07 března 2011

Konsolidace v Asii, ceny ropy stále na pochodu

08.3.2011, Autor: Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz


Komentáře k dění na trhu:

Pondělí bylo v asijském obchodování dnem konsolidace, přes víkend došlo totiž jen k málo událostem, které by se dostaly do zpráv. Novozélandský premiér John Key znovu zopakoval své dřívější vyjádření, že snížení sazeb by bylo vítané, což NZD ubralo několik bodů.

Geopolitická témata i nadále kalí náladu trhu – přicházejí zprávy o eskalaci bojů v Libyi, zatímco Saudská Arábie prohlašuje, že nebude tolerovat veřejné protesty.

Pokud jde o makrodata, australský index nákupních manažerů i nadále vykazuje zlepšení, tentokrát index nákupních manažerů ve stavebnictví vzrostl ze 40,2 na 44,6 (a to se stále ještě nachází v oblasti poklesu), zatímco únorový počet inzerovaných pracovních míst meziměsíčně vzrostl o sezónně upravených 1,2 % poté, co byl v lednu růst revidován směrem vzhůru na 3,0 %. Upozorňuji, že únorová zpráva o nezaměstnanosti bude zveřejněna ve čtvrtek.

Nejnovější data zveřejněná IMM ukazují, že krátké dolarové pozice se v průběhu minulého týdne zvětšily, z celkového prodeje na spekulativních účtech ve výši 11,8 mld. USD bylo 9,3 mld. USD čerstvých shortů. Celkové krátké pozice USD se nyní nacházejí na 54,6 mld. USD a jsou na nejvyšší úrovni od října 2007. V souladu se současnými trendy byly přidány také dlouhé pozice ve zlatě.

Evropský kalendář je dnes také poměrně prázdný, jedinými položkami na něm jsou norská průmyslová výroba, důvěra investorů v eurozóně a další vystoupení guvernéra ECB J.-C. Tricheta. V severoamerickém obchodování budou zveřejněna jen kanadská stavební povolení, čekají nás ale také vystoupení představitelů Fedu D. Lockharta a R. Fishera.

Co se týče páteční zprávy o zaměstnanosti v USA, po silné zprávě ADP, zlepšení týdenního počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a řadě dalších průzkumů aktivity, které naznačovaly, že se složky zaměstnanosti zlepšují, očekávaly devizové trhy před jejím zveřejněním silná data a vyčkávaly. Ve zveřejněné zprávě bylo nakonec něco pro každého: míra nezaměstnanosti v únoru poklesla na 8,9 % (jedná se o první pokles pod 9 % od dubna 2009), a to bez umělého zlepšení v důsledku poklesu míry účasti na pracovním trhu. V únoru vzniklo 192 tis. pracovních míst, což je poněkud méně než očekávaných 196 tis., ale o 60 tis. více než předchozí údaje.

Reakce na tato data rozhodně nebyla ohromující – EUR těsně předtím stěží prolomilo 1,40, ale rychle se propadlo zpět a dosáhlo 1,4009. Agentura Fitch snížila rating španělských dluhopisů ze stabilního na negativní, a tím pravděpodobně tento pokles urychlila, nicméně komentáře kancléřky Merkelové později v průběhu obchodování o tom, že Portugalsko své problémy překoná, vyvolaly před uzavřením krátký vzestup. Napětí na Blízkém Východě, zejména v Libyi, udržovalo riziko před víkendem pod tlakem a ceny ropy se vyšplhaly nad 104 USD/barel, zatímco o zlato byl i nadále zájem.

Pokud jde o ostatní makrodata, kanadský PMI vykázal velmi silnou hodnotu za únor (69,3 oproti minulé hodnotě 41,4), zatímco podnikové objednávky vzrostly v lednu meziměsíčně o 3,1 %. Více než makrodatům věnovala Wall Street pozornost napětí na Blízkém Východě a rostoucím cenám ropy a umazala většinu týdenních zisků – DJIA uzavřel s poklesem o 0,72 %, S&P -0,74 % a Nasdaq -0,5 %.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: