08 března 2011

Jsme svědky poklesu EUR?

Objednejte zdarma brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ


V úterý přišlo více zpráv z Asie, avšak velký vliv na měny neměly. Z hlediska makrodat byl den klidný i pro eurozónu, ale dolar může těžit z aukce 3letých bondů později během obchodování.


Objem poskytnutých úvěrů v Japonsku zůstal na slabé úrovni a snižoval se ročním tempem o 1,7 % rychleji než v lednu, zatímco údaje ministerstva financí o portfoliových tocích vykazují v únoru nižší odliv, než se očekávalo. Toto pravděpodobně vysvětluje, proč USDJPY nezareagoval na mírné zpevnění výnosů z amerických dluhopisů.

Maloobchodní tržby (LFL) ve Velké Británii podle údajů Britského maloobchodního konsorcia (BRC) klesaly nejrychlejším ročním tempem za posledních 10 měsíců a naznačují tak, že britští spotřebitelé začali po novoročním utrácení v lednu utahovat opasky. Tržby poklesly o 0,4 % r-r a úředníci z BRC oznámili, že únorová data představují realističtější obrázek chování maloobchodníků a spotřebitelů. Přesvědčivé to nebylo, ale GBPUSD nijak výrazně nepoklesl.

Podmínky pro podnikání v Austrálii a důvěra se na druhou stranu i nadále zlepšují. Index podnikatelské důvěry NAB si připsal 10 bodů a jeho aktuální hodnota 14 je nejvyšší za téměř rok. Podmínky pro podnikání se zlepšily o 4 body z hodnoty -2 po silném odrazu, ke kterému došlo v Queenslandu po povodních.

Viceguvernér čínské centrální banky Du údajně prohlásil, že se další zvyšování sazeb rezerv v březnu bude odvíjet od inflace a dalších ekonomických dat. Data za únor budou zveřejněna později v týdnu – obchodní data ve čtvrtek a ostatní data v pátek. Není jisté, zda budou změny následovat okamžitě po zveřejnění – budou-li data nasvědčovat pohybu, ten nastane spíše o týden později.

Kalendář pro Evropu je klidný, dnes čekáme jen údaje o švýcarské nezaměstnanosti, německých podnikových objednávkách a vystoupení E. Nowotnyho a A. Webera (A. Weber představí výroční zprávu německé Bundesbank) z ECB. Severoamerická seance přináší index optimismu malých podniků NFIB, IBD/TIPP index ekonomického optimismu a údaje o započaté výstavbě z Kanady. Všimněte si, že americké ministerstvo financí začíná první aukci dluhopisů tento týden o celkové hodnotě 66 mld. USD s tříletými dluhopisy v hodnotě 32 mld. USD, což byla v aukcích minulého měsíce nejméně oblíbená doba splatnosti.

V první polovině včerejšího evropského obchodování holubičí postoj Fedu a jestřábí názory ECB vytlačily EURUSD opět nad úroveň 1,40. Dolarový index testoval dlouhodobý trend podpory, který pokračuje již od prosince 2009 a zatím to vypadá, že se drží. Snížení ratingu Řecka agenturou Moody’s zabránilo EUR v dalším posilování a protentokrát byla stropem hodnota 1,4036. Ceny ropy poklesly z asijských rekordů, když členové OPEC přispěchaly s navýšením zásob, aby udrželi produkci na úrovních před začátkem nepokojů v Libyi.

Z USA nepřišly žádné údaje, které by měly nějaký dopad. Ch. Evans a D. Lockhart z Fedu sice zaznamenali očividně lepší údaje o zaměstnanosti z minulého týdne, ale vzhledem k tomu, že vysoké ceny ropy mohou ohrozit globální oživení, vidí jen málo důvodů uvolnit stimulační opatření QE2. R. Fisher se naopak vyjádřil, že by mohl hlasovat pro zastavení nákupů dluhopisů před koncem června, pokud by to bylo kontraproduktivní. GBP také zažilo zvrat štěstěny podobný tomu, kterým prošlo EUR, i když pokles byl o něco hlubší. GBP netlačila žádná data, ale skutečnost, že superjestřábímu A. Sentancovi skončilo funkční období ve Výboru pro měnovou politiku BoE, určitý vliv mít mohla. Wall Street sledoval situaci na Blízkém Východě a ceny ropy a zaznamenal druhý den poklesu za sebou.

0 komentářů: