07 března 2011

Souboj: ekonomické oživení versus geopolitické riziko

Peter Garnry, Equity Strategist


V důsledku negativního sentimentu z páteční americké seance, který se projevil i během pondělního obchodování na asijských trzích a souvisí s eskalací konfliktu v Libyi, která vystřelila ceny surové ropy typu Brent nad 117 USD, otevřou evropské akciové trhy níže.

Futures na index FTSE 100 jsou před začátkem obchodování o 0,3 % níže. Vzhledem k tomu, že nás dnes nečeká zveřejňování žádných významných ekonomických údajů a že hospodářské výsledky firem již tahounem vývoje na akciových trzích nejsou, bude pro investory velice obtížné najít jednoznačný směr. Souboj mezi býky a medvědy je v tomto okamžiku soubojem mezi hospodářským oživením na jedné straně a geopolitickými riziky a hrozbou, kterou představují pro celosvětovou ekonomiku, na straně druhé. Většina ekonomických údajů zveřejněných v poslední době byla velmi příznivá a ukazovala na posilování výrobní aktivity i na postupné zlepšování situace na trzích práce. Medvědi sázejí na to, že napětí na Blízkém východě bude eskalovat, a jsou přesvědčeni o zvýšené pravděpodobnosti zásadního výpadku na trzích s energiemi; pokud tento výpadek zasáhne i ropnou produkci Saudské Arábie, mohlo by to výrazně poškodit světovou ekonomiku. Pokud ceny ropy zůstanou vysoké, okolo 100 USD za barel, bude to další brzda již tak nevýrazné spotřebitelské poptávky, což se opět projeví jako koule na noze hospodářského oživení. Setrváváme v názoru, že k oživení ekonomiky skutečně dochází a dlouhodobá reálná hodnota akcií se nachází nad dnešními cenami, nicméně krátkodobě se u akcií zřejmě projeví jistá korekce, která bude odrážet momentální geopolitická rizika.

V pátek navečer zrevidovala agentura Fitch výhled Španělska na negativní a potvrdila jeho rating na úrovni AA+. Bude proto zajímavé sledovat dnešní obchodování na španělských úvěrových trzích, které se v poslední době stabilizovaly s mírným sestupným trendem výnosu desetiletých dluhopisů. Tato stabilizace i trend jsou v ostrém kontrastu s portugalským dluhopisovým trhem, kde se pěti- až desetileté dluhopisy obchodují s vyššími výnosy než dlouhodobé pětadvaceti- až třicetileté dluhopisy a výnosová křivka se tak zplošťuje. Nejnovější vývoj na portugalském trhu s dluhopisy by mohl naznačovat, že po záchraně Irska z prostředků Evropského záchranného fondu nás možná záhy čeká další státní dluhová krize

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: