14 prosince 2010

Komodity motorem růstu na akciových trzích

Očekává se, že evropské akciové indexy otevřou v úterý výše, protože ceny komodit stále stoupají – zejména u průmyslových kovů (rozuměj těch, které podporují hospodářský růst) jako měď a hliník. Dnešní data z eurozóny by je měla podpořit.

Průmyslové kovy pokračují ve vzestupném trendu na pozadí víkendového rozhodnutí Číny nezvyšovat úrokové sazby. Včerejšek byl jednoznačně úlevným vzestupem, kterému dnes podle všeho dojde dech. Zde však musíme zvednout varovný prst. Čína dříve či později úrokové sazby zvedne, protože tu stále existuje obava z toho, že rostoucí inflace ohrozí perspektivu dlouhodobého růstu. Ale v současné době trhy posilují, a dnešní přístup by měl tudíž spočívat v nákupech při poklesech.

V 10:00 GMT bude zveřejněna průmyslová výroba v eurozóně a trhy očekávají meziroční růst o 7,6 % oproti předchozím 5,2 %. Jsme s trhy zajedno a toto jen přidá pozitivní tón k současné náladě, že probíhá oživení – a to může být silnější, než většina lidí očekává. Solidní evropské údaje by na nějakou chvíli mohly dát trhům zapomenout na problémy, které čekají za rohem v jižní Evropě. Podobně se to má s německým indexem ekonomického sentimentu ZEW: tato čísla budou také zveřejněna v 10:00 GMT, očekávaná míra ekonomického sentimentu je 3,9 oproti předchozím 1,8. Jedná se o poměrně významný nárůst, a pokud se bude realizovat, reakce trhů bude pozitivní.

Pokud jde o náš postoj k jednotlivým odvětvím, stále věříme v cyklické tituly a zaměřujeme se na základní suroviny, průmyslová odvětví a energetický sektor. Pokud jde o základní suroviny, stále jsou to těžební společnosti – sledujte proto společnosti Antofagasta, Kazakmys a Vedanta. U průmyslových odvětví se přikláníme k elektronickému a elektrickému vybavení, ze společností by to byly Schneider, Spectris a Legrand. Z energetického sektoru sledujeme terénní služby, budeme dávat pozor na společnosti Acergy, Petrofac a Wood Group.

0 komentářů: