22 listopadu 2010

FX Update

Páteční aktivita byla zastíněna dalším zvýšením požadovaného poměru rezerv ze strany čínské centrální banky (PBOC) na rekordních 18 %. Snaha Číny zkrotit inflaci v blízké budoucnosti téměř jistě povede ke zvýšení úrokové sazby, ačkoli počáteční reakce na páteční zvýšení byla utlumena předčasným snížením cen komodit, které našlo určitou krátkodobou podporu. Jinak se obchodovalo v relativně úzkých pásmech. Ceny při uzavření se příliš nelišily od počátečních cen, neboť vzhledem k prázdnému kalendáři zveřejňovaných údajů nebyl počet obchodů příliš velký.

Wall Street se vzpamatoval z počáteční slabosti, která následovala po krocích Číny, a obchodování skončilo s indexem DJIA + 0,2 %, S&P + 0,25 % a Nasdaq + 0,15 %. Co se týče víkendového vývoje, Irsko se podrobilo tlaku EU a požádalo o záchranný balíček se všemi souvisejícími podmínkami. Úvodní prohlášení signalizují, že se bude jednat o částku cca 80-90 mld. EUR doprovázenou čtyřletým plánem na snížení rozpočtového deficitu do roku 2015. O konečné sazbě se stále jedná, nicméně oproti sazbám momentálně dostupným na trzích bude určitě lepší. Reakce od ministrů financí G7 byla pozitivní. „Koordinovaný postup evropských zemí a MMF odráží naše společné odhodlání zmírňovat objevující se rizika rychle a rozhodně, udržovat stabilitu na trhu a zajistit tak globální oživení“.Úvodní reakcí bylo 40 až 50bodové zpevnění EUR při asijském obchodování oproti situaci na konci newyorské seance, přičemž ostatní rizikové měnové páry nedokázaly nasazené tempo udržet.

Asie se ze všech sil snažila o zisk, ovšem zájem o obchodování mírnil zítřejší svátek v Tokiu. Zájem o obchodování krotil také Den díkuvzdání v USA, který připadá na tento čtvrtek. Kvůli Dni díkuvzdání se většina zveřejňovaných údajů objeví v první polovině týdně – nikoli však dnes.

V polovině seance ratingová agentura S&P (a také šest souvisejících agentur) změnila svůj ratingový výhled Nového Zélandu zpět na negativní. Agentura uvedla, že revize výhledu odráží zohlednění rizik plynoucích z očekávaného růstu nevyrovnanosti zahraniční obchodní bilance Nového Zélandu v kontextu oslabující fiskální stability celé země v situaci, kdy zranitelnost této otevřené a relativně jednostranné ekonomiky vnějšími vlivy také zvyšuje rizika, kterým je vystaveno hospodářské oživení země a její úvěrová kvalita. Jak však agentura dodala, některá z těchto rizik zmírňuje celá řada faktorů včetně vysoké míry zajištění rizik spojených s úvěry v cizích měnách nebo aktivně obchodované měny. Nový Zéland prosazuje nezávislou a účinnou monetární politiku a disponuje aktivně obchodovanou měnou s volně plovoucím směnným kurzem, což mu umožňuje přizpůsobit se nevyrovnanému vývoji zahraničního obchodu. I přesto se ale NZD vůči USD výrazně propadl a oslabil také ve většině dalších měnových párů.

Kromě výše uvedeného jsme v Asii zahájili týden pomalým rozjezdem a k povzbuzení apetitu přispělo jen málo dat.Také evropská seance by měla být klidná a jediným očekávaným údajem bude švýcarská peněžní zásoba a během americké seance se potom trhy budou vyrovnávat s indexem podnikatelské aktivity chicagského Fedu a s nejnovějšími údaji o spotřebitelské důvěře v eurozóně.

Skutečnost, že čínská centrální banka zvýšila požadovaný poměr rezerv, bude bezpochyby dále přiživovat obavy ohledně možnosti zvýšení úrokových sazeb a tyto obavy se bezpochyby objeví i ke konci tohoto týdne.Ještě před tím by se měl největší zájem soustředit na úterní zasedání FOMC.Zajímavé by mohly být také diskuse probíhající před ohlášeným dalším nákupem aktiv v hodnotě 600 mld. USD (i když toto rozhodnutí již minulý týden nekompromisně hájila celá řada zástupců Fedu včetně jeho předsedy Bernankeho).Co se týče v úterý zveřejňovaných revidovaných údajů o HDP za 3. čtvrtletí, podle posledních průzkumů se očekává mírná revize směrem nahoru.

0 komentářů: