10 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 10.06

Dobré ráno,

dnes mi poněkud vyschla inspirace – z velké části proto, že jsem musel jako velký kluk spolknout hořkou pilulku v podobě krátkých pozic, ve kterých mě včera nachytal GBPUSD. K tomu, co se dělo přes noc, se dostanu za okamžik, ale nejdříve se pokusím vysvětlit, co zapříčinilo zmíněný iracionální pohyb GBPUSD. I přes to, že jsou zde všechny důvody, proč spekulovat u GBPUSD na pokles, převažovala u GBPUSD v souvislosti s nedávnými aktivitami týkajícími se možného odkupu vyjednávaného mezi americkou pojišťovnou AIG a pojišťovnou Prudential apod. poptávka… To všechno ale bledne ve srovnání s pohybem, ke kterému došlo včera a za kterým muselo něco stát. Během dne kolovaly zvěsti o RHS fixech, kupcích ze Středního Východu nakupujících GBPUSD apod.… Nikdo nic s jistotou neví, ale já jsem (včera pozdě v noci) dostal zprávy naznačující, že za nákupem GBPUSD stál velký, prvořadý investor z Velké Británie, a podle toho, jak se cena GBPUSD chovala dnes ráno, se zdá, že nákupy pokračují i nadále… Dobře, tak jsem si tu trochu olízal rány, ale to už by stačilo…

Přes noc se odehrála spousta věcí a všechny se děly na jižní polokouli. Měli jsme tu údaje o změně počtu pracovních míst v Austrálii, kde jsme zaznamenali překvapující zlepšení a nárůst, a také údaje o aktuální míře nezaměstnanosti, která poklesla. Na Novém Zélandu se RBNZ konečně rozhodla změnit sazby a vůbec poprvé od finanční krize je zvedla o 25 bazických bodů, takže úroková sazba OCR vzrostla z 2,50 % na 2,75 %. Průvodní prohlášení se neslo spíše v jestřábím duchu, který centrální bankéři většinou mívají v oblibě, a největší hráči na trhu již do ceny započítávají další čtvero zvýšení sazeb, které se očekává v průběhu zbývající části roku.

Obojí výsledky (jak v Austrálii, tak na Novém Zélandu) posunuly příslušné měny o krok výše, takže dnes ráno to vypadá na zdravý zájem o nákup. Z Béžové knihy Fedu jsme se také dozvěděli o zdravém růstu všech geografických regionů USA. Prohlášení Bena Bernankeho na druhou stranu bylo v nejlepším případě klasicky šalamounské: zmínil se o zdravě vypadajícím hospodářství USA, které však neznamená, že jsme z bryndy venku, a že by mohlo dojít ke druhému propadu do recese a možná… tak trochu… snad… Díky Bene, je to jasné jak facka.

Dnes bude probíhat zasedání BoE a ECB, přičemž v Anglii to zřejmě bude spíš neakční záležitost, obzvlášť když vidíme, jak BoE necítí potřebu vydávat po svých rozhodnutích jakékoli komentáře. Zato na druhé straně váš a můj starý přítel Jean-Claude Trichet asi bude mít docela co dělat, aby vysvětlil, jak vlastně chce ECB dostat eurozónu z téhle kaše. Uvidíme, jak po posledním pokusu popřít program na nákup dluhopisů (čili kvantitativní uvolňování) vymyslí jiné rafinované maskování pro další pravděpodobný krok, kterým bude nejspíš prodloužení a rozšíření programu. Na trhu dokonce způsobily vlny určité spekulace, že by ECB mohla snížit sazby… Nejsem si tím tak jistý, rozhodně bych na to nesázel.

Pokud jde o samotný trh, nemám dnes nijak jasný názor a pořád mám pocit, že celá otázka rizika je za této situace spíš k smíchu. S ohledem na to doporučuji dnes nechat trh trhem a mít na paměti, že všechny ty různé poklesy páru GBPUSD, AUD a jiných jsou v nejlepším případě jen dočasné a může za tím být nějaká levárna…

S pozdravem

Ken Veksler

0 komentářů: