29 července 2010

FX Update 29.07 - Rizikové měny jsou připraveny k růstu, ale nových rekordů nedosahují

U údajů z USA pokračoval přes noc slabší trend, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby se propadly meziměsíčně o 1,0 % oproti očekávanému nárůstu o 1,0 %, i když objednávky klíčového zboží (zboží mimo sektor obrany s výjimkou letadel) zaznamenaly v červnu meziměsíční nárůst o 0,6 % a květnová data byla zkorigována na 4,6 % z původních 2,1 %. Přesto se trhy soustředily na hlavní čísla a Wall Street se ve svém zotavování zadrhávala – DJIA se propadl o 0,38 %, S&P o 0,69 % a Nasdaq o 1,04 %. Pokud jde o ostatní data, béžová kniha Fedu odhalila některá slabá místa po celé zemi a zpomalování aktivity ve výrobním sektoru, s mírnými tlaky na ceny a jen pozvolným zlepšováním trhu práce.
Vystoupení členů výboru pro měnovou politiku BOE byla smíšena. Guvernér M. King projevil své ultra-holubičí tendence a prohlásil, že banka bude pravděpodobně muset udržovat sazby na nízkých úrovních, i když růst překvapuje svou silou. Guvernér a jeho kolega D. Miles poznamenali, že přístup malých firem k půjčkám je stále problémem, zatímco P. Fisher očekává delší prodlevu předtím, než se nedávné prudké propady GBP projeví v ekonomice. Charlie Bean poznamenal, že inflace překvapila svým nárůstem a propad GBP byl výraznější než se očekávalo kvůli dopadu indexu spotřebitelských cen, ale uznává, že tato dynamika je docela konzistentní s vývojem v poslední době.
Pokud jde o obchodování s měnami, GBP o trochu oslabila po vystoupení výboru pro měnovou politiku a mírná averze k riziku zabránila EURUSD, aby překonal resistenci (údajně obrana prostřednictvím opcí) na úrovni 1,3050. Nepřesvědčivá data z USA srazila ceny ropy pod 77 USD a k lepšímu vývoji nepřispěla ani data ukazující na nárůst v zásobách, což vytáhlo USDCAD z oblasti okolo 1,03. Nepřesvědčivá data a oslabující akcie naopak podpořily americké 5leté dluhopisy, u kterých proběhla úspěšná aukce v objemu 37 mld. USD (nejvyšší poměr nabídka/pokrytí za 4 roky), což poskytlo trhům nový podnět, a výsledné nižší úročení dluhopisů zabránilo USDJPY, aby se vyhoupl vzhůru nad 88,0. AUD oproti tomu zůstával ve stínu slabého indexu spotřebitelských cen zveřejněného dříve v průběhu dne.
Dnešní asijská seance probíhala umírněně a na jejím začátku se projevila mírná averze k riziku. Pozornost se ale brzy stočila k poptávce po zajištění investičního portfolia související s koncem měsíce a původní představa byla, že lze očekávat růst AUD, NZD a EUR, proto u těchto měn také později převládla poptávka.
V Evropě nás dnes čeká v případě Velké Británie zveřejnění dat o cenách domů v celé zemi, spotřebitelských úvěrech, schválených hypotékách a peněžní zásobě, ze Švédska očekáváme údaje o důvěře spotřebitelů/výrobců a maloobchodních tržbách, z Německa údaje o vývoji nezaměstnanosti a budou také zveřejněny indikátory důvěry pro celou eurozónu. Severní Ameriku čeká relativně klidná seance, během níž z Kanady očekáváme pouze ceny průmyslových výrobků a surovin a z USA potom údaje o týdenním počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

0 komentářů: