22 července 2010

Komentář Kena Vekslera - 22.07

Dobr ý den,
Včera měl Ben Bernanke přesvědčit celý svět.... Jakpak že se hájil? Zjednodušeně tak, že ekonomické prostředí v USA je „neobvykle nejisté“... Podle mého názoru tomu máme rozumět tak, že ani samotný Bernanke s jistotou neví, co bude. Co však definitivně víme, je to, že sazby zůstanou nízko ještě velmi dlouho a že úrokový diferenciál/hra s výnosy ještě získá na důležitosti – už jsme byli svědky toho, jak na tom vydělal JPY a následně i USDJPY, ale o tom později.
Jinak na trhu s akciemi se toho odehrává málo – pohybujeme se v relativně jasně vymezeném pásmu. U indexu S&P je horní hranicí 1085/90 a přechodná podpora je na hladině 1055/45. Výsledky ohlášené po uzavření trhu žádné opravdové nadšení nevyvolaly a kromě určitých slovních intervencí v Japonsku se nic zajímavého nedělo.
Dnešní den je celý ve znamení makrodat. Začínáme u indexu PMI v eurozóně, následují maloobchodní tržby ve Velké Británii a odpoledne přicházejí údaje o prodeji domů a týdenní data o počtu pracovních míst v USA. Samozřejmě zde bude v souvislosti se zveřejněním těchto údajů jako obvykle pranice o to, zda na trhu převáží chuť či nechuť k riziku, ale já osobně strkám hlavu do písku a snažím se zachovat celkově objektivní makroekonomický pohled na tento trh.
Když jsem se takto rozhodl a vzhledem k tomu, že mám od zítřka až do 4. srpna dovolenou, raději vám nabídnu svůj výhled na cca 10 dnů dopředu, co se týče hlavních párů a trendů.
Zítra přijde ta velká událost, kterou trhy údajně netrpělivě očekávaly, a totiž oznámení výsledků zátěžových testů bank v eurozóně, které budou zveřejněny v 16:00 GMT. Nechci se nikoho dotknout ani v Bruselu ani v ECB, ale zcela upřímně mě tyto výsledky nezajímají a podle mého názoru by neměly zajímat ani vás. Malování narůžovo a fiktivní účetnictví jsou určeny pro politiky a ne pro realisty, jako jsem já nebo vy. Stačí se podívat na samotné zátěžové parametry a je jasné, že se jedná o paralelní svět. Drsná realita je taková, že velká většina těchto bank nepřežije, budou-li úvěrové trhy pokračovat stejným směrem, kterým se ubíraly doposud. Na těchto trzích chybí likvidita a mnoha bankám stejně tak chybí kapitálové rezervy, které by jim mohly pomoci přežít systémové tlaky, které budou v nejbližším budoucnu přetrvávat.
Ale abych neodbíhal od tématu... hlavní měnové páry.
Trendem letošního léta je, jak jsem to zdůrazňoval asi před měsícem, být dlouhý v JPY, a to jak proti americkému dolaru, tak proti ostatním měnám, a doposud se tato strategie ukazuje jako docela zisková a z velké míry ani ne příliš náchylná k volatilitě. Jak bylo uvedeno výše, jen se podívejte na spready u výnosů 10letých dluhopisů v USA a Japonsku a podle nich si, přátelé, uděláte jasnou představu o tom, proč zaznamenáváme takové pohyby. Se zřetelem k tomu je tedy hladina 85,80 pro USDJPY kriticky důležitá a i přes všechna prohlášení japonských představitelů poukazující na zjevnou sílu JPY bychom se měli dočkat testování a se vší pravděpodobností prolomení této úrovně, což spustí lavinu stop příkazů, které se údajně nacházejí v celém pásmu až k 84,00. Pokud máte v USDJPY otevřené krátké pozice, tak to tak nechte, a pokud ještě ne, vyhlížejte úrovně 87,50 a 88,30 jako příležitosti k prodeji.
Pokud jde o komodity a tím pádem o AUDUSD a USDCAD, jsem opozičník a celému tomu humbuku nevěřím. Co tím myslím? Prostě to, že je to bublina, která obzvláště na řídkém letním trhu bude pravděpodobně spíše zklamáním než příjemným překvapením. S ohledem na AUDUSD to znamená, že i nadále zaujímám medvědí postoj a budu prodávat na úrovni 0,8850/70 a stop-lossy umístím nad hladinu 0,8935/50 v očekávání pohybu zpět k 0,8670 a 0,8530. Potvrzení tohoto předpokladu nacházím v podobě včerejšího prolomení a trvalého setrvání pod 0,8780, až na malý výpad dnes ráno, který umožnil vstup do čerstvých strategických krátkých pozic. V případě USDCAD se to promítá do nudného, ale přesto úspěšného obchodování v ohraničeném pásmu, na kterém, jak jsem již dříve několikrát poznamenal, pokud funguje, není třeba nicměnit. Odkazuji samozřejmě na úroveň 1,0630 na horní straně s možným rozšířením až k 1,0700, zatímco spodní strana je ohraničena hladinou 1,0350 a hlouběji pásmem 1,0280/50, pokud budete mít příležitost. Pod posledně zmiňovanou úrovní 1,0250 bude tento pár již značně přeprodaný a příležitost k jeho nákupu tudíž přesvědčivější.
Určitě vás všechny zajímá, kam příště zamíří EURUSD... Odpovím vám tak, že se bude obchodovat v nově vymezeném pásmu s hranicemi 1,2550 a 1,3150/3200. Noční pohyb pro mě není překvapením a neměl by být ani pro vás. Jedná se prostě o konsolidaci nedávného pohybu a průlomu výše a určitá korekce se dala očekávat. V nadcházejícím přibližně týdnu budu převážně nakupovat při poklesech k výše uvedeným úrovním a budu obchodovat čistě v rámci tohoto pásma. Jakmile výsledková sezóna skončí, můžeme přehodnotit, zda se toto pásmo udrží i nadále, nebo počkáme do 16. srpna, kdy bude zveřejněna druhá série výsledků zátěžových testů. V tomto případě by stál za zvážení nakoupit strangle pomocí opcí kolem úrovní 1,2550/2600 a 1,3200 se splatností od 2 do 4 týdnů.
GBPUSD se bude pravděpodobně pohybovat v tandemu s EUR a musí respektovat úrovně 1,5130 a 1,5300, jejichž prolomení by znamenalo hlubší pohyby a rizikem je podle mého názoru potenciál k poklesu až k 1,4750 (ačkoli k tomu pravděpodobně nedojde za mé nepřítomnosti). V uplynulých dnech se vývoj tohoto páru odvíjel od EURGBP, která se chystá testovat a se vší pravděpodobností zase odrazit od hranice 0,8330 (přičemž 0,8380 je první skutečnou překážkou). Ve směru vzhůru však upřednostňuji další testování hladiny 0,8530 s reální šancí na její prolomení…
Zkrátka a dobře setrvejte v dlouhých pozicích v JPY a nevšímejte si žádných řečí z úst Japonců, a co je ze všeho nejdůležitější, buďte tam opatrní.
Dnes večer odjíždím na dovolenou a zpátky budu 4. srpna, takže vám do té doby přeji hodně štěstí a bezpečné nošení helmy.
S pozdravem,
Ken Veksler.

0 komentářů: