15 prosince 2010

Na varování Fedu reagují trhy korekcí

Očekává se, že evropské akciové indexy ve středu otevřou níže a zareagují tak na varování Fedu, že hospodářské oživení v USA je stále ještě příliš pomalé na to, aby zabránilo nárůstu nezaměstnanosti. Přihlédneme-li ke stále přítomnému nebezpečí, že čínská centrální banka zvýší úrokové sazby, dá se očekávat korekce.

Mezi důležité údaje, které budou dnes dopoledne zveřejňovány, patří zpráva o vývoji pracovního trhu ve Velké Británii v 9.30 GMT, ta se však pravděpodobně na trzích příliš neprojeví.

Po včerejším zasedání FOMC přišel Fed s prohlášením, že k vyhodnocení potřeby programu kvantitativního uvolňování (QE) bude potřebné získat více dat. Data, o kterých je řeč, jsou údaje o nezaměstnanosti, a nejnovější údaje týkající se nezaměstnanosti naznačují, že QE je potřebné. Optimismus, který americké hospodářství zaznamenalo a který se mimo jiného týkal i chování spotřebitelů, se na zaměstnanosti jednoznačně prozatím neprojevil. Do té doby je Fed rozhodnutý prosazovat svoji současnou měnovou politiku.

Očekává se, že britský trh práce vykáže poněkud lepší vývoj, s čímž můžeme souhlasit. Na trhy to pravděpodobně nebude mít žádný dopad, leda že by došlo k výraznému překvapení směrem vzhůru.

Co se týče našeho názoru na jednotlivá odvětví, hledáte-li co nejvýnosnější akcie, pak dnešek jednoznačně patří klasickým defenzivním titulům, jako je zdravotnictví a spotřební zboží. Ve zdravotnictví věnujte pozornost společnostem, jako je Novo Nordisk, Roche a GlaxoSmithKline, zatímco u spotřebního zboží se zaměřte na giganty typu Nestlé, Unilever a Danone.

Vzhledem k vývoji, k němuž došlo přes noc v komoditách, bychom na začátku evropské obchodní seance měli očekávat poměrně prudký pokles u akcií důlních společností. Abychom byli konkrétní, jde o firmy, které jsme během několika posledních dnů uváděli jako sázku na jistotu, zejména Rio Tinto, BHP Billiton a Xstrata.

0 komentářů: