02 února 2010

2/2 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil: Martin Kadlec, Senior Sales Trader Saxo Bank

AKCIOVE TRHY
- Americke akcie ukoncili vcerajsie obchodovanie pozitivne po velmi zmiesanom minulom tyzdni. Wall Street ozil na zaklade vyrazne lepsich udajov ISM Manufacturing a lepsim vysledkov spolocnosti Exxon Mobil Corp. ISM Manufacturing potvrdil, ze vyrobny sektor rastol najviac za poslednych sest rokov (rastli objednavky, produkcia ako aj zamestnanost v sektore). Pozitivne posobili aj dobre udaje z vyrobneho sektoru v Cine, Australii a Eurozone.

- Akciove trhy mozno ani nemali inu moznost ako rast, kedze boli vyrazne podporene pozitivnymi spravami a tym, ze boli minuly tyzden vypredane. Otazne je, ako sa tieto data premenia do realneho rastu ekonomiky?

- US prezident Barack Obama predstavil novy rozpocet s planom na znizenie obrovskeho deficitu USA. Plan je pozitivna sprava pre dlhopisy a zaroven negativna pre akcie a ekonomicky rast. V plane je zahrnute zvysenie dani z prijmu (pre najbohatsich) a korporatnych dani. Akcie prekvapivo vzrastli aj po tychto spravach.

- Rozpocet kladie doraz na tvorbu pracovnych miest a zahrna dalsich 100 mld. USD na podporu spotreby (co znamena dalsie zadlzovanie a tlacenie penazi).

- Exxon Mobil Corp. vzrastol po zverejneni lepsich vysledkov vdaka vyssim cenam ropy a rastu produkcie, co utlmilo prepad dopytu po nafte a benzine.

- Spolocnosti CME Group Inc. (najvacsi organizator trhu s futures) sa darilo, potom co prenikli na verejnost spravy, ze ma zaujem o kupu casti spolocnosti News Corp., ktora vlastni Dow Jones Industrial Average.

- Vyhlad na dnesny den pre DAX je mierne pozitivny. Odporucame nakup po prelomeni urovne 5670 s cielom na 5707. Stop loss pod 5647.

- Vyhlad na dnesny den pre FTSE je mierne pozitivny. Odporucame nakup po prelomeni urovne 5252 s cielom na 5290. Stop loss pod 5231.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne pozitivny. Odporucame nakup po prelomeni urovne 1087 s cielom na 1096. Stop loss pod 1082.

- Dnesne odporucanie na nakup (Technicke indikatory): Banco Popular Es., Banco Santander, Crédit Agricole, Delhaize Group, Deutsche Bank, Essilor, France Telecom, Generali, Iberdrola, Inditex, Associated Briti., Autonomy Corp., BT Group, Home Retail, HSBC Holdings, Inmarsat, Kingfisher, London Stock exc., Pearson, Royal Dutch Shell,

- Dnesne odporucanie na predaj (Technicke indikatory): Abertis Infraest., Accor, Axa, Banco Popolare, BBVA, Bouygues, Detsche Telekom, EDF, Fresenius Medica., Admiral Group Pl., Antofagasta, Aviva, BskyB, Burberry Group, Compass Group, Diageo, Glaxosmithkline, Morrison Superma., Petrofac Ltd.

ZLATO-
Zlato vzrastlo najviac za posledne obdobie na zaklade spekulacii, ze posilovanie USD sa zastavi co podpori alternativne investicie do komodit.

- Dalsi stimulacny balicek vo vyske 100 mld. USD zahrnuty v navrhu US rozpoctu znamena dalsie zadlzovanie a tlacenie penazi, co mnohi investori chapu ako dovod pre investicie do ropy a zlata.

- Dnesny vyhlad na zlato je mierne pozitivny. Odporucame nakup po prelomeni urovne 1108 s cielom na 1122 USD/uncu. Stop pod 1099.

STRIEBRO-
Dnesny vyhlad na striebro je mierne pozitivny. Odporucame nakup po prelomeni urovne 16.72 s cielom na 16.90 USD/uncu. Stop pod 16.54.

ROPA-
Ceny ropy vzrastli po zverejneni lepsich ekonomickych dat v USA, co by mohlo znamenat vyssi dopyt po tejto surovine vo svete. Lepsie data z vyrobneho sektora prisli aj z Ciny a Eurozony (okrem Grecka, Spanielska a Irska).

- Spolocnost Royal Dutch Shell Plc bola nutena zastavit niektore casti svojich prevadzok v Nigerii, potom co nasledne sabotazi sa vyskytli problemy s presakovanim ropy.

- Dalsie faktory: chladnejsie pocasie v USA, hedzove fondy a spekulanti znizili cast svojich dlhych pozici vo futures, OPEC znizil produkciu ropy v januari prvykrat za poslednych pat mesiacov, clenovia OPEC planuju 140 novych projektov v priebehu nasledujucich piatich rokov (dalsich 12 mil. barelov denne).

- Dnesny vyhlad na ropu je mierne pozitivny. Odporucame nakup po poklesoch smerom ku 74.00 s cielom na 75.40 USD/barel. Stop pod 73.50.

EUR/USD -
Prekvapivo lepsie udaje z vyrobneho sektora v USA (ISM Manufacturin Index) nemali vyrazny vplyv na EURUSD. Bolo to zapricinene hlavne tym, ze sucasne urovne EURUSD zodpovedaju situaci spojenej s Greckom ako lepsim ekonomickym udajom z USA.

- Dnesny vyhlad na EURUSD je negativny. Vyhlad pre EURUSD je v najblizsich dnoch velmi neisty. Predpokladame otvorenie novych kratkych pozicii, ktore by nas mali potiahnut nizsie k urovni 1.3750 EURUSD. Rezistencia je na 1.3940.

EUR/CZK - CZK vcelku dobre profituje zo zaujmu investorov o riziko. Je mozny dalsi posun na nizsie urovne, ale zaroven je nutne si sledovat aj pripadnu zmenu nalady na trhoch.

- Rezistencia je na 26.06 a podporna uroven na 25.76 EURCZK.

0 komentářů: