03 listopadu 2011

3.11. Co by se stalo, když by Řekové v referendu zvolili opuštění EU?

Mads Koefoed, makroekonomický stratég Saxo Bank

Zde se nabízí několik scénářů. Odchod by znamenal neřízený bankrot. Za předpokladu, že zasáhne ECB a poskytne bankám v Eurozóně dostatek finančních prostředků, aby je nepoložilo držení (nyní bezcenných) řeckých dluhopisů, bude výsledkem těsnější unie v tom smyslu, že politici budou směřovat k unii fiskální.

Fiskální unie nyní Eurozóně chybí, má jednu centrální banku (ECB), ale 17 ministerstev financí, které se snaží své ekonomiky krizí provést. Monetární unie se tak pravděpodobně vyvine v unii fiskální, která bude schopna v dlouhodobém horizontu přežít.

Ekonomika Eurozóny odchodem Řecka z Unie přílš neutrpí, protože Řecko se na hrubém domácím produktu Eurozóny podílí méně než 3%. To však zjevně za předpokladu, že se nákaza nerozšíří do dalších zemí jako je Portugalsko, Španělsko nebo Itálie, a také za předpokladu, že to nepoškodí evropské banky. Po odchodu Řecka může nastat několik scénářů. Situace by se mohla rychle vyhrotit v případě, že by se ostatní postižené země rozhodly udělat to samé, ale samotný ekonomicky dopad odchodu Řecka z Eurozóny je minimální.

0 komentářů: