení. Dalším faktorem pro oslabení koruny jsou čím dál častější komenty ČNB o příliš silné koruně a možném snížení sazeb již na dalším zasedání.

To, že pražská burza zůstala ve středu kdy většina trhů klesala zavřená, se nutně muselo projevit na čtvrtečním obchodování, kdy burza otevřela téměř 5% poklesem. Ve zbytku dne se sentiment zlepšoval, mj. díky lepším datům o americkém HDP a ztráta se výrazně změnšila.

www.saxobank.cz

0 komentářů: