11 prosince 2009

11/12 Ekonomický komentár

Pripravil Martin Kadlec, Sales Trader, Saxo Bank

AKCIOVE TRHY-
Americke akciove trhy ukoncili obchodovanie v ciernych cislach. Hlavnym faktorom bol pokles ziadosti o registraciu nezamestnanych a lepsie udaje o deficite zahranicneho obchodu USA. Tieto dva udaje investorom naznacili, ze ekonomicky rast sa zvysuje.

- Deficit zahranicneho obchodu sa znizil, co bolo zapricinene hlavne slabym USD. Podobne profitovali zo slabuceho USD aj spolocnosti FedEx Corp. a United Parcel Service Inc. vdaka vyraznemu rastu trzieb na zahranicnych trhoch.

- Spolocnost Coca-Cola zhodnotila o 1.3% potom ako oznamila, ze bude znovu predavat svoje vyrobky cez siet najvacsieho svetoveho velkoobchodoneho predajcu Costco, potom ako obe strany vyriesili nezhody ohladne cien.

- Dnesne obchodovanie bude pozitivne ovplyvnene relativne dost dobrymi udajmi o hospodarskom raste ako aj udajmi o priemyselnej produkcii v Cine, ktore boli zverejnene dnes v noci a udajmi o malobchodnych trzbach za mesiac november v USA (mozu urcit smerovanie trhu).

- Dnesne odporucanie na nakup (Technicke indikatory): Ahold, Alstom, ArcelorMittal, BASF, CRH, EDF, Electricidade De., Fortum, GDF Suez, Gropue Bruxelles.

- Dnesne odporucanie na predaj (Technicke indikatori): Abertis Infraest.; ACS, Adidas, Air Liquide, Banca Monte Dei., Banco de Sabadel., Banco Popolare, BBVA, Daimler.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne pozitivny. Doporucujeme nakup po prelomeni urovne 1105 s cielom na 1110. Stop pod 1101.

- Vyhlad na dnesny den pre DAX je mierne pozitivny. Doporucujeme nakup pro prelomeni urovne 5735 s cielom pri 5770. Stop pod 5722.

- Vyhlad na dnesny den pre FTSE je mierne pozitivny. Doporucujeme nakup po prelomeni urovne 5257 s cielom na 5288. Stop pod 5241.

ROPA
- Obchodovanie s ropou bude pozitivne ovplyvnene relativne dost dobrymi udajmi o hospodarskom raste ako aj udajmi o priemyselnej produkcii v Cine, ktore boli zverejnene dnes v noci.

- Dnesny vyhlad na ropu je pozitivny. Odporucame nakup okolo urovne 71 s cielom na 73.00 USD/barel. Stop pod 70.10.

ZLATO-
Nalada na trhu sa po vyraznom vypredaji zlata minuly piatok pravdepodobne zmeni a mozeme vidiet znovu otestovanie urovne 1170 USD/uncu.

- Hlavny faktor je narast zaujmu o rizikovejsie aktiva a s tym spojeny pokles hodnoty USD.

- Dnesny vyhlad na zlato je pozitivny. Doporucujeme nakup okolo urovne 1135 s cielom na 1150 USD/uncu. Stop pod 1129.

ZLATO vyhlad ku koncu roka

- Na zaklade technickych indikatorov sa zlato stale nachadza ovela vyssie ako by malo byt, co vytvara tlak na korekciu. Ta bude zavisiet od zaujmu investorov zrealizovat zisky a uzavriet dlhe pozicie alebo ci budu otvarat nove dlhe pozicie aj nadalej.

- Tradicny koncorocny predaj zlata zo strany centralnych bank a tazobnych spolocnosti neexistuje a prevlada zaujem investorov o zlato ako ochranu pred inflaciou a slabnucim USD.

- Ku koncu roka nevidime vyrazny rast alebo pokles cien zlata, ale skor obchodovanie v pasme 1125-1175 USD/uncu ako pripravu na rast v buducom roku. Velky pohyb smerom dolu, by vsak mohlo sposobit posilnenie USD, kedze na trhu cakat vela kratkych pozici v EURUSD.

STRIEBRO
- Dnesny vyhlad na striebro je mierne pozitivny. Doporucujeme nakukp po prelomeni urovne 17.50 s cielom na 17.70 USD/uncu. Stop nad 17.40.

EUR/USD
- Je mozne, ze zaujem o rizikovjesie aktiva sa v najblizsich dnoch vrati na trhy. To by mohlo nastat ked sa bude EURUSD opat obchodovat nad 55 DMA (55-dnovy Denny Klzavy Priemer), momentalne okolo 1.4856.

- Odporucame sledovat dnesne udaje o malobchodnych trzbach za mesiac november v USA, ktore mozu urcit smerovanie trhu.

- Na EURUSD mame negativny vyhlad. Odporucame kratke pozicie pod 1.4760/80. Klucova podporna uroven je okolo 1.4670, po ktore nie je nic zaujimve az ku 1.4500 a nizsie.

0 komentářů: